A paleo nem vallás

hippokratesolimpiaban

Kószi Hippokratész 

(Kósz, Kr. e. 460Larissza, Kr. e. 377 k.) görög orvos

„Étked váljék gyógyszereddé,

s gyógyszered legyen az étked.”

Hippokratész

Sokszor mondjuk ki régi paleosok a címben leírt szavakat, miszerint:

„A paleo nem vallás”.

Vannak olyanok, akik hajlamosak az általa tisztelt étkezési tanácsadó, teoretikus, orvos által kimondott szentenciákat „vallásként’ követni.

Visszatekintve a paleo–paleo low carb–paleo ketogén történetére – Vogele, Cordain, Szendi, Jaminet, Kresser, Wolf, Taubes, Fung, Moskowitz, Cyr … – megannyi irányzat képviselői és megannyi hatással voltak és vannak az alapszemléletre, miszerint együk a lehető legjobb minőségű ételeket, kerüljük a gyulladást okozó élelmiszereket, próbáljunk visszafordulni ősi étkezésünk hagyományaihoz, éljünk aktív alkotó és mozgásban gazdag életet, próbáljuk meg az ételeink helyes megválasztásával megelőzni a betegségeket, illetve kezeljük a már kialakultakat.

Rám legelőször Lorain Cordain és Szendi Gábor hatott, de sokunknak a legerőteljesebben a Szendi Gábor könyveiben leírt meglátások – voltak és vannak – mérvadóak.

Személy szerint nekem a betegségem gyógyítása a hajtó erő. A paleo táplálkozással teljes gyógyulást egy elsorvadt pajzsmirigynél nem lehet elérni, de az életminőségen rengeteget lehet javítani.

7 év telt el Szendi Gábor „Paleolit táplálkozás” c. könyve megjelenése óta. Jómagam 6 és fél éve paleozom. Természetesnek tartom, hogy mostanra születnek meg saját és paleos társaim gyakorlati tapasztalatai. Az évekkel ezelőtt megtanult alapelveket – némi módosítással – a mai napig betartom. Irányzatok alakultak ki az évek során. Különösen az angol szakirodalmat is olvasni tudók körén keresztül terjednek a Szendi Gábortól tanultakhoz képest más elfogadott elvek is, melyeket sokan ki is próbálunk.

Nagyon jónak gondolom a magyarországi hagyományos Szendi-féle paleot. A magam részéről ezen belül a low carb irányzatnak vagyok a híve. Némileg torzulásnak ítélem a maglisztek túlzott használatát, hiszen mint kiderült a maglisztek sem mentesek a fitátoktók, melyek gyulladást okozhatnak. Anno az igenlő érv az volt mellette, hogy a magokból történt olaj sajtolás után fennmaradó pelletet a számunkra legjobb zsírokkal egészítjük ki. Ez okos érv, de bebizonyosodott, hogy a sütemény és kenyérgyártás lett a paleos élet egyik legfőbb régi ételeket utánzó eleme, mely sok-sok felesleges szénhidrát evését is jelenti.

Jómagam egyik képviselője vagyok azon bloggereknek, aki – ma már csak részben – a megszokott ételek paleosítását közvetítem az oldalamon. Ez a szemlélet segít az átállásra, és van akinek hosszú távon tartható és beválik. Sokáig voltam az étkezésemben Szendi követője, és a családom még ma is az.

Miután nem volt komfortos az életem a Szendi-féle paleo low carb változata mellett, mert hibáztam és rosszul alkalmaztam a magam számára az ideálisnak hitt arányokat – eltúloztam a fehérje evését, mely ammónia mérgezést okozott nekem -, ezért Jaminet magyarul megjelenő „Tökéletes Egészség Diéta” könyve szellemében kezdtem el étkezni. Jaminet a tej, a cukor, a gabonafélék mellőzésében egyezik Szendivel. Az édesítés természetes módjait – méz, juharszirup viszont nem ellenzi, továbbá a kemény sajtokon kívül ajánlja a fermentáltnak mondott joghurtokat és nincs ellenére a tejzsír – vaj, tejszín és a zsíros sajt sem. Az én betegségem mellett – átesve a ló túlsó oldalára – ez az étkezés is hibásnak bizonyult, miután igen sok szénhidrátot, gyökérzöldséget és gyümölcsöt ettem. Miután véleményem valamiről – nem dietetikusi, hanem laikus és „saját bejáratú” – akkor lehet csak, ha valamit kipróbálok, ezért elkezdtem érdeklődni a paleo ketogén étkezés iránt, amit jelenleg is folytatok.

