16 thoughts on “Paleo-kirándulás”

    1. Livi küldte a képeket. Szerintem a kirándulás hangulatát és tényét visszaadja. Van, aki nem is szereti, ha túl könnyen beazonosítható, …, de tényleg. Lehet, hogy egy képszerkesztővel ki lehet nagyítani?! BB

      1. Próbáltam! Az összes pontot le tudtam volna számolni (6-10 Kb:-))), de a kép nem állt össze…
        Más: Mártika, próbáltam Alexandra blogján körülnézni… Hát!!! tudtad, hogy újabban fizetni kell, ha meg szeretnél nézni egy paleo-közeli receptjét?? Mit szólsz!? „Morzsatorta”… Vajon honnan vehette (ingyen) az ötletét, amit most levéd???… És a Paleovital miért nincs fenn a blogján? Összevesztetek?
        Én azt hiszem, törlöm az oldalamról. Még azt hiszi valaki, hogy pénzt kapok a reklámozásáért! Nem szeretném!!! („ha disznók közé keveredsz, megesznek a korpákok…” )

        1. Ezt nem értem?! -, dehogy vesztünk össze. Alexandra és Botao voltak azok, akik nekem a kezdet kezdetén olyan önzetlenül és sokat segítettek. Alexandra most jelentetett meg a Büfé oldalról és a Facebookról egy ingyen letölthető fagyi-recept könyvet -, ha jól emlékszem 11 recepttel. Ugyanakkor látom, hogy valóban pl. a Morzsasüti csak pénzért lenne olvasható! … Most néztem meg Alexandra oldalát. Nagyon régen jártam ott. Őszintén szólva nem tudom, hogy korábban fenn voltam-e nála a paleo blogok között. A Paleolihlet korszakban küldtem neki Liebster Blog díjat (balra lent fenn van az oldalán), ő küldte nekem még az előtt a Kreatív Blogger díjat – ezek természetesen pénz nélküli gesztusok egymás munkájának az elismerésére. A „Makadámia keksz” pl. változatlanul olvasható. Nem néztem meg, hogy hány recept került fel a Büfé oldalára?! BB

        2. Köszönöm, Márta, hogy jelezted ezt a hozzászólást.
          Szeretném tisztázni a félreértést.

          A receptjeim a blgomon továbbra is ingyenesek és nem is szándékozom őket fizetőssé tenni.
          A Büfé oldal indulásakor felkértek a közreműködésre, amit megtisztelőnek éreztem és szívesen el is fogadtam.
          A Büfé egyelőre megosztja az olvasókat, mivel vannak olyan receptek, melyet csak előfizetők olvashatnak. A fizetéses rendszer nem újdonság az online magazinok körében (lásd egyes hírújságok), de a magyar gasztromagazinok között elsőként és egyelőre egyetlenként vezette be ezt a rendszert.
          Azok, akik előfizetnek, nem csak az adott receptet, hanem a magazin minden prémium tartalmát elolvashatják.
          A Büfének nem csak recepteket, hanem cikkeket is írok. Írásaim között (beleértve a recepteket is) vannak olyanok, melyeket csak előfizetők olvashatnak, vannak, melyeket csak a regisztráltak (ingyen), és vannak teljesen nyilvánosak is.
          Azok a receptek jelentenek prémium tartalmat, melyek valamilyen újdonságot tartalmaznak, melyek egyénileg lettek kidolgozva.
          Szakácskönyvet és gasztroújságot is vesz az ember, pedig azon recepteknek is van forrásuk, még ha nincs is feltüntetve. Ha a Nők Lapjában jelennének meg a receptjeim, azt is meg kéne venni…

          A blogomon fel szoktam tüntetni a forrást, sok esetben még akkor is, ha az eredeti receptet átdolgoztam.
          A morzsasüti receptjéhez Elana Amsterdamtól kaptam az inspirációt, akitől már sok receptet kipróbáltam egy az egyben, ez esetben azonban nem erről van szó.

