Spenótos sárgarépás curry

Dalla cuccina, per te – A recept és a kép Dalla oldaláról való. Látogassátok meg az oldalát is.

„Spenótos-sárgarépás curry

1-2 ek olívaolaj vagy bármilyen zsír (hovatartozásunk szerint)
200 g fagyasztott leveles spenót (kisebb, porciózott formában)
3 közepes db sárgarépa
2 kisebb │1 nagy│fej vöröshagyma
3 cm friss gyömbér (ne használjunk port!)
1 tk bio zöldségpor, természetesen adalék- és élesztőmentes
1 hatalmas löttyintés marsala, esetleg száraz fehérbor
kókusztej, amennyi majdnem ellepi
1 nagy tk (vietnámi) currypor
só (amennyi szükséges)

1. Egy 2 literes sütőedény aljára öntöm az olajat vagy zsírt. Beleteszem a spenótot. (Nálam most 6 korong, de gyártótól függően gyakrabban árulják kockázva.)
2. A sárgarépát fél centis ferde szeletekre vágom, a hagymát egész vékony karikákra – így lesz a legízletesebb, ha hajszálvékony karikákra harapunk.
3. A gyömbér meghámozom és szintén vékonyra szelem. Ennyi elég is, nem kell reszelni vagy bármi mást tenni vele.
4. El ne felejtsem, a sütőt elő kell melegíteni 180 °C-ra.
5. Az edénybe, amiben már benne van a spenót, beleteszem a répát, a hagymakarikákat, a gyömbért is elegyengetem rajta, majd rászórok egy kevés bio zöldségalapléport, de ha van éppen színtiszta húslevesünk, ne sajnáljuk, öntsük rá bátran. Mehet rá a marsala (de legalább egy intenzív fehérbor), és az egészet félig fel kell önteni kókusztejjel, hogy még épp ne lepje el teljesen a zöldségeket.
6. Akkor megszórom bőven curryporral, én most vietnámit használtam, akinek nincs, az gyorsan gyárthat is, kurkuma, római kömény, gyömbér, kész is a gyors változat.
7. Az edényt lefedem és betolom s sütőbe és kb. 60 percig sütöm, amíg a sárgarépa roppanósan puha nem lesz.
8. Tálalásnál a spenótkorongokat szinte egyben ki lehet emelni a zöldségekkel együtt, de a tányéron villával szépen szét lehet szedni.”

Almás-csokis-mákos piskóta



Panki fenenagy okosságai – az eredeti recept itt olvasható!

A receptet némi TED-nek megfelelő módosítással is kiegészítettem.

„Piskóta” hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 10 dkg örölt mák
  • 3 csapott ek lenmagliszt
  • 1 ek paleo édesítő, vagy a TED szerinti szirupos-mézes édesítés
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 1 ek oliva olaj

Piskóta elkészítése:

A mákot, a lenmaglisztet, az édesítést és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojások sárgáját jól összekeverjük az olajjal. A 2 részt összekeverjük, és a csipetnyi sóval habbá vert tojásfehérjével lazítjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Borítsuk ki, húzzuk le róla a papírt és hagyjuk rácson kihűlni. Esetleg konyharuhával letakarhatjuk, hogy elkerüljük a kiszáradást.

Fahéjas-almás-csokis krém:

Hozzávalók:

  • 30 dkg (fagyasztott) szilva
  • 4 db közepes alma
  • Paleolit édesítő vagy szirup-méz a TED szerint, őrölt fahéj és gyömbér
  • 5 dkg magas kakaótartalmú étcsoki (70% feletti) lereszelve
  • (a csokit reszelés előtt 1 nappal, tegyük hűtőbe)

A csokikrém elkészítése

Az almát meghámozzuk, apróra (1-1,5 cm-es darabokra) felkockázzuk és víz nélkül néhány percig fonnyasztjuk. Ízlés szerint ízesítjük az édesítővel, a fahéjjal, és a gyömbérrel, majd ha már kezd levet ereszteni, hozzákeverjük a szintén apróra vágott szilvát és összeforgatjuk. Egyszer hagyjuk rottyanni, majd botmixerrel néhányszor belenyúlunk. Nem szükséges teljesen simára mixelni, az a jó, ha kissé darabos marad.

A tészta felső 1-2 mm-es részét vágjuk le (ha a sütőpapírra ráragadt, azt is lekaparhatjuk), morzsoljuk bele a krémbe, jól keverjük el, és kenjük a tésztára. A végén reszelt csokival egyenletesen szórjuk meg. 1-2 óra alatt a hűtőben megpuhul a tészta, és összeérnek az ízek.