Hozzávalók:
- 30 dkg lenmagpehely vagy lenmag
- 20 dkg dióbél vagy ízlés szerint más mag
- Presszó kávé vagy katáng kávé – legalább 2 dl
- Víz – opcionális
- Egy ujjnyi cognak vagy rum
- 2 evőkanál kakaó
- Xukor0stevia – 2 evőkanállal, vagy eritrit legalább 4 evőkanállal
- 2 dl kókuszolaj
- Porxukor
Elkészítés:
- A lenmagpelyhet vagy a lehetőleg házilag őrölt lenmagot tegyük egy mély edénybe
- Főzzünk le 4 dl kávét/katáng kávét, majd forrósítsunk fel egy adag kávét a szesszel, hogy a szesztartalom elpárologjon
- Öntsünk kávét a lenmagra, annyit, hogy jól megszívja magát – akár vízzel kiegészítve
- A dióbelet csomagoljuk egy rongyba és kalapáccsal apró darabokra ütögessük szét
- A diót, a kakaót keverjük a masszába, az olajat is!
- Xukorral ízlés szerint ízesítsük az édességet
- Ebből a mennyiségű alapanyagból érdemes legalább 2 rúd szalámit készíteni – készítsünk elő fólia darabot, arra halmozzuk a tésztát, és mintegy óriás „szaloncukrot” tekerjük fel
- Tegyük a rudakat mélyhűtőbe
- 1 óra múlva már tálalható lesz a rúd
- A tetejét be lehet szórni porxukorral vagy akár darált maggal, amit a töltelékben használtunk