7.5 dl magtej – pl. mandulatej, de lehet kókusz, zab, kesu is
Cassava gari 2.5 dl
10 db M-es tojás
20-25 dkg tisztított és apróra tört dió
20 dkg őrölt mák
1 kg alma
Citromlé
Eritrit és stevia – ízlés szerinti mennyiségben
Rétegenként 1 evókanál olíva olaj vagy olvasztott vaj
Elkészítés:
A tápióka gyöngyöt hozzáadott steviával a magtejben puhára főzzük úgy, hogy a tejet elfője. Főzés után tegyük félre kihűlni.
Készítsük elő az apróra tört dióbelet, az őrölt mákot és pucoljunk meg 1 kg – lehetőleg porhanyós húsú almát.
1 réteghez: 2 dl garit keverjünk össze 2 db tojás sárgájával és annyi vízzel, hogy formázható massza legyen az eredmény; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
2. réteghez: A megfőtt és kihűlt tápióka gyöngy első harmadához keverjük hozzá a tört diót és a keverékhez adjunk hozzá steviát vagy eritritet, továbbá 2 db M-es tojás sárgáját; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
3. réteghez: A megfőtt és kihűlt tápióka gyöngy második harmadához keverjük hozzá az almát és az egészet alaposan – stevia vagy eritrit, továbbá citromlé hozzáadása mellett – törjük össze és keverjünk a masszába 2 db tojás sárgáját; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
4. réteghez: A megfőtt és kihűt tápióka gyöngy harmadik harmadához keverjük hozzá az őrölt mákot – stevia vagy eritrit, valamint citromlé hozzáadásával -, és keverjük a masszában 2 db tojás sárgáját; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
5. réteghez: A gyűjtött tojásfehérjét hozzáadott citromlével és eritrittel keverve verjük fel kemény habbá.
A sütemény összeállítása, majd sütése:
Béleljünk ki egy nagy mély sütőedényt zsírpapírral.
Terítsük el a sütemény alján a garis 1. réteget.
Erre halmozzuk rá, majd egyengessük el a diós 2. réteget.
A 3.réteg: az almás következik.
A mákos réteget az eddigiek tetején kenjük szét – 4. réteg.
A kemény habbá felvert citromos-édes tojáshabbal terítsük be az egész süteményt. – 5. réteg
A 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük be a flódnit és vegyük vissza a lángot minimumra. Szárítva sütjük 1 óra hosszat a süteményt.
A flódnit hagyjuk kihűlni, mert igazán kihűlve fog összeállni!
A tálba kimért banánlisztet összekeverjük a kávéval, a lágy vajjal, a nem kötelezően hozzámorzsolt érett banánnal, esetleg őrölt maggal is és az édesítéssel.
Evőkanálnyi egyenlő méretben csípünk le tésztát és lapítjuk el a megy-szemekkel való töltéshez. A tésztalapocskába helyezett meggyel összehengergetjük a golyót, melyet beleforgatunk gariba is.
Ennek az édes rúdnak az alapja fél liter mandulaliszt.
Ezt a mandulalisztet keverjük ki 10 dkg puha ír vajjal, vagy 10 dkg ghee-vel és annyi lefőtt kávéval, hogy jól formázható tésztát kapjunk!- ez lesz az alaptészta.
Ami mindenképpen további kellék: – eritrit ízlés szerinti mennyiségben, valamilyen ízesítés: pl. vanília aroma, mézeskalács fűszerkeverék, rumaroma, pici só.
A képen látható tésztához hozzákeverhetünk pl. 3 ek. lila batáta lisztet, melynek markánsan gesztenye íze van és exotikus diákcsemegét.
A masszából rudat formázunk és fóliába tekerve kihűtötjük.
5 dkg 90%-os csokoládét 5 dkg vajjal felolvasztunk és a rúdra locsoljuk.
A csoki dermedése után az édes rúd már éles késsel szeletelhető.