Kenyérsütős paleo kenyér XIII. – Szezámkenyér

A kenyérsütős kenyerek sütésénél van egyfajta sztereotípia. No, ma az itthon lévő szezámokból sütöttem kenyeret. Ennél a kenyérnél a fűszerezés a lényeg, mert van, aki a szezám ízét ki nem állhatja, van olyan is, aki pedig szereti.

Hozzávalók:

  • 6 vagy 8 tojás – méretfüggő (Nekem 8 kellett, mert kicsik voltak!)
  • 10 dkg szezámpehely vagy őrölt szezám
  • 3 evőkanál szezámliszt (pellet)
  • Só – bőven, azaz ízlés szerint (1 kávéskanálnyi minimum, de lehet akár 3 is)
  • Őrölt bors
  • Őrölt köménymag – bőven, mert ez segít elfedni a kesernyés ízt (1 kávéskanálnyi minimum …) -, tehát ízlés szerint
  • Kurkuma (elhagyható!)
  • Kávéskanálnyi szódabikarbóna (ez több az átlagos késhegynyinél!)
  • Citromlé – a szódabikarbóna hatásának fokozására 1 kávéskanálnyi

Elkészítés:

  • A hozzávalóknál leírt sorrendben azokat tedd a sütőedénybe
  • Állítsd be a Basic (legrövidebb – kb. 1 óra 20 perc, mert gépenként változó) programot, és süsd meg a kenyeret
Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Kenyérsütős paleo kenyér XIII. – Szezámkenyér”

  1. Tetszenek ezek az instrukciók: „só bőven”, „őrölt köménymag – bőven”. A „bő”-ség az egy igen tág fogalom. Nem lehetne pontosítani? Vagy legalább azt beírni, hogy Ön mennyit használt? A citromlénél is ugyanez a helyzet. Azt is nagyon értékelném, ha egy-két receptre odaírná a szerző, hogy esetleg mivel lehet pótolni. Szezámlisztet ugyanis sehol nem kaptam, még a nagykerben sem… az éhség meg csak fokozódik. 🙂

    Persze, közben meg frusztrált vagyok már, mert nem akar összejönni egy paleo kenyér. Nem szeretnék megint kidobnivalót sütni.

    1. Kedves Anikó! „Tetszenek” a fenti stílusban megírt szemrehányások, egy ingyenes blog szerkesztőjének és sokszor receptalkotójának. Engem pontatlanságokra lehet figyelmeztetni, sőt kérem is, de nnem így:-( Egyébként a paleo kenyérkérdés a legnehezebb kérdés. Én mondjuk először más kenyerekkel próbálkoznék – pl. mandulakenyér, szezámkeksz, ha még nincs rutin, …, és igen a rontás is bele van kalkulálva! A XIII. kenyérsütős kenyérnél valóban lehettem volna pontosabb, de ha beleolvasol a többi kenyérsütős receptbe, akkor láthatod, hogy gyakorlatilag nagyon hasonlóan készülnek. Arra utaltam a „bőven” szóval, hogy az átlagosnál erősebben kell fűszerezni a szezám kesernyés íze miatt. A biobolt-e-tar.hu címen on-line, Bp-en a Margit krt. 60-ban személyesen mindenféle paleo liszt kapható. A receptet pontosítottam. További, de most már sikeres próbálkozásokat kívánok. BB

    2. Kedves Anikó! annál jobb lesz az eredmény, ha az elején kidobandó kenyerek készülnek!
      A sok tapasztalat gyümölcse kevés türelemmel beérik, és sorozat gyártáson kapod magad egy szép napon!

      sok sikert!