          Végül had jegyezzem meg, hogy a Paleovital soha nem volt a bloglistámon. Függetlenül attól, hogy tisztelem és becsülöm Márta munkáját, egyszerűbb úgy, ha nem kísérem figyelemmel milyen új receptek jelennek meg ezen az oldalon, mert így az olvasottak nem befolyásolnak az új receptek kidolgozásában.

        3. Kedves Willson,

          Kicsit furcsa számomra ez az Alexandra ellen indított támadás.

          A paleo táplálkozás, életmód, nem kötelező senki számára, csakúgy, ahogy az Update vagy egyéb diétához köthető táplálkozás, életmód sem. Persze, sokan nagylelkűen, ingyen megosztják blogokon vagy más fórumokon a receptjeiket. Ez az ő választásuk.

          Alexandra is sokáig teljesen ingyenesen osztotta meg az emberekkel a receptjeit, azokat is, amiket ő maga talált ki vagy fejlesztett tovább. Aztán, valaki felfedezte, hogy az, amit csinál, értéket képvisel és felkérte őt közreműködőnek a Büféhez, ami egy részben előfizetésen alapuló online magazin. Egy magazin működtetéséhez pénz kell, csupán szívjóságból nem lehet fenntartani. Ebben különbözik egy blogtól.

          Nem egy gasztroblogger csinált már pénzt a receptjeiből. Ki könyvet adott ki, ki tévés szerepléseket vállal, rendezvényeken vesz részt. Ezzel sincs gond. Valamiből élniük kell és ők ehhez értenek.

          Hánynak vetették a szemére, hogy hogyan mer könyvet kiadni és érte pénzt kérni. Értem én, hogy ott van nyomdai és terjesztési és sok más költség is, de egy weboldal fenntartása sem filléres tétel.

          Ráadásul csak azok a receptek tartoznak a fizetős kategóriába, ami nem eredeti formában, csupán pl. fordítás után kerül továbbadásra, hanem ő maga módosított rajta dolgokat saját ízlésének, vagy épp az otthon levő alapanyagoknak a függvényében.

          De ha már költségeknél tartunk. Azok a könyvek, újságok, amikből ötletet merít, nem filléres tételek. És még ha azok lennének, akkor is ő veszi meg őket. Utána lefordítja a tartalmukat, ami szerintem munka. Sokan fordításból élnek és pénzt mernek érte kérni. 🙂

          Tudom, mindezt bárki meg tudja tenni. De ha ez így van, akkor ne Alexandrát, a blogját vagy a Büfét szidd kérlek. Vedd meg az eredeti anyagokat, fordítsd le és kreálj Te magad újdonságokat. És ha már ennyi időt, pénzt (újság, könyv, idő) beleöltél, lehet, hogy Benned is felmerül a gondolat, hogy pénzt kérj, akár csak egy egyszerű fordításért is.

          És ha Alexandrát megkövezed, akkor mindenkit megkövezhetsz, aki a munkájáért pénzt kér. Gondolom, Te is pénzért dolgozol a munkahelyeden. A Büfé, az egy munkahely az ő számára.

          1. Kedves Hella! Willsont szólítottad meg, de egy rövid megjegyzést hadd tegyek. Jómagam azt az utat választottam, hogy valamennyi receptem ingyen olvasható, de aki igényt tart rá, az könyv formájában megvásárolhatja. Ezzel a módszerrel egyrészt ingyen segítek azoknak, akiknek kevés pénzük van, de a paleo szellemisége jegyében gyógyulni kívánnak, vagy egészségesek kívánnak maradni, másrészt viszont kielégítem azt az igényt is, hogy jó néhányan szeretnék a blog tartalmát könyv formájában olvasni. Nekem a paleos életmód szellemiségében a „Teréz anyu” mentalitás is benne van, de persze a jövedelmező üzlet se lenne ellenemre:-) Ez az én választásom, természetesen:-) BB

  1. Szerinted az „ingyen” van, hogy csak akkor tölthető le a 11 fagyi recept, ha lájkolod az oldalt???? Sajnos, utálom az ilyesmit! Még szép, hogy a régi recepteket nem kódolta le! Ám az újakat, úgy látom igen. Egyébként is csak kompromisszumosak a receptjei, nézd meg a morzsa-pitét, úgy látom, belesütötte a gyümölcsöket (nem regisztráltam, ezért nem tudom pontosan). De a nagyképű magyarázatai is, hogy mi az, amit még Ő (???) megengedhetőnek tart („Paleolitikánk”), enyhén szólva vicces. … Csak bezavar a paleózóknak, aztán azt sem tudják szegények, hogy kire hallgassanak.

