Szárított kenyér

Az általam elkészített legalább 80 féle kenyér után még mindig kínlódom a kenyerekkel, melyet én is fogyaszthatok. Rájöttem, hogy a gluténmentes bolti kenyér sem az igazi. Mostanában a barátnőm annyit beszélt nyers ételes élményeiről, hogy egyrészt megnéztem, hogy eleddig voltak-e már nyers süteményeim -, hát igen, és próbálkoztam-e valaha nyers kenyérrel?!

Több nyers ételes blogot átnéztem – kutatva jó nyers kenyérrecept után, és azokról ihletet merítve tegnap alkottam egyet, mely remek lett.

Egy tepsi mennyiségénél nem érdemes készíteni kevesebbet, tehát ennek a mennyiségnek a hozzávalóit írom le.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg lenmagpehely – a lenmagpelyhet javaslom, melyet készen lehet kapni, így nem kell bajlódni a lenmag darálásával. Természetesen sima lenmagot is lehet őrölve használni! Kapható arany lenmag is, de azt otthon kell megőrölni.
  • 3-4 szem csicsóka vagy kb. 10 dkg batáta
A kenyérbe tehetsz 3 szál sárgarépát, aszalt paradicsomot, hagymát, fokhagymát -, amikor éppen milyen kedved van.
  • 2 db alma
  • 3 dl víz
  • Csipetnyi őrölt köménymag (elhagyható!)

Elkészítés:

  • A zöldséget és gyümölcsöt hámozd fel és daraboljuk is, majd 3 dl vízzel turmixoljuk össze. A zöldségre-gyümölcsre a kenyér lazítása érdekében feltétlenül szükség van. Az a kevés cukor, mely az almában van, teljesen elfogadható.
  • A lenmagpelyhet tedd egy mély nagy tálba és keverd el vele a zöldség-gyümölcs turmixot. Ez a folyékony rész éppen elég lesz a lenmagpehely/őrölt lenmag összetartására.
  • A masszát terítsd el egyenletesen egy zsírpapírral kibélelt tepsiben és a legkisebb hőfokon szárítsd másfél órát. A kenyérkockákat még sütés előtt érdemes felvágni, mert sütés után a lapot már csak tördelni lehet.
  • Nyári hőségben a kenyeret napon is lehet szárítani.
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.