Hozzávalók:
- 9 db tojás
- 15 evőkanál nyílgyökérliszt (1 evőkanál = 2 dkg –> 30 dkg)
- Eritrit – 9 evőkanállal (18 dkg)
- 1 db citrom leve
- 5 kávéskanál agar-agar, vagy 2 zacskó zselatin, vagy 12 zselatinlap
- 3 marék – kb. 30 dkg kesudió
- 4 dl víz
- Idénygyümölcsök
- Néhány evőkanálnyi porxukor – készülhet darálóban való őrléssel, vagy készen vett porxukrot is használhatsz!
Elkészítés:
3-szor elvégzendő művelet a habcsók készítéséhez:
-
- Verj fel három tojásfehérjét kevés citromlé hozzáadásával
és hozzáadott 2 evőkanál eritrittel -, addig verd, míg kőkemény nem lesz a hab; keverd hozzá kanállal a 3 evőkanál nyílgyökérlisztet - Egy 24 cm átmérőjű csatos tortaformát kenj ki vékonyan zsírral, és valamilyen őrölt maggal szórd be, hogy majdan a habcsók könnyen kivehető legyen (a mag lehet akár dió, akár mandula, akár mogyoró …)
- A habot kanalazd a formába, egyengesd el, és alacsony lángos süsd-szárítsd kb. 15 percig
- Ezt a műveletet végezd el háromszor, így kapsz 3 db habcsók lapot
- Verj fel három tojásfehérjét kevés citromlé hozzáadásával
Készíts „krémsajt” helyett pudingot a következőképpen:
-
- 2 marék kesudióból készíts „tejfölt”, azaz összesen 4 dl vízzel őröld simára
- 0,5 dl-t vegyél ki belőle és hígítsd fel vízzel, majd ezt keverd el 6 tojás sárgájával, 6 evőkanál nyílgyökérliszttel és 3 evőkanál édesítővel – Érdemes a turmixban ezt a tojásos-nyílgyökérlisztes egyveleget átforgatni!
- Tedd oda melegíteni a „tejfölt”, folyamatosan kevergesd, lassan öntsd bele a tojásos-lisztes magtejet, …, néhány perc elteltével szórd a pudingba az 5 kávéskanál agar-agar-t, és folytasd a melegítés melletti keverést, míg a puding jól be nem sűrűsödik
A torta összeállítása:
- Habcsóklappal kezd
- Erre halmozd a puding felét
- Tetejére rakj még egy lapot
- Erre halmozd a puding másik felét
- Végül zárd le a tortát a harmadik habcsókkal
- Téli idényben javasolt gyümölcsök: narancs, kivi, grapefruit, mandarin, banán
- Végül porxukorral az egész tortát alaposan szórd meg