  2. És még egy: Nem baj, ha valaki meg akarja lovagolni a paleo-t, csak gusztustalan! Kinn él egy gazdag országban, viszonylag jómódban, olvassa az összes idevágó blogot ingyen, és olyan családoktól szeretne pénzt beszedni, akik 2-5 kisgyerekkel paleóznak és küszködnek (esetleg félig-meddig munkanélküliek). Nem szólnék egy szót sem, ha angol nyelvű blogja volna, de világos, hogy a magyar nyelvet csak mi értjük, a kinn élő magyarok az angolt is tudnák olvasni, és a receptekért tejelni! Az meg már csak hab a tortán, hogy úgy tesz, mintha
    ő találta volna fel a sajtban a lyukat!! Ezek mások receptjeinek alapján készültek. Te miért nem pénzért adod a sajátjaidat??? A többiekét meg olvashatnánk ingyen is! Nem???(És mondjuk, egy lájkolásért esetleg mindenki letölthetne egy fagyit! :-))
    Én megmondom, azért, mert aki normális, az a közösségért él és nem a közösségből!!!

  3. Nekem sem szimpatikus, hogy Alexandra pénzt kér a receptekért, már többször bosszankodtam, hogy nem tudtam megnézni őket. Inkább kitalálok valamit saját kútfőből, vagy rákeresek valami hasonlóra, de nem fér bele, hogy fizessek érte. De ezért nem ítélem el csípőből Alexandrát, mert arra gondolok, hogy valószínűleg nincs teljesen tisztában a magyar viszonyokkal, egész más kultúrában, színvonalon és mentális közegben él, ahol teljesen normálisnak számít, hogy ha valaki valamivel megdolgozott, akkor kérhet érte pénzt, hiszen a munkájának értéke van, és az emberek meg is engedhetik maguknak, hogy receptekre pénzt adjanak ki. Nekem sokszor a hozzávalókra sincs 🙁 pedig nem is élünk olyan rosszul magyar viszonylatban.

    1. Alexandrát én sem ítélem el, csak azt, amit művelt.
      Egyébként meg nagy ívben teszek arra a másik „kultúrára”, amelyiknek a pénz, az istene, amiért jogosnak éreztek anno kiirtani két földrész indiánjait, kirabolni a gyarmati népeket és ami miatt ma is úgy érzik, hogy zsebükben a világ! Török, tatár, Habsburg, orosz, most meg a globális pénzvilág szipolyozza ezt a népet, és úgy gondolom, nem hagyhatok szó nélkül mindent! Legalább egymást ne fosszuk ki! És egyáltalán nem hiányzik, hogy átvegyük és dicsőítsük az „amerikai álmot”!!!

  4. „ha valaki valamivel megdolgozott, akkor kérhet érte pénzt, hiszen a munkájának értéke van” Köszönöm, hogy ezt megfogalmaztad. Ez pontosan így van.
    Alexandra nagyon színvonalas munkát végez, és teljesen ingyenes az új ekönyve, örülünk, hogy sokan letöltötték, nem csak paleosok. Alexandra a Büfének ír cikket, de nem ő határozza meg, hogy valami prémium tartalom, vagy ingyenes. Ezt a szerkesztőség dönti el, személy szerint pedig én.
    Aki megnyomta a Tetsziket, az azt mondta ezzel: Tetszik, hogy létrehoztátok a könyvet, tetszik, hogy letölthetem, tetszik, hogy ingyenes. Akinek ez nem tetszett, az nem nyomta meg a gombot. Se a megnyomás, se a nemmegnyomás nem került egy petákba sem, és senkit nem is kényszerítettünk. Ezért ezt mi úgy nevezzük: teljesen ingyenes.
    Mióta nem ehet paleos gyümölcsöt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.