„Pho (a hozzávalók opcionálisak): Alaplébe tegyél húst, keményítős zöldséget, Tegyél hozzá tojássárgáját, ecetet, citromlevet vagy lime-levet, paradicsomot, spenótot stb.” (Jaminet – TED)
Hosszan főtt (nálam csirke) leves szinte mindig van adagolva és mélyhűtve. Nekem már egy bezöldségezett húsleves maradékom volt. Ebbe tettem a benne főtt gyökérzöldségeken kívül egy marék reszelt sárgarépát, salátaleveleket és brokkoli csírát.
Autoimmun Protokoll szerint is a fentiek teljesen rendben vannak, de az AIP II. szakaszában már tojássárgáját is üthetsz a levesbe.
A hús is szabadon választott (sertés, marha, szárnyas) – vagy teszel, vagy nem! Én most zöldséglevesként ettem. Ha tettem volna a levesbe húst, akkor belefőzök pulyka medailonból kisebb darabokat vagy filézett csirke felső combot. Mindezt a Személyes étrendem és a hisztamin érzékenységem miatt tenném.
Miután a Bibimbap-nak (TED – Jaminet) az a jellegzetessége, hogy az éppen aktuálisan friss zöldségekből készüljön, így én is az éppen tegnap kapott friss bio zöldségekből főztem meg, és sertés hússal kiegészítettem.
Húsos, tormás, kókusztejszínes
Hozzávalók és elkészítés egyben – 2 főre:
Hagymaszárat, újhagymát apró darabokra vágunk.
1 db kisebb zsenge karalábét is apróra szeletelünk.
0,5 kg zöld spárgákból – különösen a nagyobb daraboknál – törjük le a fás részt; amennyiben zsenge a spárga, akkor meg sem kell pucolni, csak meg kell mosni, majd utána ízlés szerint kisebb-nagyobb darabokra vágjuk fel.
Két friss kelkáposzta fej külső leveleit a csomókról leszedjük, és a külső leveleket ollóval vékony csíkokra vágjuk, majd hozzádobjuk az eddigi zöldségekhez.
3 dkg vajat ráteszünk a zöldségkeverékre, továbbá kb. 1 dl vizet ráöntünk, és résnyire nyitva hagyva – lefedjük, alacsony lángon főzzük; amennyiben van zöldséglevünk, akkor azzal is felönthetjük. AIP-osok kókuszzsírt használjanak!
Sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt chili paprikát is használunk. AIP-os fűszerek pl.: só, majoránna, fahéj vagy só, gyömbér, kurkuma lehetnek.
A meglehetősen összeesett zöldség tetejére lehet halmozni nyers és friss zöldségeket – pl. kel leveleket, bébispenótot, tépett salátát, hagymacsírát stb., pl. én reszelt tormát tettem rá.
Húsos változat:
A főzést az apróra vágott gulyásnak való – pl. slussz, diója – hús vajon és vízzel (zöldséglével) való párolásával, főzésével kezdjük.
A húst sózzuk és borsozzuk.
Amikor a hús már majdnem kész, akkor a zöldséges bibimbap-nál leírtak szerint – értelemszerű módosításokkal – folytatjuk a főzést.
A húsos bibimbap-ot kínálhatjuk kókusztejjel, kókusztejszínnel, vagy a TED szerint akár jó minőségű tejszínnel, vagy joghurttal. Az étel tetejére egy evőkanálnyi tormát is lehet reszelni.