Kenyérsütős kenyér XI. – Mandulás-szezámpelyhes

Hozzávalók:

  • Fél literes csészébe kimért – kb. 15 dkg őrölt mandulát és 15 dkg szezámpehely
  • 6 db tojás
  • Só, őrölt bors, és őrölt köménymag (a szezám ízének elfedésére!)
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • Kevés citromlé

Elkészítés:

  • A sütőgépbe üsd bele az egész tojásokat
  • Erre öntsd rá a kimért szárazanyagot
  • Tedd az alapba a fűszereket, a szódabikarbónát, a citromlevet
  • Rapid programmal (minden gépen a legrövidebb program) kb. 1 óra 20 perc alatt süsd készre

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Kenyérsütős kenyér XI. – Mandulás-szezámpelyhes”

  1. Szia BB!

    Egy gyors kérdésem lenne: mekkora kenyeret készít a sütőd? Rendeltem én is, de az majd egy kilósat fog sütni, és nem tudom, hogy kell-e növelnem a kenyeret alapanyagainak arányát, vagy mehet a recept szerint?

    Köszönöm:
    Helga

    1. Kedves Helga, a kenyereket sose mértem le, de kb. fél kilósak. Fogod látni. Az enyémmel is lehet dupla nagyot készíteni. A lényeg, hogy a tojások és a beletett magok olyan arányban legyenek, hogy a tészta folyós, de nem túlságosan híg legyen. A tojások mérete sem mindegy! Kezdetnek készíts egy recept szerinti kenyeret, ha pedig ki akarod használni a tartály méretét, akkor sütésenként fokozatosan emeld a mennyiséget, és majd mindent kitapasztalsz. Szerintem ne kockáztass – először a recept szerint dolgozz. BB

      1. Ma reggel sütöttem egy nagyobb kenyeret, és azt tapasztaltam, hogy jobb az eredeti receptnél maradni, mert rövid ehhez a rapid program. Majd kiokumulálom, hogy melyik programmal lehet nagyobb kenyeret sütni. Ha neked lenne majd ilyen tapasztalatod, akkor oszd meg velünk. Köszi. BB

        1. Kedves BB!

          Köszönöm a választ!
          Hétfőn érkezik a kenyérsütő, megosztom mindenképp a tapasztalatokat a nagyobb kenyér kísérletekről. 🙂

          Üdv:
          Helga

  2. Szia BB!
    Én azt szeretném kérdezni, hogy szerinted kenyérsütő gép nélkül (sütőben) hogyan kell elkészíteni? Hagyomásnyos kenyereket sütöttem régen gépben, de sütőben is. Gondolom ezt is lehet sütőben, de nem tudom, hány fokon, hány percig. Van esetleg valami adat arra, hogy az adott program mennyi ideig kever, és milyen hőfokon süthet? (Szerintem az 1 óra 20 percből kb 15 perc lehet a keverés, aztán valamennyit keleszteni szokott.. és 30-40 percre saccolom a sütést, nem magas hőfokon.
    köszönettel

    1. Kedves Ildi!
      Eleinte kizárólag sütőgép nélkül sütöttem kenyeret. Kattints rá a Kenyerek posztra. 46 kenyérrecept van fenn:-D Egyébként a sütőgépesek megsüthetők sütőben is – előmelegített sütőben (180 fok), utána visszavéve a hőfokból – kb. 25 perc, de rá lehet nézni a kenyérre, mert nem fognak összeesni. Tényleg ez a legegyszerűbb. Nézelődj, és próbálj ki egy-kettőt. Végül megtalálod a kedvencedet. BB

  3. Sziasztok! Már többször készítettem a kenyérsütős recepteket rendes sütőben. Nekem picit nagyobb a sütőformám ezért 9 tojásból csinálom. Legutóbb például: 30 dkg darált mandula (héjas volt) 6 evőkanál magliszt vegyesen (2mák, 2mandula, 2szezám) só, citromlé, szódabikarbóna és 9 db tojás. Az egészet robotgéppel jól összekeverem, majd előmelegített 190 fokos sütőben 45-50 percig sütöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.