Csicsóka lila hagymával

Csicsóka lilahagymával – A kép a Google images-ről való.

Mit ne mondjak, sokáig ódzkodtam a csicsóka paleos étrendbe való bevezetésétől. Nagyon sok jó tulajdonsága van és a „szegények krumplijaként” a kertből, ha van, kiirthatatlan. Ma már könnyen elérhető a zöldségeseknél is. Egyébként pedig miután Jamineték „Tökéletes Egészség Diétája” – röviden a TED – is hatott rám, hogy feszegessük a határainkat, ezért kínálok nektek csicsóka köretet.

Hozzávalók 3 főre:

  • 0,5 – lehetőleg nagy szemű – csicsóka
  • Víz
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • Só, őrölt bors; bors nélkül AIP

Elkészítés:

  • A csicsókákat alaposan sikáld meg, majd vágd fel vékony karikákra; meg is pucolhatod, mint ahogy én azt tettem
  • Főzd meg a csicsókát, majd amikor már puha, ezután szűrd le
  • A lila hagymát vékonyan karikázd fel
  • Egy lapos edénybe kanalazd a zsírt, forrósítsd fel, majd a hagymát forgasd benne meg, végül a csicsókát borítsd a lábasba; sózd és borsozd ízlés szerint

A csicsóka tepsiben sült fasírt mellé lett tálalva -, most fasírt rudacskákat sütöttem.

Csicsóka

csicsóka

A kép a Google images-ről való

http://hu.wikipedia.org/wiki/Csics%C3%B3ka
"Beltartalmi értékei:
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványi anyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.
Gyógyhatása
A csicsóka gazdag inulinforrás. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid. Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni, étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de felfúvódást is okozhat.
Különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák. ..."

Sajtos ropogós – elrontott kenyérből

Ez a kép a Google images-ről való, mert kénytelen voltam keresni egy az én sütésemhez hasonló képet. Maga a saját képem pocsék lett, de az életben kb. valóban így nézett ki.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg – 70 dkg kenyér morzsalék (Kenyércipó pogácsa /töpörtyű nélkül/)
  • 10 dkg reszelt Ementáli sajt vagy Parmezán
  • 4 db M-es tojás
  • Víz a formázáshoz

Elkészítés:

  • Az elrontott kenyér mérete különböző lehet, nálam a hozzávalóknál leírt mennyiség (viszonylag nagy!) mérvadó
  • Ehhez a mennyiségű robotgépben ledarált kenyérmorzsához
    • üss hozzá 4 db tojást
    • továbbá legalább 10 dkg sajtot
    • a lapogatást-formázást vizes kézzel végezd, egy odakészített edényben lévő vízbe mártogasd be a tenyeredet
  • A zsírpapírral kibélelt tepsiben – nekem 2 tepsivel sült – közepes lángon süsd ropogósra – kb. 20 perc lesz a sütési idő, de nézz rá, mert lehet, hogy a kenyér alapod más és más

Ma a reggelim majonézes ropogós adalékmentes húskészítményekkel és madár saláta – bébi spenóttal készült, mellé pedig glutén mentes katáng kávét ittam kevés kókusztejszínnel.

Brownie citromkrémmel

A dió alapú tortáknál elismerem, hogy a diófa tulajdonosok előnyben vannak. Nekünk is van két diófánk, és még van a tavalyi termésből. Nosza, így született meg a mai torta. Ez a torta dió nélkül is elkészíthető, bár az ad neki egy speciális – mástól megkülönböztető – ízt!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg lenmag vagy lenmagpehely
  • 10 dkg őrölt dió
  • 10 dkg kókuszliszt vagy bármilyen más paleo liszt, mely ízében illik a brownie-hoz (gesztenye, mandula, törökmogyoró, makadámdió …)
  • 10 dkg kakaó – 5 db lapos evőkanállal
  • A tészta fűszerei: 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, vagy ha ez nincs éppen kéznél, akkor – szárított bio narancshéj + szerecsendió + szegfűszeg összedarálva, vanília
  • Ízlés szerint: 4-5 evőkanál eritrit vagy 2 evőkanál xukor0 Stevia
  • 1-2 dl víz – önálló döntést kell hozni a mennyiségére vonatkozóan
  • 4 db tojás – el is hagyható!, én a további víz hozzáadása helyett használtam!

A krémhez:

  • 2 db avokádó
  • Fél citrom leve
  • 5 evőkanál eritrit
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl kókusz tejszín – kiváltható további vajjal
  • A díszítéshez dió szemek

Elkészítés:

  • A tészta hozzávalóit összekeverjük
  • A tojásokat el lehet hagyni, de ügyeljünk arra, hogy a lenmag annyi vízzel szívja meg magát, hogy a tészta ne legyen túl száraz, hanem legyen ruganyos
  • Kibélelünk egy nagy kerek tortaformát sütőpapírral – természetesen a kerek forma nem kötelező! -, és beleegyengetjük a tésztát a formába
  • Előmelegített sütőben – közepes lángon 25-30 percig sütjük; csak arra ügyeljünk, hogy nehogy odaégjen, a láng a tészta széleit megkapja, mert akkor a kakaós tészta keserű lesz
  • Keverjük ki a krém hozzávalóit egy turmixgépben, melyet a már kihűlt tortára kenjük rá
  • Stílszerűen dió darabokkal díszíthetjük a tortát

Madársaláta – avokádós, halas

A salátákat a Neked Terem – zöldség, gyümölcs rendeltem, miután 2 hete sikeresen az egész család mérgezést kapott az előre csomagolt bevásárló központban vásárolt salátától. Első rendelésem volt. Remélem, hogy jók lesznek a tapasztalataim. A kertben már vetjük a magokat, és hosszú idő után – városiként – otthoni termesztésre vetemedtünk.

Hozzávalók:

  • 10 dkg madár saláta
  • 10 dkg bébi spenót
  • 1 db nagyobb avokádó
  • 1 marék petrezselyem
  • Újhagyma szára
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • Citromlé és eritrit; AIP-ban méz vagy glicin; AIP-ban szerintem az édesítés akár el is hagyható, de ha nagyon igényled, akkor apríts a salátához alma darabokat.
  • Feltét opcionális:
    • olívás tonhal konzerv – ez látható a képen!
    • kemény tojások félbe vágva, megsózva – nem AIP!
    • füstölt lazacfilé

Elkészítés:

  • A salátaféléket egy tálba vegyesen elhelyezzük; az újhagyma szárát, a petrezselymet apróra vágjuk
  • Az avokádót félbe vágjuk, meghámozzuk, a magot kivesszük, majd cikkekre vágjuk
  • A saláta keveréket a választott feltéttel és az olíva olajjal összekeverjük
  • Tálaláskor számomra elegendő fél citrom leve, de ha valaki igényli, akkor eritrittel is meg lehet a salátát hinteni (AIP-ban nem!)

Málna sorbet

Málna sorbet – Google
A friss málna jégbe zárva hűsít. Rendkívül egyszerűen készíthetünk jégbe zárt gyümölcs sorbeteket.
Elkészítési idő: 10 perc
Hűtési idő: legalább másfél óra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg málna
  • 2dl víz
  • 2 evőkanál eritrit vagy TED-szerint szirup, illetve méz; AIP-osok glicint vagy 1 tk. mézt használjanak!

Elkészítés:

  • A málnaszemeket válogassuk ki
  • A vizet keverjük el eritrittel
  • Törjük apróra a málnát és keverjük el a vízzel
  • Fogyaszthatóvá másfél óra múlva válik.