Lapcsánka

Hozzávalók 8 db lepényhez:

  • 0,5 kg édesburgonya
  • 1 lapos evőkanál só, egyébként ízlés szerint
  • Fokhagyma – ízlés szerint, de legalább 3 gerezd, vagy fokhagyma por
  • 1 teáskanál őrölt bors; AIP-ban gyömbér
  • 2 db M-es tojás; AIP-ban 3 db L-es tojások sárgája
  • Opcionálisan kemény sajt – kb. 2 dkg; AIP-ban tilos!

Elkészítés:

  • Az édesburgonyát lereszeljük – autentikusan kézi reszelővel egészen apróra; én lustaságból robotgéppel dolgoztam fel a burgonyát, így csíkokra vágtam.
  • A batátát megsózzuk és állni hagyjuk kb. 15 percig, a keletkezett lét kinyomkodjuk.
  • Az édes krumplit összekeverjük a fűszerekkel – a fokhagymát pépesítve vagy por alakban adjuk hozzá, majd hozzáütjük a tojásokat és alaposan elkeverjük.
  • Süthető kevés zsíron teflon, kerámia, vagy hagyományos sütőlapon; én az egyszerűbb megoldást választottam, mert egy zsírpapírral kibélelt sütőtálcán – közepes lángon sütöttem meg a lepényeket. Egyik, majd másik oldalát 15-15′-ig.