Spárga gombával és újhagymával

Hozzávalók:

  • 0.5 kg zöld vagy fehér spárga
  • 10 szál újhagyma – 2 csomag
  • 25 dkg barna csiperke gomba
  • Fűszerek: só, gyömbér, fahéj
  • Olíva olaj – 1-2 ek.

Elkészítés:

  • A spárga szálainak alsó fás végét vágjuk le.
  • A zsenge részeket daraboljuk fél centiméter vastagságúra.
  • Öregebb spárgát főzzünk meg vízben, de a zsenge fiatalt azonnal rá lehet dobni az olajra.
  • Az újhagymát a zöldjével együtt szintén daraboljuk fel fél centiméteresre.
  • A gombát tetszés szerint daraboljuk fel.
  • A két hozzávalót dobjuk rá forró olajra és folyamatosan kevergessük, míg meg nem puhul és pirul, majd a gombát adjuk az eddigiekhez.
  • Fűszerezzük és keverjük át az ételt.

Paleoban, Autoimmun Protokoll követése esetén is kiváló étel, ketogén köretnek is megfelel!

 

 

Sült karfiol panírral – tepsiben sütve

Karfiol panírral tepsiben sütve

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Szedjünk rózsáira egy nagy – legalább 1-1.5 kg-os karfiolt.
  • Szódabikarbónás vízben áztassuk a rózsákat kb. fél órát, majd alaposan mossuk meg azokat és várjuk meg, amíg megszáradnak. (az egyik leginkább vegyszerezett növényünk a karfiol. (A zöldségek szódabikarbónában való áztatása és utána alapos öblítése segít a vegyszerek kioldásában.)
  • Zsírpapírral béleljünk ki egy tepsit.
  • Locsoljuk meg a zöldséget kókusz- vagy olívaolajjal.
  • Forgassuk meg a karfiol darabokat földi mandula panírban. Lehetséges más magot is használni – pl. őrölt mandula, őrölt dió stb., de akkor már nem lesz AIP-nak megfelelő az étel. Paleozók készíthetik pl. pirított zabpehelyből, szezámmagból is a panírt!
  • Helyezzük a tepsibe a karfiol rózsákat és sózzuk meg. Fokhagymapor és gyömbérpor a kedvenc fűszereim, ezért azt javaslom, hogy ezekkel a fűszerekkel ízesítsük tovább.
  • Locsoljuk meg a zöldséget kókusz- vagy olívaolajjal.
  • 180 fokra előmelegített sütőben visszavéve 160 fokra süssük meg a karfiolt úgy, hogy 15 perc után nézzünk rá, majd ezután 5-10 percenként, hogy nehogy szenesre égjen az étel.
  • Mindezek után lehet tálalni önálló ételként vagy köretnek.

Gombás görögszénás salátakeverék

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • A saláta összetevőit szabadon választhatod meg. Pl. apróra szeletelt újhagyma, ropogós tölgysaláta darabok, vékony lapokra vágott cukkini, 25 dkg csiperke gomba (más gomba is lehet!).
  • 1 ek. görögszénát enyhén meg kell futtatni 2 ek. zsiradékon, majd a forró zsírra rádobjuk az aprított újhagymát, cukkini lapokat és átforgatjuk. Amikor kezd üveges lenni a hagyma, akkor hozzádobjuk a gombát és a fűszereket – gyömbér por, só, fokhagyma – szárított vagy friss.
  • Alaposan átforgatjuk ezt az ízes saláta feltétet, majd, amikor már a gomba kissé összeesett, akkor kész. Aki pirítva szereti, az süsse pirításig.
  • Egy tálba beletesszük a feldarabolt salátát, majd a kész gombás feltéttel még melegen átforgatjuk.
  • A salátakeverék melegen és hidegen is kiváló.

Spárga baconba tekerve

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Tetszőleges mennyiségű zsenge spárgának az alsó fás részét levágjuk.
  • Adalékmentes baconnal a felezett szálakat kettesével betekerjük.
  • Meglocsoljuk kevés olíva olajjal vagy kókuszolajjal és kb. 170 fokon tepsiben az egészet kisütjük; a másik megoldás, hogy az előre csomagolt baconos falatokból kevés zsíron annyi csomagolt spárgát sütünk ki, amennyit éppen elfogyasztunk.
  • Tálalhatjuk salátával, uborkával -, bármilyen számunkra megengedett körettel.

Gyümölcstorta 2010

Folyamatosan szerkesztem a régi képeket. Miközben keresgéltem, rábukkantam egy 2010-es képre, csak a receptje tűnt le időközben?! Rögtönözve ugyan, de elmondom, hogy hogyan is lehet elkészíteni ezt a gyümölcstortát. Még emlékszem is rá, hogy óriás torta volt.

Hozzávalók:

  • 6 db M-es tojás
  • 6 ek. kókuszliszt (használható természetesen pl. mandulaliszt, gesztenyeliszt, banánliszt stb. is!)
  • Késhegynyi só
  • 1 lapos ek. szódabikarbóna
  • Fél citrom leve
  • Annyi kókusztej, amely hozzáadása után a tészta a palacsintatészta állagú nem lesz – ez kb. 4 dl.
  • Édesítésre a 2010-ben még nem ismert édesítőket ajánlom: pl. xukor0stevia, vagy stevia, vagy glicin.
  • Gyümölcsök -, amit találsz a mélyhűtőben: pl. a képen cseresznyét látok! – 2-3 maroknyi magozott gyümölcs
  • Porxukor – szóráshoz
  • Kókusz chips – szóráshoz

Elkészítés:

  • Az évek során tapasztaltam, hogy nyugodtan lehet a fehérjét és a sárgáját együtt felverni, csak hosszabb ideig tart. A legeslegkényelmesebb robotgéppel, de más technikákkal is sikerülni fog. A tojásokat hozzáadott sóval és édesítéssel hosszan felverjük.
  • A felvert tojáshabba belekanalazzuk a lisztet, a szódabikarbónát és a citromot. Óvatosan és lassan, könnyed mozdulatokkal eldolgozva.
  • A tészta sűrű lesz, különösen, ha kókuszliszttel készítjük. Ahhoz, hogy a palacsintatészta állagú legyen, ha szükséges, akkor hígításra használjunk kókusztejet.
  • Béleljünk ki egy nagy méretű kerek csatos tortaformát zsírpapírral.
  • Öntsük a tészta felét a sütőedénybe, majd rakjuk rá a gyümölcsöt, végül pedig a tészta másik felével borítsuk be az alapot.
  • 180 fokra melegítsük elő a sütőt. Tegyük be a nyers tortát, vegyük vissza a hőfokot kb. 160 fokra és tűpróbáig süssünk. A sütési idő minimum 45 perc lesz, de sütője válogatja a gyorsaságot, ezért ajánlom mindig a tűpróbát.
  • Amikor a torta kész, akkor vegyük ki a csatos tortaformából és ha kihűlt, akkor szórjuk meg a tetejét porxukorral és kókusz chips-szel.