A paleo ketogén étkezéssel kapcsolatban a mai napig sok szakirodalmat olvasok. Érdekel a ketogénezők véleménye, és elsősorban olyan betegeké, akik hozzám hasonlóan a járulékos állapotom – a metabolikus szindróma összes „gyönyörét” – magas vérnyomás, cukorbetegség, IR-közeli állapot, gyenge idegrendszer „élvezik”.

Azt tapasztalom, hogy paleo ketogénnel érzem magam a legeslegkomfortosabban, mert soha nem vagyok éhes, az étkezésem a legfontosabb tápanyagokat tartalmazza; a paleo ketogénes életmódnak része a böjt, ami rendkívül hasznos számomra. Ketogénezésem során 6/18 órás – napi kétszeri étkezési rendszerben étkeztem és ritkán 24 órán keresztül böjtöltem.

Az anyagcserém nem működik jól, hiszen egy hosszú elhízásos folyamat végére 100%-ig elsorvadt a pajzsmirigyem. A pajzsmirigy sorvadás járulékos betegsége a metabolikus szindróma, mely miatt anyagcsere-kapukat záró gyógyszereket – vérnyomáscsökkentőt, antidepresszánst és nyugtatót kell szednem (bebizonyosodott, hogy muszáj!!!).

A paleo ketogénen belül most váltottam: 24 órás böjt, majd másnap 16/8 órás bontásos étkezés, ismét 24 órás böjt, …, és így tovább.

Valamennyi paleo ketogénes szemlélet szerint a tápanyagokban a tej, a cukor, a gabonafélék tiltása egyezik. Átvettem viszont – Dr. Fung, Jamie Moskowitz, Jeff Cyr, GerryTaubes-től – a tej zsírjait – pl. tejszín és vaj, továbbá zsíros sajtok fogyasztásának szokását.

Engem az alábbi gondolat is vezérel,

amikor az utamat keresem:

 „A bölcsnek tudnia kell, hogy az egészség az ember legnagyobb ajándéka, és meg kell tanulnia, miként kovácsolhat hasznot a betegségből a gondolatai révén.” Hippokratész

Mákos guba – újra gondolt süti

Nem és nem akart már napok óta elfogyni az almáspite sem és még a sacher tortából is volt két szelet. Fogtam magam és a két süteményből varázsoltam egy harmadikat.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Rusztikus almáspite maradéka
  • Sacher torta maradéka
  • A lényeg, hogy nem piskóta tészta, hanem linzer tészta maradékát érdemes ehhez a pót sütihez használni!
  • A tésztamaradékokat összemorzsoljuk és hozzáütünk 5 db tojás sárgáját – tészta mennyiségtől függ, hogy hány sárgáját, majd 10 dkg őrölt mákot a tésztához keverünk. Tehetünk a sütihez a már meglévő édesítésen és fűszereken kívül további xukrot és pl. mézeskalács keveréket, citromlét.
  • A tojások fehérjéből 1 tk. citromlé hozzáadásával verjünk kemény habot.
  • A mákos masszát egy zsírpapírral kibélelt mély sütőedénybe egyengessük, majd halmozzuk a tetejére a tojások kemény habját.
  • Előmelegített sütőben – visszavéve a hőfokot 150-re 20′-nél tovább nem kell sütni a süteményt, hiszen már előzőleg megsült tésztát használunk.
  • A barnás színű tojásfehérje jelzi, hogy megsült. Ekkor hagyjuk a sütőben kihülni.
  • A siker nem maradt el.

Kezdődő pajzsmirigy alulműködéshez fűződő gondolataim

pajszmirigytunet

Sokszor kérdeznek arról, hogy mi a véleményem a kezdődő alulműködő pajzsmiriggyel kapcsolatos teendőkről?! Laikus vagyok, de az már megfogalmazódott bennem, hogy én mit csináltam volna másként, hogy 57 éves koromra ne sorvadjon el a pajzsmirigyem. Az alábbiakban azt írom le, hogy ha újra kezdhetném, akkor mit tennék?

Nos, ha azt venném észre, hogy – bár semmi más tünetem pm. tünetem nincs (hajhullás, bőrszárazság, töredező köröm, „idegbaj” stb.), de képtelen vagyok jelentősen fogyni annak ellenére, hogy kalóriadeficittel és sokat mozogva élek, akkor azonnal elmennék egy teljes pajzsmirigyes kivizsgálásra.

A TSH-nak 2.0 körüli értéke az ideális és nem a 4.4. Ez már rögtön gyanús lenne. Kérnék beutalót az endkrinológiára és megnézetném a T3, T4 szintet, a reverz T3-at, az antiTPO – gyulladásfaktor szintjét, az agyalapi mirigy működését. No persze diktálni nem diktálhatok az orvosnak, de ezeket kell nézetni, …., sőt az orvos még biopsziát is fog végezni, meg ultrahang vizsgálatot, ha alapos.

