A kollagén por napi rendszerességgel való fogyasztásának jobban eleget tudok tenni, ha elrejtem valamilyen finomságban a port. Természetesen eszem hosszan főzött húslevest is, de hát elvégre nem lehet azt enni minden nap. A betegségem csapásaként elég sok gyógyszert is kell napi ütemterv szerint szednem, tehát nekem még a tetejében megváltás is, ha a vitaminok mellett az oly fontos kollagént is megegyem, de ne gyógyszerként!
Az alábbi recept természetesen Szendi Gábor paleojában nem állná meg a helyét, de éppen eleget olvastam – Jaminet, Dr. Fung, Taubes Low carb High fat diétás ajánlásairól, hogy megkockáztatom, hogy nekem a tejszín az étkezésembe belefér! Semmiféle panaszt nem okoz nekem, hanem a napi zsírbevitelemet egészíti ki, mely abszolút segíti a jóllakottság érzését.
Hozzávalók:
10 dkg áfonya vagy egyéb bogyós gyümölcs – pl. málna, ribizli, szeder
1 literes műanyag doboz használható a formázáshoz, de minden más edény is megfelelő, melyből könnyedén ki lehet borítani a beltartalmat. Fóliára sincs feltétlenül szükség, de ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes az edényt folpack-kal kibélelni!
A következő rétegeket tedd le sorjában:
Gyümölcs
Fűszerek és citrombél
Mascarpone
A tejszínhab fele
Zselatin -, melyet elkeverünk egy kevés vízzel, felöntjük az összes folyadékkal és felforrósírjuk, majd langyosan öntjük a formába.
A néhány óra múlva a hűtőben megdermedt kollagénes-zselatinos édességet borítsuk ki egy tányérra és halmozzuk a tetejére a tejszínhab másik felét.
1 kg feszes burgonya (most sült zellerhasáb: 2 fej zeller, 1 tk só, 1 ek olívaolaj, 15 perc / 180 °C)
Elkészítés:
A csülköt megmosom és annyi vízben, amennyi ellepi, felteszem főni. Lassan gyöngyözve hagyom kicsit főni, majd leöntöm róla a vizet.
Tiszta vízbe teszem és újra felforralom. Beleteszem a sót és a fűszereket, és másfél-két óráig lassú tűzön főzöm, míg megpuhul.
A vége előtt fél órával beleteszem a kisebb darabokra vágott, és héjától megfosztott chorizot / kolbászt.
Tarlórépa zöldje hiányában – ez lenne az autentikus hozzávaló – brokkolit vagy kelbimbót veszek és megtisztítva azt is beleteszem a vízbe. Lefedve, egészen alacsony hőfokon puhára párolom.
Az aprószemű, feszes burgonyát bele is lehet szintén tenni, vagy külön megfőzni, én most zellerhasábokat sütöttem köretnek.
A bélszínt, mindkét oldalán 2-2 percig megsütjük, melyet aztán 80°C-on a sütöben pihentetünk, míg a köret elkészül.
Köret:
Két szelet csíkokra vágott *Serrano sonkát megpirítunk, majd félretesszük.
Kevés kókuszolajon zsiradékon egy szál csíkokra vágott répát és 4 szál zöld hagymát csilivel és gyömbérrel megpirítunk, majd a sütőbe tesszük, hogy meleg maradjon.
A szeletekre vágott kemény körtét 4-5 percig a maradék zsiradékon megpirítjuk, majd szintén a sütőbe tesszük.
Végül az édeskömény gumót pirítjuk meg, felöntve 1 dl fehér borral és addig sütjük-forraljuk, míg a bor el nem párolog! A szesztartalom elillan!
*Serrano sonkát ha nem kapsz, akkor ajánlom az Intersparban igen gyakran akciósan kapható Fekete erdő sonkát!
A céklának és a salátakeveréknek kiváló ízt fog adni a balzsamecet. Bár a ennek az ecetnek van cukortartalma, de olyan minimális cukor oszlik el ebben a nagy mennyiségű salátában, hogy teljes nyugalommal ketogén ételként is fogyasztható.; a cékla is igen kis mennyiségben bolondítja meg a salátánkat. Különleges és laktató étel.
Hozzávalók – 3-4 személyre:
1 db nagy fej jégsaláta
1 bögrényi – kb. 10 dkg cékla szelet
1 tk. zsír
1 ek. vörös balzsamecet
2 ek. víz
25 dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
A jégsalátát alaposan mossuk meg, majd vagy papírtörlővel vagy pedig saláta centrifugával szárítsuk meg.
Daraboljunk fel kisebb kockákra szalonnát, egy-két csíkot vagdossunk be – rózsa díszítéshez.
A céklát – pl. hámozott előfőzött bébi céklát vagy ecetes céklát lemosva – dobjuk rá a forró zsírra, öntsük fel balzsamecetes vízzel; alaposan megforgatjuk, majd hagyjuk a ráöntött balzsamecetes vizet elfőni.
A salátát tépkedjük apró darabokra és keverjük össze a céklával.
Megsütjük a szalonnát, összekeverjük a vegyes salátával, majd a tetejére tesszük a rózsaként megsült szalonnát.
A kollagén jót tesz az ízületeknek, a hajnak, a körömnek. Az LCHF ketogén paleoban csak az nem mindegy, hogyha édességként fogyasztjuk, akkor kizárólag igen alacsony cukortartalmú bogyós gyümölcsökkel készíthetünk zselét. Tökéletes választás az áfonya is. Kb. fél évvel ezelőtt jelent meg a piacon a glicin, amit felhasználhatunk édesítésre – a kollagén koncentrált édesítő tartalmát találjuk benne. Utóbbi időben édesítésre egészen kis mennyiségben ezt használom. A glicin a természetben előforduló legegyszerűbb aminosav. Egy evőkanál glicinnel már ki is pipálhatjuk a napi fehérjebevitel csaknem felét – ezért kell óvatosan bánnunk vele!!!
1 tk. kezeletlen bio citrom héja (zacskósan készen is lehet kapni!)
1 ek. citromlé
2 ek. kollagén por
Elkészítés:
Az áfonya felét rakjuk egy legalább 1 literes edénybe.
Szórjuk be az összes fűszerrel, és az áfonyaszemeket darabosra nyomkodjuk össze; szórjuk hozzá a kollagén port.
A zselatinport kevés langyos vízzel keverjük el, majd öntsük fel a fél literrel, és forralásig főzzük a lét – természetesen állandó keverés mellett.
A már langyosra hűlt zselatinos lével öntsük fel a fűszeres áfonya alapot, és dobáljuk a lébe a többi egész szem áfonyát. Néhány szemet meghagyhatunk díszítésnek.