A gránátalma egészségügyi előnyei

A gránátalma egészségügyi előnyei

granatalma_fel

Az előzetes laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok a gránátalma számos pozitív hatását mutatták ki. Már nemcsak a népi gyógyászatban ismerik el tehát, hanem az orvostudomány is pozitívan nyilatkozik a gyümölcsről.

Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezők számát, például e gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabad gyökök kialakulása. 2000-ben jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában egy kutatók által kezdeményezett kísérlet, melyben egészséges felnőtt férfiakat és egészségtelen egereket vizsgáltak. Mindkét csoport naponta fogyasztott gránátalma levet. Két hét után az egészséges férfiaknál megnövekedett antioxidáns szintet tapasztaltak az LDL oxidációja pedig 90%-kal csökkent. Az egészségtelen egereknél szintén az LDL koleszterinszint csökkenése volt megfigyelhető, ami szintén hasonlóan nagymértékű volt, mint az embereknél.

Egy másik vizsgálatban hipertóniás betegeket figyeltek meg, akik szintén két héten át napi szinten fogyasztottak gránátalma levet. A vizsgálat kimutatta, hogy a betegek vérnyomása csökkent azáltal, hogy a gránátalma meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését. A gyümölcs levének fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt ki a plakkra.

Forrás: granatalma.hu

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.