A szezámmal vagy zabbal panírozott rántott hús az én „fúziómba” bőven belefér. Különösen a zabos megoldást szeretem, de azt tudni kell, hogy az arra érzékenyeknél – különösen gyerekeknél – a zabban lévő avenin érzékeny reakciókat válthat ki.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- A rántott húst csontozott rövid karajból készítettem, de természetesen lehet használni másféle sertéshús szeleteket is, mint pl. tarját, hosszú és rövid karajt csonttal; a combhús meglehetősen száraz, a diója már szaftosabb hús -, tehát ki-ki válasszon a húsok közül ízlése szerint
- A húst vágd vékony, de nem papírvékony szeletekre, és klopfold ki; ha nincs klopfolód, akkor akár széltében-hosszában be is vagdoshatod a hússzeletet
- A hús mennyiségétől függően üss fel, és alaposan – ízlés szerinti só hozzáadásával – keverj ki tojásokat; én 6 db nagy szelet húshoz 2 tojást használtam
- Készítsd ki egy tálba szezámpelyhet; a zabos megoldásnál egy kevés zablisztet
- A 100% paleo panírozás a következő: 1. a hús sózott tojásba mártása, 2. a hússzelet szezámpehelybe forgatása, 3. ismételt tojásba való mártás, végül 4. szezámpehelybe való hempergetés
- A zabos-szezámos panírozás: 1. a hús zablisztbe való forgatása, 2. a hússzelet sózott tojásba való mártása, 3. a hús szezámpehelybe való hempergetése, lehet zabkorpába is forgatni – ez a zabos panírozás az, amelyik a leginkább hasonlít az eredeti rántott húsra.
- A panírozáshoz használatos edény és zsír:
– Sokan esküsznek a fritőzre, mely valószínűleg jó eszköz
– Nekem nincs fritőzöm, de van egy erre a műveletre rendszeresített mély lábasom
– Willsontól tanultam, hogy a rántott dolgokhoz a legjobb a kókuszzsír, méghozzá azért, mert ez a zsír olyan kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, hogy akár 40-szer is süthetsz benne, de nem megy tönkre; néhanapján érdemes a sütés után a zsírt leszűrni
– Egyébiránt lehet sütni sertészsírban is
- A sütésnél lényeges, hogy bőven használj zsiradékot, melyet tűzforróra hevíts fel, és ebbe tedd bele a rántott szeleteket
- A sütés tepsiben is működik, akárcsak a Tepsiben sült rántott csirkénél
A húst reszelt nyers zöldséggel, salátával és paleo majonézzel tálaltam!
Mártáska, aranyos vagy, hogy rám hivatkozol, de ezt eredetileg Gábor könyvéből olvastam. Aztán a http://www.biobolt.e-tar.hu -n vettem kókuszzsírt és arra is rá vagyon írva. Én már csak ilyet tartok a fritőzben, mert nem kell egy sütés után kidobni a tűzre. Régen egyszerre megsütöttem egy vájdlingnyi rántott mindenfélét, (aztán be velük a fagyasztóba), csakhogy valamennyire gazdaságosan tudjam a 2,5 liter zsírt hasznosítani (1x). Ez a kókuszzsír egy megváltás!!!!
(Szerintem kérj a „Jézuskától” karácsonyra egy fritőzt! Megéri!)
Ó, kedves W.! én tőled tanultam ezt, tehát rád hivatkozom, és punk-tum:-D BB
Bocs, akartam még mondani, hogy a fritőznek a legjobb tulajdonsága, hogy ki-be kapcsol és szinten tartja a zsiradék hőmérsékletét. Még az egyébként hőérzékeny zsír sem ég meg benne.
Kedves Willson! Az bizti, hogy egy fritőz jó lehet, de már nem férek el a gépektől:-( Ha, és amennyiben egy új gép kerülne a konyhába, most már kitörne a parasztlázadás:-D A mély lábas jól műkszik:-D BB
Én is próbáltam már szezámpehellyel, nem volt rossz, bár a bundája lágyabb lett, az íze is más volt, mint a „békebeli” rántott húsé. Ezért én azt csináltam, hogy a megmaradt paleo-kenyereket kiszárítottam sütőben, aztán lereszeltem, és ezt használtam prézliként. Így már egészen hasonló lett az íze.
Sziasztok!
Mostanában egyszerűsítem a rántott husi panírját.
1. sós felvert tojás
2. valamilyen pellet-nagyon finom a kókusszal, napraforgómaggal és lenmaggal is
és már megy is a kókuszzsírba. Kókuszliszttel a 6 éves kislányom szerint olyan, mint az igazi!:))) még 1-2 nap múlva is
Én ugyanúgy csináltam, tehát mandula lisztbe forgattam, aztán tojás és szezámpehely, de nem zsírban sütöttem, hanem jénaiba tettem és a sütőben sült meg .
Egy picit száraz lett, de fincsi volt.
Most csináltam ilyet vacsorára. A zabos változatot, csak a szezámot mi nem szeretjük, úgyhogy azt lenmaggal helyettesítettem. Isteni lett, nagyon köszönöm a receptet!!!!