Soroksári leves – sváb étel paleosan („Tejszínes” paprikás csirke)

Ez egy 2010 júniusából származó recept, csak ma új képeket készítettem!

Hozzávalók:

„Tejszínes paprikás csirke hosszú lével”

  • Csirkepaprikáshoz való csirke – kb. 1 kg – amit szeretsz ízlés szerint (egész csirke, csak combok, combok és szárnyak, melle husi stb.)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • zsír vagy olíva olaj
  • só, bors, fokhagyma, pirospaprika
  • Víz
  • 5 dl kókusztej (eredetileg nem tejfölt, hanem tejszínt tesznek bele); vagy 5 dl kesudió tejföl (ez utóbbi azért jobb választás, mert az íze harmonizál az étellel!)
  • 2 tojás sárgája a sűrítéshez (ez az eredeti receptben is benne van)
  • A főzéshez nagyméretű fazékra lesz szükséged

„Kalács” a leveshez

  • Ma sütöttem fonott kalácsot -, bár nem lehet paleosan omlós tésztát készíteni, de mégis megalkottam a kalács illúzióját 😀

Elkészítés:

  • Vágd apróra a vöröshagymát, majd forró zsiradékon pirítsd meg egy kicsit
  • A hagymát öntsd föl ujjnyi vízzel és dinszteld meg
  • Tegyél a dinsztelt hagymás alapba sót, borsot, piros paprikát, zúzott fokhagymát és keverd át a forró alapot
  • Tedd a fazékba a csirke-darabokat, és forgasd át az alappal
  • Öntsd fel az eddigieket annyi vízzel, hogy legalább 2-3 ujjnyi magasságban a víz ellepje a hozzávalókat
  • Főzd puhára lassú tűzön, kis fokozaton a csirkét, majd készíts 5 dl magtejfölből (kókusztejből is lehet!) és 2 tojás sárgájából habarékot
  • A tejben keverd el a tojásokat és öntsd bele a levesbe
  • Az egészet főzd össze változatlanul takarékon, és majd akkor zárd el alatta a tüzet, amikor már rotyogni kezd

Ezt az ételt Soroksáron ünnepekkor szokták készíteni – pl. lakodalmakkor, vagy régen búcsúkor. Rendkívül gazdagon elkészített egytálétel. Különlegessége a hosszú lé, a tejszínes habarás és a hozzáadott kalács.

A soroksáriaktól én is úgy tanultam!

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Soroksári leves – sváb étel paleosan („Tejszínes” paprikás csirke)”

  1. Először nagyon örültem, hogy megtaláltam a ” Soroksári Esküvői Leves”-t ami nekünk az esküvőnk óta kedvenc ételünk lett. Már közel 50 éves házasok vagyunk. Én biztos vagyok abban, hogy nem csak a kalács, a hosszú lé és a tejszínes habarás adja a különlegességet, hanem az egyik fő pikantériája a szegfűbors (Pimiento). Vélemenyem szerint enélkül csak egy hosszú lére eresztett paprikás csirke. Soroksáron születtem és sváb származású anyámtól tanultam az elkészítését. Az esküvőnkön Soroksár egyik leghíresebb sváb szakácsnője főzte ezt a levest részünkre, 1963-ban.
    Veronika

    1. Kedves Veronika, Köszönöm a kiegészítést. A recepthez oda fogom írni a szegfüborsot is. Én csak 20 éve élek Soroksáron, én már „sajnos” szegfübors (Pimiento) nélkül ettem itt, amikor sváb családnál voltam vendégségben. Írd le nekem kérlek, hogy a szegfüborsot mikor teszik a levesbe?! Köszi, BB

      1. Kedves BB! Én a szegfűborsnak a törött változatát szoktam használni és én akkor teszem bele, amikor a pirospaprikát. Olvastam egy receptet ahol a szegfűborsot egészben teszik bele, de akkor tyúkból készítik, amit persze sokáig kell főzni, így az egész szegfűborsnak van ideje kiadni az ízét. Egyébként én tejföllel habarom be, persze kókusztej nélkül, hiszen akkor réges-régen még nem volt Magyarországon kókusztej.
        Igazán merem ajánlani, hogy próbáld meg a szegfűborssal. Egészen más íze lesz. K.b. kétszer annyit teszek bele mint a pirospaprikából. És persze csak kimondottan kaláccsal éred el azt az ízkombinációt, ami ennek a levesnek az igazi lényege. Ha meg van valami kérdésed, csak írj, szívesen válaszolok. Üdv. Veronika

        1. Kedves Veronika! A kókusztej a paleosítás miatt szerepel a levesben, de az idők folyamán a kevésbé karakteres ízű magtejeket is használom. Egy alkalommal olyan vendégség volt nálam, hogy készítettem soroksári levest (szegfűbors nélkül, mert nem ismertem) és készítettem hagyományosan tejföllel. A vendégeknek mindkettő ízlett. A szegfűborssal majd kipróbálom a főzést. A tanácsaidat köszönöm. BB

          1. Kedves BB! Most mar ertem, hogy miert hasznalsz kokusztejet! Bocsanat, de csak most tanulmanyoztam at ezt az oldalt, eddig nem is tudtam, hogy mi az, hogy paleos dieta. En mar 30 eve nem elek magyarorszagon, Ausztraliaban elek, es erdekes modon eddig elkerulte a figyelmemet. Egyebkent a NoSalty.hu-nal leregiszraltam, es elkezdtem feltenni a receptjeimet.
            ” pussycat” (vcsuka) alatt szerepelnek a receptjeim, de a Soroksari levest meg csak most tervezem feltenni.
            Nagyon tetszenek a receptjeid, lassan kifogom probalni oket.
            Udvozlettel: Veronika

            U.I. Meg annyit szeretnek megjegyezni, hogy ez a leves, csak kimondottan kalaccsal finom. Tudod… a foszlos-kelt kalacs! nem piskota!

          2. Kedves Veronika! Tudom, hogy kalács illik a leveshez, de a paleoban nem használunk fehér lisztet, tehát csak egy kalácsra „asszociáló” piskótával tudom kiváltani. Vannak a paleonak Ausztráliában is követői. Egy nagy blogja van Alexandrának pl. Sydeyben. Tanulmányozd ezt az életmódot, rendkívül egészséges. BB

            Alexandra Gasztroblogja Sydneyből
            alexandragasztroblogja.blogspot.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.