  2. Kedves BB,
    én nem látok különbséget, hogy valaki ingyenesen ír egy blogot vagy pénzt kap érte. Én is dolgozom ingyen, de nincs különbség a fizetett és az ingyen munkám minősége között. A stílusomon észlelhető és a sorokon átütő indulatot pedig, amelyet a leírt észrevételek és az addigi kenyérsütési sikertelenségem miatt éreztem, próbáltam oldani egy smiley-val, úgy látszik azt is sikertelenül. 🙁
    Mindazonáltal nem állt szándékomban megsérteni vagy bántani Önt, ha mégis úgy érezte volna, hogy beírásommal rossz érzéseket okoztam Önnek, akkor elnézését kérem.
    A receptre visszatérve: megsütöttem a kenyeret a hétvégén (szombaton kaptam végre szezámlisztet), igaz a köményt teáskanállal (többel is) mértem, de finom lett! Az állaga nem annyira klassz (mint a képen), hanem tömörebb, mégis ehető, jóízű.
    Köszönet a közzétételért! (és a pontosításért)

  3. Kedves Anikó!

    Örülök, hogy most már sikeres volt a kenyérsütésed. Elnézést a tegezésért, de mi paleosok így szoktuk. A csatabárd remélem, hogy mindkettőnk részéről el van ásva:-)

    Ez a blog, most nyáron lesz két éve, úgy született, hogy Szendi Gábor fórumán rengeteg recept ment veszendőbe. Akkor a többiek kérésére vállalkoztam, hogy gyűjteni fogom a recepteket, és természetesen sajátokkal is kiegészítem. Így született meg először a Paleolihlet, majd miután annak főleg képfeltöltési kereteit túlnőttem, indítottam el a PaleoVitalt, melyet én hobby-ként (az üzemeltetésért fizetve) működtetek. Egyet értek veled, hogy „társadalmi munkában” is legyen az ember igényes, de miután a smiley üzenetét valóban nem érzékeltem, ezért bosszantott a hangvétel. Megítélésem szerint ez az igényesség az oldal 90%-ában tükröződik is.

    A receptsorozatot természetesen lektorálva adtam ki, de a blog receptjeinek ti vagytok a „lektorai”. Aki már régen ismer, az tudja, hogy nyitott és készséges vagyok minden észrevételre, de van olyan dolog, amire érzékeny.

    Kívánok neked jó sütés-főzést, paleos barátsággal, BB

  4. Szia!:)
    Megpróbáltam megsütni ezt a kenyeret, annyi probléma volt csak, hogy a tojás odaégett a sütő oldalára :/ úgy nézett ki és olyan íze is volt mint a rántottának, pedig 6 tojást raktam bele és nem voltak nagyok. Van valami ötleted mit ronthattam el? Előre is köszönöm 🙂

    1. Kedves Sisi!
      Miközben a gép keveri a hozzávalókat, feltétlenül nézd meg, hogy rendesen elkeveredett-e? A gépekhez szoktak adni külön kézi keverőlapátokat, melynek segítségével rá lehet segíteni az anyagok elegyedésére. Ha ilyened nincs, akkor keress konyhai felszerelések között műanyag spatulát, és vegyél egyet. Szerintem csak ez lehetett az ok. Jó sütögetést kívánok. BB

  5. Kedves paleosok !
    Szeretném megosztani veletek a kenyérrel kapcsolatos tapasztalatomat. Mivel nem régen kezdtem a paleos étkezést, ami nem esett nehezemre, mert alapjában szeretem a zöldségféléket és gyümölcsöket is. A hús sincs ellenemre. De az elején a negyedik nap, nagyon kezdett hiányozni a kenyér. Addigra már kiírtam egy pár receptet, és nekifogtam a kenyérsütésnek. Egész jó lett, és napokig el voltam látva kenyérfélével. Megkóstoltattam kenyérimádókkal, és elfogadhatónak találták. Az első kenyérsütés óta már a harmadik félét is elkészítettem. Mindegyik teljesen más, bár nem sokat változtattam a recepteken, illetve másféle recepteket használtam. A legjobban az tetszik, hogy amilyen kis szeletek lettek, annyira kevéssel is jól lakom egy-egy étkezés során. Én az elsőt maffin sütőben sütöttem, a másik kettőt pedig őzgerinc sütőben. Nem említettem, hogy inzulinos cukorbeteg vagyok 5 éve, és eddig annyi szénhidrátot etettek velem, hogy azóta 15 kilót híztam. A nagy felismerésem az volt, hogy szénhidrát fogyasztása nélkül is életben maradtam !
    Boldog vagyok, hogy rátaláltam a paleo étkezésre, és nagyon sok receptre. Hála és köszönet mindazoknak, akik ebben segítenek minket munkájukkal ! További sok sikert !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.