A receptet P. D. Timi küldte 2012.04.08-án
A kép a Google images-ről való
A recept eredetileg medvehagymás volt. Timi elnézését kértem, hogy újhagymával teszem fel. Az elmúlt szezonban Szengab blogján már folyt egy társalgás arról, hogy sajnos a medvehagyma fogyasztásának elterjedésével veszélyeztetjük a növényt, és a kihalás szélére sodorjuk, hiszen az ember a szedésével meggátolja a szaporodását. Vannak olyanok, akik saját kertből tudnak használni medvehagymát, ezért ha nyugodt a lelkiismeret, akkor használd!
Hozzávalók:
- 6 evőkanál őrölt mandula
- 4 evőkanál lenmagliszt
- 4 evőkanál tökmagliszt
- 1 mokkáskanál só, kevés bors
- 1 mokkáskanál őrölt köménymag
- 2 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál citromlé
- 2 tojás
- 2 teáskanál olíva olaj
- 2-3 szál (méretfüggő újhagyma) apróra vágva
- Annyi víz, hogy a massza önthető állagú legyen
Elkészítés:
- Dolgozd össze az összes hozzávalót
- Öntsd szilikonformába, vagy zsírpapírral kibélelt kenyérsütő formába
- Előmelegített sütőben közepes lángon süsd a kenyeret kb. 35 percig
- 15 szelet kenyér jön ki ebből a mennyiségből
Übersetzer: Nagy Beatrix
Samenmehlbrot mit Jungzwiebeln
ein Rezept von P. D. Timi
Zutaten:
• 6 Esslöffel gemahlene Mandeln
• 4 Esslöffel Leinsamenmehl
• 4 Esslöffel Kürbissamenmehl
• 1 Mokkalöffel Salz, etwas Pfeffer
• 1 Mokkalöffel gemahlene Kümmelsamen
• 2 Mokkalöffel Natron
• 1 Esslöffel Zitronensaft
• 2 Eier
• 2 Teelöffel Olivenöl
• 2-3 Jungzwiebeln (die Menge hängt von der Größe), fein gehackt
• Es soll nur so viel Wasser hinzugefügt werden, dass die Masse gut gießfähig ist.
Zubereitung:
• Die oben genannten Zutaten werden gut zusammengearbeitet.
• Die Masse wird in eine mit Backpapier belegte Backform oder in eine
Silikonbackform gegossen.
• Im vorgeheizten Backofen bei mittlerer Hitze ca. 35 Minuten backen.
• Zutaten für 15 Brotschnitte
Ha valakinek a kertjében vagy cserépben az erkélyen nő fokhagyma, annak a zöldjével is helyettesíthető a medvehagyma. Egy fej fokhagymát szétszedünk és egy cserép földbe sűrűn elduggatjuk, öntözgetjük, pár hét alatt kinő, és vágható. Érdemes próbálkozni vele.
Sziasztok,
a medvehagymát szerintem nem kell félteni. Amennyiben az ember szakszerűen gyűjti és csak a zöld leveleit szedi le, nem tépi ki hagymástól (hagymája kicsi, csípős, fokhagymára melékeztető szagú és ízű), nem tépi le a virágzatot, akkor nyugodtan gyűjthető. Ahol jól érzi magát gyorsan szaporodik és egyeduralkodóvá válik az aljnövényzetben. Az utóbbi időben inkább terjedőben van.
Ha valaki egy-két tövet hazavisz és árnyékos, nem feltétlenül nedves, de nem száraz helyre leülteti, néhány év alatt fedezi a család fogyasztását. Sőt venni is lehet, ha valaki etikai okokból nem akar kiásni növényt a természetben.
Nyugat-Európában már mindenütt védett növény. Ők is átjárnak hozzánk, buszokkal, begyűjteni. Csak idő kérdése minden… Az erszényes farkast is sikerült óriási, megfeszített odafigyeléssel kiirtani. (És még mi mindent?…)