Hozzávalók:
- 10-15 dkg mandulaliszt*
- 10-15 dkg gesztenyeliszt*
- 10-15 dkg kókuszliszt*
- 4 db M-es tojás
- 15 dkg puha vaj
- 4 dl kókusztejszín
- Eritrit – ízlés szerinti mennyiségben
- 1 kk. só
- 1,5 kg alma
- 1 ek. gyömbér por vagy reszelt gyömbér
- 1 ek. fahéj
- 1 kk. vanília
- 1 db citrom
- 2 tojás sárgája
- Porxukor
Elkészítés:
A tészta összeállítása:
- A liszteket, a tojásokat, a vajat, a kókusztejszínt, az eritritet és a sót alaposan dolgozzuk össze. A tészta állagát látva esetleg egy csöpp vizet még hozzáönthetünk, hogy ne legyen túlságosan száraz.
- Két részre osztjuk a tésztánkat és hűtőbe tesszük, hogy a puha vaj visszakeményedjék.
A töltelék összeállítása:
- Az almákat meghámozzuk és egészen vékony apró szeletekre vágjuk; aki jobban szereti pépesen, annak reszelést ajánlok.
- Az almákra rácsavarjuk a citrom levét, a fűszereket és xukrot.
Összeállítás és sütés:
- Két nylon fólia között érdemes az egyik, majd a másik tésztalapot kinyújtani.
- Az első tésztalapot egy sütőlapra ráhelyezzük; az ujjunkkal nyugodtam kiegyengethetjük. (A hagyományos nagy sütőlapot ez a tészta mennyiség nem fogja kitölteni!)
- A tészta lapra ráhalmozzuk a fűszeres almát.
- A második lapot is kinyújtjuk, majd ráborítjuk az alma töltelékre.
- A borítás oldalát alaposan behajtogatjuk, megszurkáljuk a tésztát, hogy sütés közben a gőz könnyen távozni tudjon, végül a tojások sárgájával bekenjük.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a süteményt és a hőfokot 160 fokra – közepes lángra visszavéve kb. 30 percig sütjük.
- Miután ennek a pitének viszonylag vékony a tésztája, ezért rusztikusra fog töredezni.
- Végül porxukorral meghintjük.
* A liszteket megvallom, hogy nem szoktam lemérni. A jelzett mennyiség hozzávetőleges. Munka közben látod a tészta állagát. E szerint kérlek, hogy adjál hozzá száraz anyagot, avagy folyadékot (kókusztejszín, víz).
** A klasszikus paleo szerint a sütött gyümölcs kompromisszum, miután a gyümölcsből töményen cukor lesz!