Szezámpelyhes-piskóta

Ez a piskóta alap 4 tojással készült!, hiszen a receptben megadott mennyiség felezhető vagy akár duplázható is.

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • 8 evőkanál szezámpehely
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • Paleolit édesítőszer (stevia, xukor, xilit …)
  • Sütőpapírral kibélelt kisebb méretű mély tepsi (kör vagy négyzet alakú), vagy szilikonos tepsi

Elkészítés:

  • Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá
  • Óvatosan keverd bele a szódabikarbónát és a tojások sárgáját
  • A 8 tojáshoz 8 evőkanál szezámpehelyhet keverj. Az arány ennél a „liszt”-nél mindig 1:1 legyen, mert a szezámpehely nehéz és ragadós.
  • Felverheted az egész tojásokat egyben is, csak ekkor tovább for tartani a habosítás.
  • Tegyél a tésztába ízlés szerint édesítőt
  • Előmelegített sütőben süsd a piskótát tűpróbáig

Töltelék és dizájn:

  • A piskótát megtöltheted valamilyen gyümölcsvelővel-gyümölcshússal; kókuszkrémmel.
  • A süti tetejére pedig önthetsz mokkakrémet és ghee-ben pirított diót vagy mogyorót.
  • Mokkakrémet készíthetsz úgy, hogy 10 dkg csokit lefőzött fekete kávéban felolvasztasz, és a felolvadt csokikrémbe beleöntesz egy kevés kókusztejet.

A képen látható borítás:

  • Kimagozott mélyhűtött meggyből gyümölcsvelő.
  • 2 dl kókusztejszín (Cocomas) – mézeskalács fűszerkeverékkel és xukor0steviával elkeverve.
  • A sütemény teteje gólyi bogyóval lett megszórva.

Kollagén – tejszínes LCHF édesség

A kollagén por napi rendszerességgel való fogyasztásának jobban eleget tudok tenni, ha elrejtem valamilyen finomságban a port. Természetesen eszem hosszan főzött húslevest is, de hát elvégre nem lehet azt enni minden nap. A betegségem csapásaként elég sok gyógyszert is kell napi ütemterv szerint szednem, tehát nekem még a tetejében megváltás is, ha a vitaminok mellett az oly fontos kollagént is megegyem, de ne gyógyszerként!

Az alábbi recept természetesen Szendi Gábor paleojában nem állná meg a helyét, de éppen eleget olvastam – Jaminet, Dr. Fung, Taubes Low carb High fat diétás ajánlásairól, hogy megkockáztatom, hogy nekem a tejszín az étkezésembe belefér! Semmiféle panaszt nem okoz nekem, hanem a napi zsírbevitelemet egészíti ki, mely abszolút segíti a jóllakottság érzését.

Hozzávalók:

  • 10 dkg áfonya vagy egyéb bogyós gyümölcs – pl. málna, ribizli, szeder
  • 1 hámozott citrom húsa
  • 10 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszínből hab
  • 1 zacskó étekzési zselatin
  • 0,5 l víz
  • Fűszerek: xukor0 stevia, mézeskalács fűszerkeverék, vanília, reszelt kezelt citrom héja

Elkészítés:

  • 1 literes műanyag doboz használható a formázáshoz, de minden más edény is megfelelő, melyből könnyedén ki lehet borítani a beltartalmat. Fóliára sincs feltétlenül szükség, de ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes az edényt folpack-kal kibélelni!
  • A következő rétegeket tedd le sorjában:
  1. Gyümölcs
  2. Fűszerek és citrombél
  3. Mascarpone
  4. A tejszínhab fele
  5. Zselatin -, melyet elkeverünk egy kevés vízzel, felöntjük az összes folyadékkal és felforrósírjuk, majd langyosan öntjük a formába.
  • A néhány óra múlva a hűtőben megdermedt kollagénes-zselatinos édességet borítsuk ki egy tányérra és halmozzuk a tetejére a tejszínhab másik felét.

Galiciai főtt csülök chorizóval

A recept a dallacuccina.hu oldalról való.

(Eredetileg: Lacón con grelos)

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csontos első csülök
  • 2 tk só
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 2 babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 200-250 g chorizo (vagy paprikás kolbász)
  • 1 kg feszes burgonya (most sült zellerhasáb: 2 fej zeller, 1 tk só, 1 ek olívaolaj, 15 perc / 180 °C)

Elkészítés:

  • A csülköt megmosom és annyi vízben, amennyi ellepi, felteszem főni. Lassan gyöngyözve hagyom kicsit főni, majd leöntöm róla a vizet.
  • Tiszta vízbe teszem és újra felforralom. Beleteszem a sót és a fűszereket, és másfél-két óráig lassú tűzön főzöm, míg megpuhul.
  • A vége előtt fél órával beleteszem a kisebb darabokra vágott, és héjától megfosztott chorizot / kolbászt.
  • Tarlórépa zöldje hiányában – ez lenne az autentikus hozzávaló – brokkolit vagy kelbimbót veszek és megtisztítva azt is beleteszem a vízbe. Lefedve, egészen alacsony hőfokon puhára párolom.
  • Az aprószemű, feszes burgonyát bele is lehet szintén tenni, vagy külön megfőzni, én most zellerhasábokat sütöttem köretnek.

