Csokiszalámi – diós-magos, lenmagos

Hozzávalók:

  • 30 dkg lenmagpehely vagy lenmag
  • 20 dkg dióbél vagy ízlés szerint más mag
  • Presszó kávé vagy katáng kávé – legalább 2 dl
  • Víz – opcionális
  • Egy ujjnyi cognak vagy rum
  • 2 evőkanál kakaó
  • Xukor0stevia – 2 evőkanállal, vagy eritrit legalább 4 evőkanállal
  • 2 dl kókuszolaj
  • Porxukor

Elkészítés:

  • A lenmagpelyhet vagy a lehetőleg házilag őrölt lenmagot tegyük egy mély edénybe
  • Főzzünk le 4 dl kávét/katáng kávét, majd forrósítsunk fel egy adag kávét a szesszel, hogy a szesztartalom elpárologjon
  • Öntsünk kávét a lenmagra, annyit, hogy jól megszívja magát – akár vízzel kiegészítve
  • A dióbelet csomagoljuk egy rongyba és kalapáccsal apró darabokra ütögessük szét
  • A diót, a kakaót keverjük a masszába, az olajat is!
  • Xukorral ízlés szerint ízesítsük az édességet
  • Ebből a mennyiségű alapanyagból érdemes legalább 2 rúd szalámit készíteni – készítsünk elő fólia darabot, arra halmozzuk a tésztát, és mintegy óriás „szaloncukrot” tekerjük fel
  • Tegyük a rudakat mélyhűtőbe
  • 1 óra múlva már tálalható lesz a rúd
  • A tetejét be lehet szórni porxukorral vagy akár darált maggal, amit a töltelékben használtunk