Szedjünk rózsáira egy nagy – legalább 1-1.5 kg-os karfiolt.
Szódabikarbónás vízben áztassuk a rózsákat kb. fél órát, majd alaposan mossuk meg azokat és várjuk meg, amíg megszáradnak. (az egyik leginkább vegyszerezett növényünk a karfiol. (A zöldségek szódabikarbónában való áztatása és utána alapos öblítése segít a vegyszerek kioldásában.)
Zsírpapírral béleljünk ki egy tepsit.
Locsoljuk meg a zöldséget kókusz- vagy olívaolajjal.
Forgassuk meg a karfiol darabokat földi mandula panírban. Lehetséges más magot is használni – pl. őrölt mandula, őrölt dió stb., de akkor már nem lesz AIP-nak megfelelő az étel. Paleozók készíthetik pl. pirított zabpehelyből, szezámmagból is a panírt!
Helyezzük a tepsibe a karfiol rózsákat és sózzuk meg. Fokhagymapor és gyömbérpor a kedvenc fűszereim, ezért azt javaslom, hogy ezekkel a fűszerekkel ízesítsük tovább.
Locsoljuk meg a zöldséget kókusz- vagy olívaolajjal.
180 fokra előmelegített sütőben visszavéve 160 fokra süssük meg a karfiolt úgy, hogy 15 perc után nézzünk rá, majd ezután 5-10 percenként, hogy nehogy szenesre égjen az étel.
Mindezek után lehet tálalni önálló ételként vagy köretnek.
A saláta összetevőit szabadon választhatod meg. Pl. apróra szeletelt újhagyma, ropogós tölgysaláta darabok, vékony lapokra vágott cukkini, 25 dkg csiperke gomba (más gomba is lehet!).
1 ek. görögszénát enyhén meg kell futtatni 2 ek. zsiradékon, majd a forró zsírra rádobjuk az aprított újhagymát, cukkini lapokat és átforgatjuk. Amikor kezd üveges lenni a hagyma, akkor hozzádobjuk a gombát és a fűszereket – gyömbér por, só, fokhagyma – szárított vagy friss.
Alaposan átforgatjuk ezt az ízes saláta feltétet, majd, amikor már a gomba kissé összeesett, akkor kész. Aki pirítva szereti, az süsse pirításig.
Egy tálba beletesszük a feldarabolt salátát, majd a kész gombás feltéttel még melegen átforgatjuk.
Tetszőleges mennyiségű zsenge spárgának az alsó fás részét levágjuk.
Adalékmentes baconnal a felezett szálakat kettesével betekerjük.
Meglocsoljuk kevés olíva olajjal vagy kókuszolajjal és kb. 170 fokon tepsiben az egészet kisütjük; a másik megoldás, hogy az előre csomagolt baconos falatokból kevés zsíron annyi csomagolt spárgát sütünk ki, amennyit éppen elfogyasztunk.
Tálalhatjuk salátával, uborkával -, bármilyen számunkra megengedett körettel.
Folyamatosan szerkesztem a régi képeket. Miközben keresgéltem, rábukkantam egy 2010-es képre, csak a receptje tűnt le időközben?! Rögtönözve ugyan, de elmondom, hogy hogyan is lehet elkészíteni ezt a gyümölcstortát. Még emlékszem is rá, hogy óriás torta volt.
Hozzávalók:
6 db M-es tojás
6 ek. kókuszliszt (használható természetesen pl. mandulaliszt, gesztenyeliszt, banánliszt stb. is!)
Késhegynyi só
1 lapos ek. szódabikarbóna
Fél citrom leve
Annyi kókusztej, amely hozzáadása után a tészta a palacsintatészta állagú nem lesz – ez kb. 4 dl.
Édesítésre a 2010-ben még nem ismert édesítőket ajánlom: pl. xukor0stevia, vagy stevia, vagy glicin.
Gyümölcsök -, amit találsz a mélyhűtőben: pl. a képen cseresznyét látok! – 2-3 maroknyi magozott gyümölcs
Porxukor – szóráshoz
Kókusz chips – szóráshoz
Elkészítés:
Az évek során tapasztaltam, hogy nyugodtan lehet a fehérjét és a sárgáját együtt felverni, csak hosszabb ideig tart. A legeslegkényelmesebb robotgéppel, de más technikákkal is sikerülni fog. A tojásokat hozzáadott sóval és édesítéssel hosszan felverjük.
A felvert tojáshabba belekanalazzuk a lisztet, a szódabikarbónát és a citromot. Óvatosan és lassan, könnyed mozdulatokkal eldolgozva.
A tészta sűrű lesz, különösen, ha kókuszliszttel készítjük. Ahhoz, hogy a palacsintatészta állagú legyen, ha szükséges, akkor hígításra használjunk kókusztejet.
Béleljünk ki egy nagy méretű kerek csatos tortaformát zsírpapírral.
Öntsük a tészta felét a sütőedénybe, majd rakjuk rá a gyümölcsöt, végül pedig a tészta másik felével borítsuk be az alapot.
180 fokra melegítsük elő a sütőt. Tegyük be a nyers tortát, vegyük vissza a hőfokot kb. 160 fokra és tűpróbáig süssünk. A sütési idő minimum 45 perc lesz, de sütője válogatja a gyorsaságot, ezért ajánlom mindig a tűpróbát.
Amikor a torta kész, akkor vegyük ki a csatos tortaformából és ha kihűlt, akkor szórjuk meg a tetejét porxukorral és kókusz chips-szel.