Vajas tepsis karfiolpüré

Vajas-tepsis karfiolpüré – Google

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol rózsa
  • Víz
  • 6 db M-es tojás
  • 3 dkg vaj
  • Fűszerek: só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
  • 10 dkg virsli – előfőzött vagy nyers – nincs jelentősége
  • 5-10 dkg kemény sajt – pl. Parmezán, Cheddar

Elkészítés:

  • A karfiol rózsákat puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
  • Vajjal és a hozzá ütött tojásokkal, továbbá a fűszerekkel pépesítjük.
  • Egy zsírpapírral kibélelt kisebb mély sütőedénybe öntjük a pépet.
  • Virsli karikákat dobunk rá.
  • Végül reszelt sajttal megszórjuk az ételt.
  • Kb. 20 percig sütjük. Ha a sajtot mindenképpen ropogósan szereted, akkor addig, amíg ez be nem következik.
  • Saláta pestot és reszelt tormát kínálhatunk hozzá.

Saláta pesto

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Friss vagy maradék vegyes salátát – nálam: zsenge szőlőlevél, nagy csokor petrezselyem, zsázsa, madársaláta, bazsalikom levél, kakukkfű – 1-2 evőkanálnyi olíva olaj hozzáadásával összeturmixolunk.
  • A turmixolás során citromlevet és ízlés szerint – kávéskanálnyi sót, steviát/glicint AIP-ban, vagy eritritet a zöld turmixhoz keverünk.
  • A keveréket üvegbe töltjük és a tetejére egy ujjnyi vastagságban további olíva olajat öntünk.
  • Gluténmentes fehér kenyeret vajjal kenünk meg, vagy a Szendi irányzatot követők paleo kenyeret csak pestoval; avagy ketogén étkezés esetén NoCarb zsemle – rost zsemlét.

Ez a saláta pesto főtt paleo tésztával is kínálható! AIP-ban én Szafi ch kenyérlisztből készült zsömlével szoktam enni!

A zöldség keverék akár 10 napig is eláll a hűtőben.