A receptet és a képeket Hazsu küldte 2012.01.19-én
A kép a Google images-ről való
Hozzávalók:
- 70 gr kakaóbab megőrölve (Culinaris, Jancsi és Juliska csokibolt, Bio ABC) /Én egy enyhén sósat használtam!/
- 50 gr kakaóvaj
- 60 gr xukor zero porcukor formában vagy rizs, tápióka, agave szirup (TED)
- 1 mokkáskanál instant kávépor
- 1 mokkáskanál vanília őrlemény
- ½ mokkáskanál stevia
Elkészítés:
- Kávédarálón addig daráld a kakaóbabot amíg össze nem áll masszának. Ez azt jelenti, hogy kezd a kakaóvaj kiválni. Közben 1-2 alkalommal igazgasd meg, hogy le ne égjen a motor. (Puha állaga van de ahogy kihűl, megkeményedik, ami nem baj!)
- Egy lábasban gőz fölött olvaszd össze a kakaóvajat a masszával. Szép lassan sima lesz.
- Melegítsd kb. 60 fokig, az már pont sütni kezdi az ujjad!
- Ezután add hozzá az édesítést, gőz fölött melegítve továbbra is, mert a xukor lehűti. (A xukrot keverd össze a steviával, kávéporral, vaníliával, esetleg egy kis fahéjjal és daráld össze porcukornak.) – Ilyenkor lehet pluszban ízesíteni. (Most darált kókuszt adtam hozzá, de a pirított mandulahasáb a kedvenc!)
- Pár perc után vedd le a gőzről, két kiskanál hideg kakaóvajat dobj bele, hogy hűtse és addig kevergesd, amíg langyosra nem hűl. Ez fontos, mert ezzel rendeződik a csoki szerkezete, hogy ne olvadjon majd szobahőmérsékleten. (Ha a szám szélén nem érzem a hőkülönbséget, akkor formába kanalazom, rázogatással elegyengetem és hűtőben kidermesztem!)