„Mézes” linzer

2010-ben már született egy Mézes süti recept, de sajnos a Paleolihletről a Vitalra való költözéskor úgy látszik, hogy szőrén szálán eltűnt. Még arra is emlékszem, hogy Hazsu isteni Mézes sütiket készített, amit volt szerencsém meg is kóstolni. Jobb híján ma alkottam egy ilyen süteményt. Amennyiben valakinek megvan a tavalyi receptje, akkor örömmel veszem, ha elküldi nekem. Következzék tehát az én alkotásom:

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 10 dkg jászvaj (ghee)
  • Stevia és vaníliás xukor
  • Csipetnyi só
  • Rumaroma (elhagyható)
  • 2 teáskanálnyi Mézes sütemény fűszerkeverék
  • 40 dkg őrölt mandula – hántolt vagy hántolatlan, mindegy, csak a színe lesz más!
  • 2-3 evőkanál magliszt, azaz vagy kókuszliszt, vagy gesztenyeliszt (pellet)
  • A díszítéshez: mazsolaszemek, dió, kesudió, mogyoró, aszalt vörös áfonya, aszalt szilva

Elkészítés:

  • A 3 egész tojást habosra kavard ki édesítővel (Én sütibe szívesebben használok steviát!), Mézes süti fűszerekkel, rumaromával, csipetnyi sóval
  • Ebbe a fűszeres tojásba keverd bele a 40 dkg őrölt mandulát és a 10 dkg puha, vagy olvasztott jászvajat
  • Lisztezett kézzel (kókusz- vagy gesztenyeliszt) gyúrj a tésztából ruganyos gombócot
  • Annyi hozzáadott lisztet használj, hogy a tészta ne ragadjon
  • Nyújtsd ki a tésztát néhány mm vastagságúra, és szúrj ki belőle különféle formákat; amennyiben Karácsonykor fára akasztható formákat szeretnél, akkor ügyelned kell arra, hogy a függelékek kellően vastagok maradjanak; függelékként egy szúró eszközzel sütés előtt fúrj a tésztába lyukakat!
  • A tésztaformákat díszítsd a hozzávalóknál felsorolt kellékekkel
  • Előmelegített sütőben maximum 15, de inkább csak bő 10 percig kell a tésztát sütni; vigyázz, mert könnyen megég!
  • Vaníliás porxukorral szórd meg az elkészült süteményeket

Print Friendly, PDF & Email

15 thoughts on “„Mézes” linzer”

    1. Ebből a mennyiségből egy nagy és egy közepes sütőtepsire való jött ki -, amit az egyik képen látsz. Bőséges mennyiség.

  1. Szia! Sztem egy süti, amiben effektíve nincs méz, nem lehet mézes. Max. „mézes”. Egyébként a méz miért nem paleo? Mézet már bizonyára az ősember is evett, mert voltak vadméhek. A xilitet meg kukoricaszárból vonják ki mesterségesen…ez hogy lehet egészséges? Azért, mert a vércukorszintet nem emeli meg, még lehet 5000 más káros hatása, amiről nem szólnak, mert mégiscsak kb. 10-szeres áron lehet eladni, mint a cukrot.

    1. Kedves Weeneedahero! Az én „mézes” sütimben van mézes sütihez való fűszerkeverék. Nagyon sok paleos „modern konyhára” hajazó étel nem az eredeti recept, csak az utánérzést adja meg, így szerintem akár idézőjel nélkül is elmegy a recept neve. Ha már az ősembernél tartunk, akkor alapvetően – az okosok ezt állítják -, őseink még mézet sem igazán ettek, hanem inkább, ha édességre vágytak, akkor lekaptak a fáról vagy a bokorról valamilyen gyümölcsöt. Az én számomra a paleo egészségtudatos életmódot jelent, tehát a méz, mint nagy ch-értéket képviselő alapanyag, csak a Nagyrészt paleo kategóriájába lenne sorolható; módjával szerintem is lehet fogyasztani. Tehát, ha Te szeretnél mézet enni, akkor egyél bátran. Xilitet személy szerint egyáltalán nem használok, én a steviát = jázminpakóca cserje levelének édesítő értékét helyezem előtérbe. Xukor = nyírfacukor pedig nagyon keveset használok, inkább csak dizájnosításra. „Ősemberes” vitába meg nem szeretnék belebonyolódni, mert ugyan a paleolit korra való hivatkozást elfogadom, és a hivatkozás érvrendszerét a magamévá tettem, mégis az én receptjeim a XX-XXI. század magyar és világkonyhájának hagyományaira épülő mai konyhát idézik, és nem a paleolit korét. Próbálj az én szemléletemmel megbékélni, vagy olvassál más paleos blogokat. Szia, BB

