Hazsu segítségével rátaláltam egy régi/új/modern kenyérsütési eljárásra, így beindult a fantáziám:-D Hazsu emlékeztetett rá, hogy tulajdonképpen én hívtam fel a figyelmét anno a kenyérsütős kenyérre. Rájöttem, hogy engem az Elena-féle receptben lévő aszalt paradicsom tartott vissza anno, mert túlságosan faksznisnak tartottam ezt a módszert. Hazsu az eredeti ötletet némi módosítással a kenyérsütős kenyér I. változatában kipróbálta, én meg a felfedezők bátorságával egyszerűsítem és ízekkel variálom a receptet:-D Köszi Zsuzsi:-D
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 15 dkg őrölt mandula (kb. 10 evőkanál) Használj 20 dkg-ot, ha nincs + pelleted!
- 2 evőkanál lenmagliszt, azaz pellet (elhagyható!)
- 1 evőkanál libazsír (Ha nem használsz pelletet, akkor elhagyható!)
- Só, őrölt bors, őrölt köménymag – kávéskanálnyi adagok
- 1 evőkanál reszelt parmezán (Ementáli pénztárca kímélőbb!)
- 1 kávéskanál fokhagyma granulátum (lehet 2-3 gerezd zúzott fokhagymagerezd is!)
- 1 kávéskanálnyi szódabikarbóna
Elkészítés:
- A fenti hozzávalókat – a sorrend gyakorlatilag mindegy! – tedd a kenyérsütő gépbe
- A kenyérsütő géped (a gép márkája és típusa lényegtelen!) legrövidebb – rapid – programjával süsd meg a kenyeret. Az én gépemen a sütés 80 percet vesz igénybe.
- Érdekes pikáns kenyér lesz a végeredmény!
Drága Elmira !
Megvettem szinte az összes Szendi Gábor könyvet, valamint mindkettőtök első és második szakácskönyvét. Boldogan olvasom és keresgélek, hogy minél egyszerűbb és vidéken is beszerezhető hozzávalókhoz szeretnék hozzájutni, sajnos nincs. A Xylitet a fiamtól kaptam, de a különböző liszteket, azt nem. Mivel a Gábor könyvéből tudtam meg, hogy szénhidrát és glutén érzékeny vagyok, kaptam viszont „Glutenix” néven alfa-mix lisztkeveréket. Amennyiben tudnál segítségemre lenni és ezen liszttel készítendő kenyérreceptet ajánlani, hálásan megköszönném.
77 évesen szereztem tudomást, hogy mi okozza a problémáimat. Nagyon igyekszem a paleo szerint étkezni, már van eredményem, mert a vérnyomáscsökkentőt van, hogy 2 napig sem kell bevennem! Természetesen mérem, és aszerint járok el. Ha a jó Isten megsegít, a nyár folyamán szeretnék a tanfolyamodra felutazni, amennyiben a Békéscsabára jövő vonatot el tudnám érni az esti órákban. szeretném megjegyezni, hogy időközben szert tettem kókuszzsírra. Ezt is beiktatom az étkezésembe.
Szeretettel üdvözöllek, Hódiné Békéscsaba, boszeilona@gmail.com. B.U.É.K.
Kedves Ilona!
Rossz oldalra tévedtél, mármint paleo szempontjából nem rossz az oldal:-)))
Leveledet írd Elmírának, mert én BB Márta vagyok:-)))
Elmíra oldala http://elmirapaleokonyhaja.blogspot.com/
Minden jót neked, BB