Az általam elkészített legalább 80 féle kenyér után még mindig kínlódom a kenyerekkel, melyet én is fogyaszthatok. Rájöttem, hogy a gluténmentes bolti kenyér sem az igazi. Mostanában a barátnőm annyit beszélt nyers ételes élményeiről, hogy egyrészt megnéztem, hogy eleddig voltak-e már nyers süteményeim -, hát igen, és próbálkoztam-e valaha nyers kenyérrel?!
Több nyers ételes blogot átnéztem – kutatva jó nyers kenyérrecept után, és azokról ihletet merítve tegnap alkottam egyet, mely remek lett.
Egy tepsi mennyiségénél nem érdemes készíteni kevesebbet, tehát ennek a mennyiségnek a hozzávalóit írom le.
Hozzávalók:
- 0,5 kg lenmagpehely – a lenmagpelyhet javaslom, melyet készen lehet kapni, így nem kell bajlódni a lenmag darálásával. Természetesen sima lenmagot is lehet őrölve használni! Kapható arany lenmag is, de azt otthon kell megőrölni.
- 3-4 szem csicsóka vagy kb. 10 dkg batáta
A kenyérbe tehetsz 3 szál sárgarépát, aszalt paradicsomot, hagymát, fokhagymát -, amikor éppen milyen kedved van.
- 2 db alma
- 3 dl víz
- Só
- Csipetnyi őrölt köménymag (elhagyható!)
Elkészítés:
- A zöldséget és gyümölcsöt hámozd fel és daraboljuk is, majd 3 dl vízzel turmixoljuk össze. A zöldségre-gyümölcsre a kenyér lazítása érdekében feltétlenül szükség van. Az a kevés cukor, mely az almában van, teljesen elfogadható.
- A lenmagpelyhet tedd egy mély nagy tálba és keverd el vele a zöldség-gyümölcs turmixot. Ez a folyékony rész éppen elég lesz a lenmagpehely/őrölt lenmag összetartására.
- A masszát terítsd el egyenletesen egy zsírpapírral kibélelt tepsiben és a legkisebb hőfokon szárítsd másfél órát. A kenyérkockákat még sütés előtt érdemes felvágni, mert sütés után a lapot már csak tördelni lehet.
- Nyári hőségben a kenyeret napon is lehet szárítani.