Beigli – Livié – diós, mandulás

A receptet Trifán Livi küldte 2011.11.14-én, küldött 4 fotót is, de annyira kicsik, hogy ma már nem használhatóak, ezért a kép a Google images-ről való

 

Hozzávalók (3 nagyobb  vagy 4 kisebb rúdhoz):

  • 15 dkg mandulaliszt (pellet)
  • 5 dkg gesztenyeliszt (pellet)
  • 5 dkg kókuszliszt (pellet)
  • 10 dkg lenmagliszt (pellet)
  • 30 dkg darált mandula
  • 6 db tojás
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • Pici só
  • 10 dkg nyírfacukor (xukor)
  • 10-15 szem mazsola/2-3 db aszalt szilva, stb. apróra vágva
  • Tetejére 1 tojássárgája+kis xukorral

 Töltelék:

  • Rudanként 20 dkg dió/mák/gesztenye massza, reszelt citromhéj, rumaroma, xilit vagy valamilyen édesítőszer, kicsit kevesebb, mint 1 dl kókusztej
  • A diós töltelékhez hozzáadhatunk kb. 10 dkg natúr gesztenye masszát, mert így talán krémesebb lesz a töltelék, és fordítva, tehát a gesztenyéshez egy kis darált diót, jól kiegészítik egymást

Elkészítés:

  • A hozzávalókból egy jól formázható tésztát kapunk, melyet két sütőpapír között téglalap alakúra nyújtunk, megtöltünk töltelékkel és feltekerjük
  • Ezután megkenjük a xukros  tojássárgájával
  • 3-as fokozaton (gázsütő) /előmelegített sütőben közepes lángon/ kb. 45 percig sütjük, ekkor kicsit megpirul a széle és az alján is képződik egy ropogós réteg, ami talán a beigli legfinomabb része lett
  • Végül megszórhatjuk vaníliás porxukorral
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Beigli – Livié – diós, mandulás”

  1. Nagyon sok a megadott liszt mennyisége. Gyanús volt már az elején, hiszen régóta sütök – nem paleot – és keveselltem a hat tojást, aminek össze kellene tartania ezt a rengeteg lisztet.
    De nem ismerem ezeknek a liszteknek a viselkedését, így belekezdtem. Nem állt össze a tészta, így még hat tojást tettem bele, száraz, gyorsan egy kis kókusz olaj, száraz, egy kis kókusztej. Végre gyúrható. A végeredmény: száraz, rossz kinézetű sütemény. Kár a rengeteg, méreg drága alapanyagért. A kukában végezte. Szerintem: egyharmad liszt elég bele és főleg kókuszliszt, hogy elváljon színben a diótól, úgy jobb lenne ránézni. A diót valamiben fel kellene főzni, talán kókusztejben, minden estre ez nem az a recept, amit még valaha ki fogok próbálni.

    1. Kedves Anikó, Borzasztóan sajnálom a kudarcodat. December óta senki nem szólt nekem. Én magam még soha nem készítettem el ezt a beiglit. Nem akarok hárítani, mert én vagyok a hibás, de az első gyanúd után legközelebb írj. 50 dkg gesztenyeliszt – abnormálisan sok – ott 5 dkg lisztnek kellene szerepelnie?! (Már javítottam is!) Ahogy elnézem a lisztek arányát, és a pelletek viselkedését, ez lenne a reális. Talán Livi is olvassa a bejegyzésedet, és kiegészít, ha kell. Nagyon röstellem, hogy ez történt veled. A kedved azért ne veszítsd el. Legyenek inkább fenntartásaid. A blognak ti olvasók vagytok a lektorai. Természetesen a könyveim lektorálással kerülnek ki:-) Ez a blog szengab fórumának receptgyűjtő blogjaként indult, és ma is a bejövő recepteket olvasóktól kapom. Bocsánat még egyszer. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.