Paleozó barátnőmnek se tűzhelyben lévő sütője, se pedig mikrója nincs. Van viszont mini grillezője. Felvetette az ötletet, hogy mi lenne, ha grillben sütne kenyeret?! Ma kipróbáltam, és működik:-D Sőt, az eredmény kiváló lett:-D
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 5 evőkanál őrölt mandula (kb. 10 dkg), avagy mandulaliszt, szezámliszt, 1 ek. kókuszliszt – vagy-vagy
- Kevés só, őrölt bors és őrölt köménymag
- Csipetnyi szódabikarbóna
Elkészítés:
- Béleld ki alufóliával a mini grill-sütőd tálcáját
- A fenti hozzávalókat keverd ki, és öntsd a sütőlapra, majd egyengesd el
- A grill-sütőben süsd 15 percig a kenyeret, és még langyosan húzd le az alufóliát a kenyérről, mert hidegen nehezebb lesz
- A kenyér-lapot vágd 4 részre, így is használhatod; a szeleteket ketté is vághatod, és ekkor vékony kenyérszeleteket kapsz, melyeket tetszés szerint megtölthetsz
Mitől ilyen barna? Hántolatlan volt a mandulaliszt?
Anitám, mindig olyan mandulát használok, amilyent éppen kapok. Ez a mandula valóban hántolatlan. Szia, puszi
Valóban nem nagyon értek hozzá, de paleoban szódabikarbóna…?! Különben biztos finom. 🙂
Kedves Kriszti! Már miért ne lehetne szódabikarbóna? -, remélem, hogy nem az „ősemberek” miatt csodálkoztál rá a szódabikarbónára. Semmiféle emberi szervezetre káros anyag nincs a szódabikarbónában! A sütőport szoktuk kerülni, mert ahhoz valamennyi lisztet kevernek. Kerüljük továbbá az élesztőt is. BB
Sziasztok!
Kezdő paleos vagyok, s ma sütöttem meg első paleo kenyeremet, a fenti grilles mandulakenyeret.
Először is nagyon jó ötletnek tartom, hogy mini grillsütőben sütjük meg ezt a kis kenyeret, mert így nagyon hamar kész van. És az íze is nagyon finom amúgy!
Viszont volt egy kis gondom.. az alufóliát alig tudtam lekaparni róla, mert úgy ráragadt (még meleg volt amikor próbáltam leszedni, mint fent volt írva) és sajnos az alja egy része le is jött vele együtt. Szerintetek sütőpapírt használva több sikerem lenne? Vagy én nézhetem el valamit és azért nem jött le?
A másik, hogy nekem egész vékonyka lett a kenyér, és így nem tudtam még félbevágni. Talán több szódabikarbónát kellene legközelebb beleraknom? (csipetnyit raktam bele)
Még egy utolsó kérdés: szerintetek a mandulát helyettesíthetem őrölt dióval vagy törökmogyoróval? Vagy akkor már nem kenyér íze lenne, hanem inkább sütemény?
Elnézést, ha bugyuta kérdéseket tettem fel, de még kezdő vagyok mind a paleoban, mind a főzés-sütésben.. De próbálkozom! 🙂
Előre is köszönöm a választ!
Üdv,
Zsófi
Kedves Zsófi! Tegyél több szódabikarbónát a kenyérkébe. Ez az én receptem, tehát a javaslatok is a enyémek. Nekem mindig lejön az alufólia (néha némi tésztaveszteséggel). Próbáld a receptet tovább finomítani és esetleg a hozzáadott mennyiséget egy picit növelni, talán úgy könnyebben tudsz dolgozni vele. Diót, mogyorót nyugodtan használhatsz, mert a fűszerek adják meg a „kenyér” jellegét. Némi rutinra idővel szert fogsz tenni. Bátran kísérletezz, és végezz esetleg apró módosításokat, mely neked jobban bejön. BB
Az élesztőt miért kell kerülni?
Az élesztőhöz cukrot kell tenni, s bár a cukrot az élesztőgombák megeszik, mégis biztonságosan a szódabikarbónát tudjuk cukor nélkül használni. BB Márta
Én is kipróbálom (kezdő vagyok 🙂 ám!), de kikenem a fóliát vagy sütőpapírt zsírral. Diót használok, mert az van itthon és nekem ízlik. Nagyon jó a diótej
spenóttal, mangolddal, finom tejszíníze van.
A banános-tojásos palacsintát is nagy ötletnek látom, jó reggeli lehet.