4 adag lesz

Bélszín körtével és édeskömény gumóval

Bélszín – sertés – Google

belszinkortevel

Marci Murok blogjáról hozok nektek – a bloggerel egyeztetve – recepteket! Látogassatok el az oldalára egyéb ötletekért.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • A bélszínt, mindkét oldalán 2-2 percig megsütjük, melyet aztán  80°C-on a sütöben pihentetünk, míg a köret elkészül.

Köret:

  • Két szelet csíkokra vágott *Serrano sonkát megpirítunk, majd félretesszük.
  • Kevés kókuszolajon zsiradékon egy szál csíkokra vágott répát és 4 szál zöld hagymát csilivel és gyömbérrel megpirítunk, majd a sütőbe tesszük, hogy meleg maradjon.
  • A szeletekre vágott kemény körtét 4-5 percig a maradék zsiradékon megpirítjuk, majd szintén a sütőbe tesszük.
  • Végül az édeskömény gumót pirítjuk meg, felöntve 1 dl fehér borral és addig sütjük-forraljuk, míg a bor el nem párolog! A szesztartalom elillan!

*Serrano sonkát ha nem kapsz, akkor ajánlom az Intersparban igen gyakran akciósan kapható Fekete erdő sonkát!

Pikáns céklás jégsaláta szalonnával

A céklának és a salátakeveréknek kiváló ízt fog adni a balzsamecet. Bár a ennek az ecetnek van cukortartalma, de olyan minimális cukor oszlik el ebben a nagy mennyiségű salátában, hogy teljes nyugalommal ketogén ételként is fogyasztható.; a cékla is igen kis mennyiségben bolondítja meg a salátánkat. Különleges és laktató étel.

Hozzávalók – 3-4 személyre:

  • 1 db nagy fej jégsaláta
  • 1 bögrényi – kb. 10 dkg cékla szelet
  • 1 tk. zsír
  • 1 ek. vörös balzsamecet
  • 2 ek. víz
  • 25 dkg füstölt szalonna

Elkészítés:

  • A jégsalátát alaposan mossuk meg, majd vagy papírtörlővel vagy pedig saláta centrifugával szárítsuk meg.
  • Daraboljunk fel kisebb kockákra szalonnát, egy-két csíkot vagdossunk be – rózsa díszítéshez.
  • A céklát – pl. hámozott előfőzött bébi céklát vagy ecetes céklát lemosva – dobjuk rá a forró zsírra, öntsük fel balzsamecetes vízzel; alaposan megforgatjuk, majd hagyjuk a ráöntött balzsamecetes vizet elfőni.
  • A salátát tépkedjük apró darabokra és keverjük össze a céklával.
  • Megsütjük a szalonnát, összekeverjük a vegyes salátával, majd a tetejére tesszük a rózsaként megsült szalonnát.

Kollagén áfonyával

A kollagén jót tesz az ízületeknek, a hajnak, a körömnek. Az LCHF ketogén paleoban csak az nem mindegy, hogyha édességként fogyasztjuk, akkor kizárólag igen alacsony cukortartalmú bogyós gyümölcsökkel készíthetünk zselét. Tökéletes választás az áfonya is. Kb. fél évvel ezelőtt jelent meg a piacon a glicin, amit felhasználhatunk édesítésre – a kollagén koncentrált édesítő tartalmát találjuk benne. Utóbbi időben édesítésre egészen kis mennyiségben ezt használom. A glicin a természetben előforduló legegyszerűbb aminosav. Egy evőkanál glicinnel már ki is pipálhatjuk a napi fehérjebevitel csaknem felét – ezért kell óvatosan bánnunk vele!!!

Hozzávalók:

    • 25 dkg áfonya
    • 0,5 liter víz
    • 1 zacskó étkezési zselatin (élelmiszer üzletekben kapható!)
    • 1 tk. xukor0 stevia; AIP-ban méz vagy glicin
    • 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
    • 1 tk. kezeletlen bio citrom héja (zacskósan készen is lehet kapni!)
    • 1 ek. citromlé
    • 2 ek. kollagén por

Elkészítés:

    • Az áfonya felét rakjuk egy legalább 1 literes edénybe.
    • Szórjuk be az összes fűszerrel, és az áfonyaszemeket darabosra nyomkodjuk össze; szórjuk hozzá a kollagén port.
    • A zselatinport kevés langyos vízzel keverjük el, majd öntsük fel a fél literrel, és forralásig főzzük a lét – természetesen állandó keverés mellett.
    • A már langyosra hűlt zselatinos lével öntsük fel a fűszeres áfonya alapot, és dobáljuk a lébe a többi egész szem áfonyát. Néhány szemet meghagyhatunk díszítésnek.