A torta tésztája a céklától hab-könnyű lesz,
a fűszerektől pedig karácsonyi illatokkal lesz teli a lakás:-D
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 8 evőkanál mákliszt (pellet), vagy 8 evőkanál darált mák
- 10 dkg jászvaj (ghee) mákliszt használata esetén; darált mákhoz nem kell vajat tenni
- 1 kávéskanálnyi szódabikarbóna
- Citromlé
- Citromlé vagy narancslé (ízlés szerint)
- Stevia vagy xukor – egyéni ízlés szerint, de legalább 3 evőkanállal; xukor0stevia használata esetén 1 evőkanállal
- Vanília vagy vanília aroma
- Mézessütemény fűszerkeverék – fahéj, szerecsendió, koriander, édeskömény, gyömbér, szegfüszeg, szegfűbors, ánizs, csillagánizs, bors, kardamon – Amennyiben nincs otthon fűszerkeveréked, akkor a felsoroltakból használj néhányat
- 45 dkg előfőzött bébi cékla – készen kapható!; természetesen lehet otthoni főzéssel egy nagyobb darab céklát, vagy néhány kisebbet megfőzni
- A mázhoz: 10 dkg keserű csoki + 5 dkg jászvaj (ghee)
Elkészítés:
- Kevés citromlé hozzáadásával verd fel a 6 tojás fehérjét kemény habbá
- Keverd a habba a tojások sárgáját
- Ezután a 8 evőkanál mákpelletet + a felolvasztott vajat, vagy a mákot óvatosan add hozzá
- Keverd a tésztába fűszereket, az édesítést, és legalább 1 teáskanálnyi további citromlevet vagy narancslevet
- Reszeld le az előfőzött céklákat, és laza mozdulatokkal elegyítsd a tésztával
- Egy zsírpapírral kibélelt sütőformába öntsd be a tésztát, és előmelegített sütőben süsd a sütit tűpróbáig – kb. 25 perc alatt kész
- 10 dkg étcsokoládét olvassz fel 5 dkg jászvajjal, és a tálcára rakott torta tetejét kend be csokimázzal
- Csokoládé helyett megszórhatod a torta tetejét porxukorral
Az előfőzött bébi cékla a Tesco-ban általában,
nagyon jól néz ki, azon gondolkodom, sütőtökkel is működne-e??
Természetesen, már miért ne lehetne?:-); … csak akkor más lesz. BB
Nagyon jó kis recept. A férjemnek is izlett 🙂 Köszi!
tudnátok segíteni,hogy kb mennyi mennyi xukor kell bele?
elöre is köszi!
Kedves Edina, Kiegészítettem a receptet a xukor mennyiségének ajánlásával. Az eritrit, a xilit édesítő értéke alacsony, ezért abból többet kell a tésztába tenni. A steviás keverékből jóval kevesebb kell. A nyers tésztából csippentsél egy falatnyit, hogy ellenőrizd az édességet, mert ebben az esetben a cékla is édesíteni fog. Amikor felvágod a sütemény, akkor a végekből kóstolhatsz, és mielőtt ráöntenéd a sütire a csokit beszórhatod még xukorral, illetve a krémet elkészítheted édesebbre. A paleos sütik soha nem olyan édesek, mint a nem paleosok, de még közrejátszik egyéni ízlés is, mert személy szerint én nem is szeretem a túl édes dolgokat. Jó konyhatündérkedést kívánok, BB Márta
Kedves Márta, köszönöm szépen a választ,így már nyugodtabban kezdek neki! ( :
kezdö konyhatündérként nagyon sokat segített nekem a kenyérlapsütö-video is!
Kedves Edina, Sok sikert kívánok. BB Márta