Amennyiben bármilyen elváltozást, gyulladást fedezne fel az orvos, akkor szót fogadnék neki és beszedném a kezdeti – általában 50 ugr-nyi Thyroxint, melyet egy előírt szemüvegként és nem gyógyszerként kell felfogni!!!

Konzultálnék arról az orvossal, hogy jónak tartja-e esetleg plusz jód szedését, valamint szelén pótlását?!

Biztos, hogy sorvadó pajzsmirigy mellett – gyulladásos állapot – nem kezdenék el pl. low carb vagy ketogén paleo diétába, hanem sima paleot táplálkozást követnék!

Mindenekelőtt szigorúan kiiktatnék mindennemű glutént az étkezésemből, miután a glutén a legeslegfőbb ellenségem, hiszen ezt a molekulát nem ismeri fel a szervezetem és fordul a test önmaga ellen. Természetesen az összes többi paleos elv is fontos: minél tisztább étkezés, tej és cukor elhagyása.  Gyökérzöldségek és hús, valamint jó zsírok fogyasztására épülő táplálkozást követnék.

A mozgás is fontos, de nem „halnék bele”, senki nem várja el tőlünk, a betegségünk sem indokol erőn felüli önkínzást.

Summa summárum – a thyroxin, a jód, a szelén, a mozgás biztosítja a normális életvitelt.

Az, hogy félévente kérjek teljes kivizsgálást, ettől az időponttól kezdve egy életen át feladat lenne.

Teljes életet lehet élni!!! akkor, ha időben felismerik ezt a betegséget. Adott esetben előfordulhat, hogy még vissza is fordul. Ennek megállapítását azonban hagyjuk a szakemberekre!

Sok orvosban csalódtam én is, de addig kell keresni jó orvost, ameddig csak megtehetjük, vidéken élve akár még utazzunk is más városba félévente egy kontrollra.

Léteznek csodaszámba menő hormonpótlás nélküli változások pl. jód és szelén szedésének hatására, de én azt elég nagy kockázatnak gondolom. A jódot pl. túl lehet adagolni és a vesénk bánja!

A táplálkozás szénhidrát tartalmának megtartása a pajzsmirigynek munkát ad. Úgy gondolom, hogy az állandó koplalással és fogyókúrával jelentősen hozzájárulhatunk a pajzsmirigy elsorvadásához.

Az Autoimmun Protokoll szerinti étkezés a folyamatok visszafordításának jó alternatívája lehet. Teljes gyógyulásról nem, de jelentős javulásról már olvastam.

Rusztikus almás pite

Hozzávalók:

  • 10-15 dkg mandulaliszt*
  • 10-15 dkg gesztenyeliszt*
  • 10-15 dkg kókuszliszt*
  • 4 db M-es tojás
  • 15 dkg puha vaj
  • 4 dl kókusztejszín
  • Eritrit – ízlés szerinti mennyiségben
  • 1 kk. só
  • 1,5 kg alma
  • 1 ek. gyömbér por vagy reszelt gyömbér
  • 1 ek. fahéj
  • 1 kk. vanília
  • 1 db citrom
  • 2 tojás sárgája
  • Porxukor

Elkészítés:

A tészta összeállítása:

  • A liszteket, a tojásokat, a vajat, a kókusztejszínt, az eritritet és a sót alaposan dolgozzuk össze. A tészta állagát látva esetleg egy csöpp vizet még hozzáönthetünk, hogy ne legyen túlságosan száraz.
  • Két részre osztjuk a tésztánkat és hűtőbe tesszük, hogy a puha vaj visszakeményedjék.

A töltelék összeállítása:

  • Az almákat meghámozzuk és egészen vékony apró szeletekre vágjuk; aki jobban szereti pépesen, annak reszelést ajánlok.
  • Az almákra rácsavarjuk a citrom levét, a fűszereket és xukrot.

Összeállítás és sütés:

  • Két nylon fólia között érdemes az egyik, majd a másik tésztalapot kinyújtani.
  • Az első tésztalapot egy sütőlapra ráhelyezzük; az ujjunkkal nyugodtam kiegyengethetjük. (A hagyományos nagy sütőlapot ez a tészta mennyiség nem fogja kitölteni!)
  • A tészta lapra ráhalmozzuk a fűszeres almát.
  • A második lapot is kinyújtjuk, majd ráborítjuk az alma töltelékre.
  • A borítás oldalát alaposan behajtogatjuk, megszurkáljuk a tésztát, hogy sütés közben a gőz könnyen távozni tudjon, végül a tojások sárgájával bekenjük.
  • 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a süteményt és a hőfokot 160 fokra – közepes lángra visszavéve kb. 30 percig sütjük.
  • Miután ennek a pitének viszonylag vékony a tésztája, ezért rusztikusra fog töredezni.
  • Végül porxukorral meghintjük.