      1. Szia BB! Sajnálom, hogy támadásnak vetted, én csak kérdezni szerettem volna, mert komolyan érdekelt. Miért ne lennék megbékélve a szemléleteddel? Na mindegy, azért olvaslak, ha nem bánod, szoktam innen ötleteket venni, ha nem is tartok be mindent 100%-osan, sőt.
        Nekem a bioboltban azt mondták, hogy a nyírfacukor az ugyanaz, mint a xilit, ez csak vmi fantázianév, mert már rég nem a nyírfából vonják ki. Egy időben használtam, de mivel fél kg 3 hónapig kitartott, rájöttem, hogy ilyen kicsi mennyiségben igazán használhatok mézet, vagy sima cukrot is, és használom is. A kulcs szerintem inkább magáról az édes ízről való „leszokás”, amit alkalmazok.

        1. Szia! Ha valaki békés természet, akkor én az vagyok:-D Ássuk el a „csatabárdot”:-D, ami szerintem csak látszólag került elő:-D Tipikus eset az írásbeliségnél, hogy a hangsúlyokat – személyes ismeretség hiányában – nem lehet jól érzékelni. Kétségtelen tény, hogy én kötekedést éreztem a megjegyzésedben – a méz, a nyírfacukor, meg az ősemberek is ettek mézet, meg ők nem ettek kukoricacsutkából kivont édességet példálózásban. Biztos azért vagyok érzékeny ezekre a dolgokra, mert néha felbukkannak ilyen típusú megjegyzések, és már a hajam az égnek áll, amikor ezredszer kellene győzködnöm a „belém kötőt”. Ezúton akkor most ünnepélyesen elnézésedet kérem, hogy félreértettelek.

          A legjobb tudomásom szerit a xukor tényleg nyírfa háncsrétegéből kivont édesség, és létezik ettől függetlenül kukorica-származék cukor is. Alapvetően egyet értek az édes ízzel kapcsolatos szemléleteddel. A blogon szerintem nekem egy kicsit szigorúbban kell írnom a recepteket, mert sokféle ember olvassa azokat, és nem mindenki tudja a mértéket tartani. Nagyon jó példa erre a zab használatának kérdése. Szendi Gábor hatására választottam ketté a blogjaimat, mert mindketten azt tapasztaltuk, hogy a zabos elhajlás indokolatlanul nagy méreteket öltött. Hasonlóan a főzött-sütött gyümölcsökkel sem vagyok megengedő, és legalább jelzem, hogy Nagyrészt paleo, mert a gyümölcsök hő hatására tönkremennek. Ha az olvasók látják, hogy én nem 100% paleo kategóriába sorolom ezt, akkor talán megfontoltabbak lesznek alkalmazásukkor?!

          Egy szónak is száz a vége – Kérem a bocsánatodat! -, és remélem, hogy továbbra is a blog olvasója maradsz?! -, no meg még az sem kizárt, hogy egyszer egy partyn személyesen is megismerkedünk:-D

          Minden jót kívánok, BB

          1. Hát ja, gondolom tele a törpöd a kötekedőkkel. Majd legközelebb tolok pár szmájlit 🙂
            További jó főzőcskézést, persze, h olvaslak!

  2. Jól hangzik. Nekem csak az a bajom ezzel, h többek között mandulaérzékeny vagyok. :S Majd helyettesítem vmivel. Elvileg napraforgót ehetek, majd kipróbálom azzal. :):)

  3. Kedves BB!
    Nem tartozik ide, de szeretném megkérdezni, hogy a zabban van-e glutén. Most kaptam Szendi Gábor hírlevelét, amiben az állt, hogy van benne. Hogy lehet akkor akár kompromisszum is? Segíts kérlek, nem tudok eligazodni! Pedig lassan sütném a bejglit…:-)

    1. Kedves Heni, Legjobb tudomásom szerint csak nyomokban lehet benne glutén. Én is úgy tudom, hogy nincs. Szendi Gábor is alapvetően attól szokott óvni bennünket, hogy „ne kattanjunk rá a zabra”. Teljes nyugalommal megsütheted a beiglit, de úgy hogy a tésztájába csak egy nagyon kevés zabot tegyél. Van egy nagyon bevált zabos beigli receptem a Paleolihleten. Egy kis zabbal a beigli tésztája ropogós lesz. BB

      1. Köszönöm szépen! Igazából már két éve mindig megsütöttem a receptedet karácsonyra. Csak most bizonytalanodtam el, mert van egy komoly autoimmun betegségem és kihagynám a glutént. De úgy néz ki, hogy akkor karácsony után hagyom ki végleg. Pedig a zab finom.:-( Nem vittem eddig sem túlzásba, de néha jól jött.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.