A zab használata megosztó. A lényeg, ami lényeg, hogy az aveninre kell gondolnia azoknak, akiknél az keresztreakciót vált ki. Különösen gluténérzékeny gyerekeknél figyeljünk erre. Nem kell azonban paleonál paleobbnak lenni, ha ezzel tudunk pl. a családtagoknak gluténmentességet biztosítani. 2018-ban Szendi Gábor az oldalán megjelentetett egy olyan tartalmú cikket, mely feltárja a zab rehabilitációjának okát.
Hozzávalók:
- 3 egész tojás
- 5 db tojás fehérje (a sárgáját tedd el más ételhez)
- 2 evőkanál szezámmag liszt (pellet)
- 2 evőkanál lenmagliszt (pellet)
- 1 evőkanál szezámpehely
- 1 evőkanál zabkorpa
- 1 evőkanál olvasztott zsiradék (sertés-, kacsa-, libazsír, olíva olaj, jászvaj)
- Só, továbbá őrölt bors, őrölt köménymag (ízlés szerint)
- 1 dl zabtej, vagy víz – szükség szerint
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 kávéskanálnyi citromlé
Elkészítés:
- A hozzávalókat a fenti sorrendben helyezd a kenyérsütő gépbe
- A lényeg, hogy a tészta kissé folyós legyen (ez pl. függ a tojások nagyságából is), ezért további tojásfehérje, vagy zabtej/víz hozzáadásával lehet hígítani a tésztát
- A kenyérsütő gép basic programjával (gépenként változó, de a legrövidebb program) – kb. 1 óra 20 perc süsd meg a kenyeret