* A liszteket megvallom, hogy nem szoktam lemérni. A jelzett mennyiség hozzávetőleges. Munka közben látod a tészta állagát. E szerint kérlek, hogy adjál hozzá száraz anyagot, avagy folyadékot (kókusztejszín, víz).

** A klasszikus paleo szerint a sütött gyümölcs kompromisszum, miután a gyümölcsből töményen cukor lesz!

NoCarb kenyér

A recept egyezik a nocarb zsemlénél leírtakkal.

  • Négy kisebb kenyérre osztjuk a tésztát, majd hengeres formákat készítünk.
  • A kenyerek tetejét bevagdossuk és megkenjük 1 db tojás sárgájával. Előmelegített sütőben – visszavett 150 fokon – 1 óra hosszat szárítva sütjük. Újabb tapasztalatom, hogy érdemes ezt a hosszú sütési időt rászánni, mert így a tészta nem vizesedik vissza; ha rövidebb a sütés, akkor azt hihetjük, hogy jó, pedig tapasztalom, hogy nem!!!
  • Érdemes kihűlésig a sütőben hagyni a kenyeret, mert a víz felszívása a melegben sütés után is tovább folytatódik!

A kenyér szín rost, ezért ketogén és low carb étrendben is fogyasztható!

A mértékre érdemes odafigyelni. Ne együnk rost kenyeret rost kenyérrel, nehogy a bélrendszert irritálja. Tehát  csak módjával!

Sacher torta paleosan kétféleképpen

Sacher torta – Google

Saját készítésű torta más blogokon látott ötletek felhasználásával.

Hozzávalók:

  • 8 púpozott ek. zöld banán liszt
  • 4 db M-es tojás
  • 1 kh. szódabikarbóna
  • 1 ek. citrom
  • 10 dkg 90%-os csokoládé
  • 2 ek. kakaópor
  • 2 púpozott ek. vaj
  • 3 ek. víz
  • 1 tk. xukor0stevia
  • Sárgabarack gyümölcsvelő

Elkészítés:

  • A vajat, a tördelt csokoládét és a kakaóport, a vízt tegyük vízgőz fölé és olvasszuk fel.
  • A tojásokat egyben verjük fel habosra; ez jóval hosszabb ideig tart, mint külön felverni a fehérjét és belekeverni a sárgáját, de természetesen van, aki az utóbbi megoldásra esküszik!
  • Óvatosan – szórással és lassú átkeveréssel elegyítsük el a lisztet a habbal.
  • Elegyítsük a tésztába az olvadt csokoládé háromnegyed részét.
  • Vajazzunk ki egy lehetőleg csatos sütőformát és szórjuk be kevés liszttel, hogy a tészta ne ragadjon a formába.
  • 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük a tésztát és vegyük vissza a hőfok beállítását közepes lángra, azaz 160 fokra.
  • A torta 20-25 perc alatt kész lesz; tűpróbával ellenőrizzük.
  • Vegyük ki a süteményt, és helyezzük tálcára.
  • Kenjük be a tetejét pépesített natur sárgabarackkal – természetesen nem szezonban felengedett mélyhűtőssel!; ketté is vághatjuk a sütit és a két lap közé is lehet a barackot kenni.
  • A maradék csokoládéval kenjük be a torta tetejét és hagyjuk megdermedni.
  • Kínálhatjuk akár habbal is!

Korábbi verzió:

A receptet  Timi küldte 2012.12.12-én

Hozzávalók:

  • 15 dkg őrölt mandula
  • 15 dkg őrölt kókuszreszelék
  • 5 dkg lenmagliszt
  • 10 dkg őrölt dió
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál xukor
  • 1,5 evőkanál natúr kakaópor
  • 5 evőkanál mandulanez – természetesen fokhagyma, mustár és bors nélkül, a sóval nincs gond, csak keveset!
  • 4 db tojás egyben
  • 1 evőkanál zsiradék felolvasztva (jászvaj (ghee), kókusz-, vagy libazsír)
  • 10 dkg 90%-os csokoládé édesítve

Elkészítés:

  • Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a többi alkotóelemet
  • Szilikon (bezsírozva!), vagy zsírpapírral kibélelt formában – előmelegített sütőben, tűpróbáig, süsd a tésztát – kb. 40 perc
  • Bevonhatod gőz fölött felolvasztott paleosan édesített csokival