A receptet és a képeket Hazsu küldte 2012.02.17-én
A felső kép a jobb szemléltetés végett a Google images-ről való!
Ebben a receptben egy nagyon jó újítás található!
A krém azért különleges, mert mint a dobostortában, vastagon kenhető és utána jól szeletelhető, nem csúszik szét a krém. Egy Stahl Judit recept alapján van a töltelék. Elsőre olvasni bonyolultnak tűnhet, de teljesen egyszerű elkészíteni.
Csokitorta
- Kenyérsütőben süss egy 8 tojásos édes tésztát
- Édes tészta kenyérsütőben: Példának linkelj rá a Kenyérsütős kenyér XII. – Csokikenyér receptre
- Folyékony, de azért inkább sűrű állagú, mint híg a tészta állapota
- 50 % darált mandula, 40% darált dió és 10% olajtalanított kókuszliszt
- Hozzá késhegynyi szódabikarbóna, kakaópor (2-3 evőkanállal), xilit, vanília, kiskanál jászvaj (ghee), csipet só, fél citrom leve
- …, és természetesen arányosan tojás, hogy a tészta állaga jó legyen
- Hűlés után vágd 3 részre, és töltsd meg
Az alapkrémbe valók:
- 10 dkg 80% étcsoki
- 10 dkg jászvaj (ghee)
- 5 dkg kakaóvaj
Ezt gőz fölött olvaszd fel, és tedd félre hűlni!
Alapkrém:
- 4 egész tojást
- Kis vaníliát
- 3 evőkanál porxukrot és fél kiskanál steviát (én 2 kiskanál nescafét keverj bele)
- Gőz fölött habverővel kb. 50 fokra melegítsd össze ezeket a hozzávalókat.
(Nekem van hőmérőm, gyorsan melegszik, de a tanács úgy szól, ha csípi az ujjad a meleg de nem süt még meg, akkor jó. Hazsu) Vigyázz, hogy a tojásokból ne legyen rántotta, légy óvatos! BB
- Vedd le a krémet a gőzről és langyos állapotig kevered tovább a habverővel
A krém összedolgozása:
- Ha kész az alapkrém, akkor az olvadt csokit keverd hozzá
- Kb. 2 óra alatt hűtsd ki -, látod majd, hogy a krém még könnyen kezelhető legyen!
Sületlen maradt a csokitortám TRION-7492 tip. kenyérsütőgépben gyors program l óra 40 perc ig tartó program mellett. Semmit nem változtattam a receptem. Próbálom még egy rövid időt sütni.Remélem ehető lesz.Nagyon finom illata van, és a térfogata is megnőtt.
Kedves Magdi! 40 perc nagyon rövid idő:-( A rapid program 1 óra 20 perc. Mondjuk ebből a 15 perc dagasztás teljesen fölösleges. Szerintem rossz programot választottál. BB
Nagyon köszönöm gyors válaszodat. Elnézted nálam az időt mert nem 40 percet hanem 1 óra 40 percet írtam program időnek /ebbe 2 keverés is van ami nem kellene / A sütést még 16 perccel megtoldottam, és így lett jó a torta. Erre valószinüleg azért volt szükség mert csak 0,8 dl kókusztejet tettem a 8 tojásos tésztához , amely kevésnek bizonyult ,de szerencsére a végeredmény a plusz idővel jó lett.Remélem a krém készítésénél már ügyesebb leszek és legközelebb egy picivel több tejet teszek a tésztához , hiszen a tojások is kis méretüek voltak és így sűrű állagu volt az anyag.
Nincs kenyérsütőm, de van egy piskótareceptem, amit most végre fincsi krémmel tudok megtölteni.
A piskótámhoz 12 db tojás, és 250 gr. feketecsoki kell, valamint 15 dkg eritrit.
Külön felverem a tojásfehérjét. Majd a sárgákat kikeverem az édesítővel, teszek hozzá 1-1,5 tk sütőport, belekeverem az olvasztott csokit, végül a fehérjehabot.
2 db kb 45×30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm 175 fokon légkeveréssel 16 percig. Kihűtöm, majd 2 felé vágom a lapokat, így négy lapom lesz.
Az itt leírt krémnek a másfélszeresét készítettem el hozzá.
Köszönet a finom receptért!!
Kedves BB!
Meggyült a bajom a krémmel ,sajnos. A tojásokat kicsit elővertem gőz nélkül, majd folytattam a gőz felett (próbálgattam, nem fájt az ujjam amikor beledugtam, de nagyon fincsi volt a hab :))/ Mennyi ideig kellett volna gőz felett verni a tojásokat? A hab állagát keménynek itéltem meg és zsupsz beleöntöttem az összes olvasztott csokit /nem gondolom, hogy forró volt a csoki /majd eltünt a habom és lett belőle meleg bitumen krém ami nem lágy,de kemény és gumis állagu és elkülönült a masszától a zsíradék nagy része. A süti finom, de hogyan csinálhatnék könnyű, habos csokikrémet? Légy’szi segíts! !!
Kedves Andi, Remélem, hogy Hazsu hamarosan benéz az oldalra, és ő, mint torta ihletője, pontos választ ad neked. Én még nem sütöttem meg. BB