Új(medve)hagymás magliszt kenyér

A receptet P. D. Timi küldte 2012.04.08-án

hagymáskenyér
A kép a Google images-ről való

A recept eredetileg medvehagymás volt. Timi elnézését kértem, hogy újhagymával teszem fel. Az elmúlt szezonban Szengab blogján már folyt egy társalgás arról, hogy sajnos a medvehagyma fogyasztásának elterjedésével veszélyeztetjük a növényt, és a kihalás szélére sodorjuk, hiszen az ember a szedésével meggátolja a szaporodását. Vannak olyanok, akik saját kertből tudnak használni medvehagymát, ezért ha nyugodt a lelkiismeret, akkor használd!

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál őrölt mandula
  • 4 evőkanál lenmagliszt
  • 4 evőkanál tökmagliszt
  • 1 mokkáskanál só, kevés bors
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 2 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál olíva olaj
  • 2-3 szál (méretfüggő újhagyma) apróra vágva
  • Annyi víz, hogy a massza önthető állagú legyen

Elkészítés:

  • Dolgozd össze az összes hozzávalót
  • Öntsd szilikonformába, vagy zsírpapírral kibélelt kenyérsütő formába
  • Előmelegített sütőben közepes lángon süsd a kenyeret kb. 35 percig
  • 15 szelet kenyér jön ki ebből a mennyiségből

Übersetzer: Nagy Beatrix

Samenmehlbrot mit Jungzwiebeln

ein Rezept von P. D. Timi

Zutaten:

• 6 Esslöffel gemahlene Mandeln

• 4 Esslöffel Leinsamenmehl

• 4 Esslöffel Kürbissamenmehl

• 1 Mokkalöffel Salz, etwas Pfeffer

• 1 Mokkalöffel gemahlene Kümmelsamen

• 2 Mokkalöffel Natron

• 1 Esslöffel Zitronensaft

• 2 Eier

• 2 Teelöffel Olivenöl

• 2-3 Jungzwiebeln (die Menge hängt von der Größe), fein gehackt

• Es soll nur so viel Wasser hinzugefügt werden, dass die Masse gut gießfähig ist.

Zubereitung:

• Die oben genannten Zutaten werden gut zusammengearbeitet.

• Die Masse wird in eine mit Backpapier belegte Backform oder in eine
Silikonbackform gegossen.

• Im vorgeheizten Backofen bei mittlerer Hitze ca. 35 Minuten backen.

• Zutaten für 15 Brotschnitte

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Új(medve)hagymás magliszt kenyér”

  1. Ha valakinek a kertjében vagy cserépben az erkélyen nő fokhagyma, annak a zöldjével is helyettesíthető a medvehagyma. Egy fej fokhagymát szétszedünk és egy cserép földbe sűrűn elduggatjuk, öntözgetjük, pár hét alatt kinő, és vágható. Érdemes próbálkozni vele.

  2. Sziasztok,
    a medvehagymát szerintem nem kell félteni. Amennyiben az ember szakszerűen gyűjti és csak a zöld leveleit szedi le, nem tépi ki hagymástól (hagymája kicsi, csípős, fokhagymára melékeztető szagú és ízű), nem tépi le a virágzatot, akkor nyugodtan gyűjthető. Ahol jól érzi magát gyorsan szaporodik és egyeduralkodóvá válik az aljnövényzetben. Az utóbbi időben inkább terjedőben van.
    Ha valaki egy-két tövet hazavisz és árnyékos, nem feltétlenül nedves, de nem száraz helyre leülteti, néhány év alatt fedezi a család fogyasztását. Sőt venni is lehet, ha valaki etikai okokból nem akar kiásni növényt a természetben.

    1. Nyugat-Európában már mindenütt védett növény. Ők is átjárnak hozzánk, buszokkal, begyűjteni. Csak idő kérdése minden… Az erszényes farkast is sikerült óriási, megfeszített odafigyeléssel kiirtani. (És még mi mindent?…)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.