Tzaziki I.
Hozzávalók:
- 6 tojás fehérje
- Kávéskanálnyi mustár
- Zúzott fokhagyma, vagy fokhagymapor – ízlés szerint
- Őrölt bors, só
- 3-4 evőkanál kókusztej, vagy jászvaj (ghee); fermentált joghurt (TED)
- Dekára nem mértem, de kb. 3-4 cm hosszú kígyóuborka
- További kígyóuborka karikák vagy kockák
Elkészítés:
- Főzzél meg 6 vagy 8 db kemény tojást, a tojásokat pucold meg, és 6 tojás fehérjét használj fel a tzaziki-hez (a tojások sárgáját és a két egész kemény tojást én paleolit körözött készítéséhez tettem félre)
- Tedd robotgépbe a kemény tojás fehérjét, és keverd össze a fenti hozzávalókkal – a 3-4 cm-nyi kígyóuborkát meghámozva tedd a krémbe (az uborkát össze lehet csépelni az alappal, de bele teheted a krémbe apró darabokra vágva is!)
- Díszítsd a krémet uborka-karikákkal, és tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek
Tzaziki II.
Hozzávalók:
- Selymes állagú kókusztej konzerv – 3 dl vagy fermentált joghurt (TED)
- 1 nagy kígyóuborka
- Fokhagyma por
- Só, kevés xukor
- Őrölt bors
- Őrölt kaporlevél
Elkészítés:
- A kókusztej konzerv sűrűjét keverd össze a felsorolt fűszerekkel (kb. egy dl vízszerű anyag, melyet próbálj meg különválasztani)
- A kígyóuborkát vágd fel apró kockákra, és keverd bele a fűszeres alapba
- A tzazikit tedd legalább 1 órára a hűtőbe, hogy a krém összeérjen
Tzaziki III.
A recept egy T-T blog-olvasó gyűjtéséből való!
Hozzávalók:
- 1 dl kókusztej (Ha kókusztejporból készül, akkor befolyásolható a sűrűsége!)
- Valamilyen kemény sajt (kompromisszum – Pannónia)
- Kevés ghee
- Torma, fokhagyma, só
- 7 elemű provance-i fűszerkeverék
- Repceolaj
- Kígyóuborka
Elkészítés:
- A sajtot reszeld le nagy lukú reszelőn, némi ghee-vel annyit, hogy mikor összeolvad, tejföl sűrűségű folyékony „massza” legyen.
- Reszelt tormát, fokhagymát sót, és a 7 elemű provance-i fűszert keverd bele
- Tegyél a masszába ízlés szerint egy kis repceolajat is
- Ha kígyóuborkát reszelsz bele, akkor Tzaziki
- Egyébként meg sajtos saláta-öntet
Lehet a ghít kókuszzsírral helyettesíteni?
Kedves Pisti!
Én nem tennék kókuszzsírt a Tzazikiba. Gondolj arra, hogy hogyan néz ki a kókuszzsír, amikor meg van dermedve?! – zselés, nem gusztusos?! Ha idegenkedsz a kókusztejtől, akkor inkább több tojásfehérjét használnék, és meg kell próbálni valamilyen mag – pl. mandula vagy kesudió „vajjá” őrölt változatát hozzákeverni. Tudod, van fenn a blogon egy Mandulanez és egy Kesudió tejföl recept. Próbálkozz! Szia, BB