Mit ne mondjak, sokáig ódzkodtam a csicsóka paleos étrendbe való bevezetésétől. Nagyon sok jó tulajdonsága van és a „szegények krumplijaként” a kertből, ha van, kiirthatatlan. Ma már könnyen elérhető a zöldségeseknél is. Egyébként pedig miután Jamineték „Tökéletes Egészség Diétája” – röviden a TED – is hatott rám, hogy feszegessük a határainkat, ezért kínálok nektek csicsóka köretet.
Hozzávalók 3 főre:
0,5 – lehetőleg nagy szemű – csicsóka
Víz
1 evőkanál zsír
1 nagy fej lila hagyma
Só, őrölt bors; bors nélkül AIP
Elkészítés:
A csicsókákat alaposan sikáld meg, majd vágd fel vékony karikákra; meg is pucolhatod, mint ahogy én azt tettem
Főzd meg a csicsókát, majd amikor már puha, ezután szűrd le
A lila hagymát vékonyan karikázd fel
Egy lapos edénybe kanalazd a zsírt, forrósítsd fel, majd a hagymát forgasd benne meg, végül a csicsókát borítsd a lábasba; sózd és borsozd ízlés szerint
A csicsóka tepsiben sült fasírt mellé lett tálalva -, most fasírt rudacskákat sütöttem.
A csicsóka gazdag inulinforrás. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid. Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni, étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de felfúvódást is okozhat.
Különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák. ..."
Ez a kép a Google images-ről való, mert kénytelen voltam keresni egy az én sütésemhez hasonló képet. Maga a saját képem pocsék lett, de az életben kb. valóban így nézett ki.
Az elrontott kenyér mérete különböző lehet, nálam a hozzávalóknál leírt mennyiség (viszonylag nagy!) mérvadó
Ehhez a mennyiségű robotgépben ledarált kenyérmorzsához
üss hozzá 4 db tojást
továbbá legalább 10 dkg sajtot
a lapogatást-formázást vizes kézzel végezd, egy odakészített edényben lévő vízbe mártogasd be a tenyeredet
A zsírpapírral kibélelt tepsiben – nekem 2 tepsivel sült – közepes lángon süsd ropogósra – kb. 20 perc lesz a sütési idő, de nézz rá, mert lehet, hogy a kenyér alapod más és más
Ma a reggelim majonézes ropogós adalékmentes húskészítményekkel és madár saláta – bébi spenóttal készült, mellé pedig glutén mentes katáng kávét ittam kevés kókusztejszínnel.
A dió alapú tortáknál elismerem, hogy a diófa tulajdonosok előnyben vannak. Nekünk is van két diófánk, és még van a tavalyi termésből. Nosza, így született meg a mai torta. Ez a torta dió nélkül is elkészíthető, bár az ad neki egy speciális – mástól megkülönböztető – ízt!
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg lenmag vagy lenmagpehely
10 dkg őrölt dió
10 dkg kókuszliszt vagy bármilyen más paleo liszt, mely ízében illik a brownie-hoz (gesztenye, mandula, törökmogyoró, makadámdió …)
10 dkg kakaó – 5 db lapos evőkanállal
A tészta fűszerei: 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, vagy ha ez nincs éppen kéznél, akkor – szárított bio narancshéj + szerecsendió + szegfűszeg összedarálva, vanília
Ízlés szerint: 4-5 evőkanál eritrit vagy 2 evőkanál xukor0 Stevia
1-2 dl víz – önálló döntést kell hozni a mennyiségére vonatkozóan
4 db tojás – el is hagyható!, én a további víz hozzáadása helyett használtam!
A krémhez:
2 db avokádó
Fél citrom leve
5 evőkanál eritrit
5 dkg vaj
1 dl kókusz tejszín – kiváltható további vajjal
A díszítéshez dió szemek
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük
A tojásokat el lehet hagyni, de ügyeljünk arra, hogy a lenmag annyi vízzel szívja meg magát, hogy a tészta ne legyen túl száraz, hanem legyen ruganyos
Kibélelünk egy nagy kerek tortaformát sütőpapírral – természetesen a kerek forma nem kötelező! -, és beleegyengetjük a tésztát a formába
Előmelegített sütőben – közepes lángon 25-30 percig sütjük; csak arra ügyeljünk, hogy nehogy odaégjen, a láng a tészta széleit megkapja, mert akkor a kakaós tészta keserű lesz
Keverjük ki a krém hozzávalóit egy turmixgépben, melyet a már kihűlt tortára kenjük rá
A salátákat a Neked Terem – zöldség, gyümölcs rendeltem, miután 2 hete sikeresen az egész család mérgezést kapott az előre csomagolt bevásárló központban vásárolt salátától. Első rendelésem volt. Remélem, hogy jók lesznek a tapasztalataim. A kertben már vetjük a magokat, és hosszú idő után – városiként – otthoni termesztésre vetemedtünk.
Hozzávalók:
10 dkg madár saláta
10 dkg bébi spenót
1 db nagyobb avokádó
1 marék petrezselyem
Újhagyma szára
2 evőkanál olíva olaj
Citromlé és eritrit; AIP-ban méz vagy glicin; AIP-ban szerintem az édesítés akár el is hagyható, de ha nagyon igényled, akkor apríts a salátához alma darabokat.
Feltét opcionális:
olívás tonhal konzerv – ez látható a képen!
kemény tojások félbe vágva, megsózva – nem AIP!
füstölt lazacfilé
Elkészítés:
A salátaféléket egy tálba vegyesen elhelyezzük; az újhagyma szárát, a petrezselymet apróra vágjuk
Az avokádót félbe vágjuk, meghámozzuk, a magot kivesszük, majd cikkekre vágjuk
A saláta keveréket a választott feltéttel és az olíva olajjal összekeverjük
Tálaláskor számomra elegendő fél citrom leve, de ha valaki igényli, akkor eritrittel is meg lehet a salátát hinteni (AIP-ban nem!)
A friss málna jégbe zárva hűsít. Rendkívül egyszerűen készíthetünk jégbe zárt gyümölcs sorbeteket.
Elkészítési idő: 10 perc
Hűtési idő: legalább másfél óra
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg málna
2dl víz
2 evőkanál eritrit vagy TED-szerint szirup, illetve méz; AIP-osok glicint vagy 1 tk. mézt használjanak!