Flódni – tápiókával és garival

Flódni tápiókával és garival

Hozzávalók:

  • 5 dl tápióka gyöngy
  • 7.5 dl magtej – pl. mandulatej, de lehet kókusz, zab, kesu is
  • Cassava gari 2.5 dl
  • 10 db M-es tojás
  • 20-25 dkg tisztított és apróra tört dió
  • 20 dkg őrölt mák
  • 1 kg alma
  • Citromlé
  • Eritrit és stevia – ízlés szerinti mennyiségben
  • Rétegenként 1 evókanál olíva olaj vagy olvasztott vaj

Elkészítés:

  • A tápióka gyöngyöt hozzáadott steviával a magtejben puhára főzzük úgy, hogy a tejet elfője. Főzés után tegyük félre kihűlni.
  • Készítsük elő az apróra tört dióbelet, az őrölt mákot és pucoljunk meg 1 kg – lehetőleg porhanyós húsú almát.
  • 1 réteghez: 2 dl garit keverjünk össze 2 db tojás sárgájával és annyi vízzel, hogy formázható massza legyen az eredmény; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
  • 2. réteghez: A megfőtt és kihűlt tápióka gyöngy első harmadához keverjük hozzá a tört diót és a keverékhez adjunk hozzá steviát vagy eritritet, továbbá 2 db M-es tojás sárgáját; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
  • 3. réteghez: A megfőtt és kihűlt tápióka gyöngy második harmadához keverjük hozzá az almát és az egészet alaposan – stevia vagy eritrit, továbbá citromlé hozzáadása mellett – törjük össze és keverjünk a masszába 2 db tojás sárgáját; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
  • 4. réteghez: A megfőtt és kihűt tápióka gyöngy harmadik harmadához keverjük hozzá az őrölt mákot – stevia vagy eritrit, valamint citromlé hozzáadásával -, és keverjük a masszában 2 db tojás sárgáját; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
  • 5. réteghez: A gyűjtött tojásfehérjét hozzáadott citromlével és eritrittel keverve verjük fel kemény habbá.

A sütemény összeállítása, majd sütése:

  • Béleljünk ki egy nagy mély sütőedényt zsírpapírral.
  • Terítsük el a sütemény alján a garis 1. réteget.
  • Erre halmozzuk rá, majd egyengessük el a diós 2. réteget.
  • A 3.réteg: az almás következik.
  • A mákos réteget az eddigiek tetején kenjük szét – 4. réteg.
  • A kemény habbá felvert citromos-édes tojáshabbal terítsük be az egész süteményt. – 5. réteg
  • A 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük be a flódnit és vegyük vissza a lángot minimumra. Szárítva sütjük 1 óra hosszat a süteményt.
  • A flódnit hagyjuk kihűlni, mert igazán kihűlve fog összeállni!
  • A süti tetejét szórjuk meg őrölt eritrittel.
Flódni tápiókával és garival – A süteményt tetején szórt gari látható, mely a végső recept szerint elhagyható!

banángolyó

Banángolyó

Hozzávalók:

  • 1 bögre banánliszt – 2.5 dl
  • 1 dl fekete kávé
  • 10 dkg vaj
  • 1 érett banán – opcionális
  • Stevia és eritrit – ízlés szerint
  • Vanília
  • Csipetnyi só
  • Őrölt magok – opcionális
  • Magozott megy szemek
  • Gari a kész golyók hengergetéséhez
  • Őrölt eritrit a végső borításhoz

Elkészítés:

  • A tálba kimért banánlisztet összekeverjük a kávéval, a lágy vajjal, a nem kötelezően hozzámorzsolt érett banánnal, esetleg őrölt maggal is és az édesítéssel.
  • Evőkanálnyi egyenlő méretben csípünk le tésztát és lapítjuk el a megy-szemekkel való töltéshez. A tésztalapocskába helyezett meggyel összehengergetjük a golyót, melyet beleforgatunk gariba is.
  • Végül a golyókat őrölt eritrittel vonjuk be.

Isler

Isler

Hozzávalók:

Tészta:

  • 3×2.5 dl mandulaliszt, kb. 25 dkg; 20 dkg vaj;
  • 3 tojás sárgája
  • Citromhéj és citromlé ízlés szerint
  • Eritrit
  • Vanília
  • Kenésre: cukormentes lekvár – pl. Aldis Borítás 85%-os Aldis vagy Lidl fekete csoki (megfizethető!) és 10 dkg vaj.
  • A tésztába vagy a lekvárba lehet keverni maréknyi őrölt diót.

Elkészítés:

Tészta:

  • A maglisztet a lágy vajjal és a tojások sárgájával, eritrittel es csipet sóval, citrommal alaposan össze gyúrjuk, fél órát pihentetjük.
  • Vékonyra nyújtuk és korongokat szúrunk ki.
  • Előmelegített sütőben minimum lángon 10 percig sütjük.
  • Ha a korongok kihűltek, lekvárral összeragasztjuk.

Máz:

  • 10 dkg csokit 10 dkg vajban felolvasztunk és a sütiket csokival megkenjük.

abszurd pizza – zöldségleves pizza

Abszurd pizza

Hozzávalók és elkészítés egyben:

A maradék zöldséget lé nélkül turmixoljuk;

1-2 tojással elkeverjük,

annyi garit öntünk hozzá, hogy kisse nedves tésztát kapjunk;

a pizzasütőt kizsirozzuk és megszórjuk garival;

a tésztát elegyengetjük, sajttal borítjuk;

forró sütőben közepes lángon kb. 20 percig ropogósra sütjük; pl. gyümivel kínáljuk.

Spenótos tészta

Hozzávalók:

Spenótos tészta
  • Pl. Shirataki tészta – NoCarb Noodle is, vagy bármilyen paleo-kompatibilis magasabb szénhidráttartalmú főtt tészta
  • Leveles vagy mélyhűtött spenót
  • Legalább 3 dl, de akár 5 dl magtej – pl. mandula tej
  • Só, bors, fokhagyma
  • Opcionálisan: Reszelt kemény sajt

Elkészítés:

  • A mélyhűtött spenótot vagy az apróra vágott spenót levelet felengedjük magtejjel és fűszerezzük.
  • A tésztát megfőzhetjük ebben a spenótos lében is, vagy külön. A spenótos lével való együtt főzéskor a tészta magába szívja a magtejet.
  • A külön főzött tésztáról leöntjük a vízet és összekeverjük a fűszeres spenóttal.
  • Az étel tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

Shirataki tészta használata esetén az étel a ketogén diéta elveinek is megfelel!

Édes rúd

Édes rúd

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Ennek az édes rúdnak az alapja fél liter mandulaliszt.
  • Ezt a mandulalisztet keverjük ki 10 dkg puha ír vajjal, vagy 10 dkg ghee-vel és annyi lefőtt kávéval, hogy jól formázható tésztát kapjunk!- ez lesz az alaptészta.
  • Ami mindenképpen további kellék: – eritrit ízlés szerinti mennyiségben, valamilyen ízesítés: pl. vanília aroma, mézeskalács fűszerkeverék, rumaroma, pici só.
  • A képen látható tésztához hozzákeverhetünk pl. 3 ek. lila batáta lisztet, melynek markánsan gesztenye íze van és exotikus diákcsemegét.
  • A masszából rudat formázunk és fóliába tekerve kihűtötjük.
  • 5 dkg 90%-os csokoládét 5 dkg vajjal felolvasztunk és a rúdra locsoljuk.
  • A csoki dermedése után az édes rúd már éles késsel szeletelhető.