Az utóbbi néhány napban elkezdtem vagy mandula- vagy kesudió tejet gyártani, és végső műveletként leszűröm a porrá csépelt magmaradványokat, hogy a tej teljesen tiszta legyen. A következő édességhez többek között ezt a magmaradványt is felhasználtam.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- 10 dkg kesudió őrölt maradványa – ez kb. öt evőkanálnyi – vizesen
- Kiegészítve kókuszliszttel (pellet) – szintén öt evőkanállal
Tanács:
Nézz arányokat; nézd meg a jégkockatartód méretét, és ahhoz készítsd arányosan a tészta mennyiségét!
Ha nincs őrölt kesu vagy mandula maradványod, akkor elkészítheted a sütit csak kókuszlisztből vagy gesztenyelisztből is, és egy kis kókusz-, mandula, vagy kesutejet adjál hozzá!
- Kakaó – egy evőkanállal
- Mellékízmentes stevia por, vagy xukor vagy xukor zéró – nekem van jó minőségű steviám
- 1,5 dl kókuszolaj (olajjá felengedett kókuszzsír)
- Az egészet keverd össze, és rakd egy hagyományos jégkockatartóba
- Egy óra alatt biztosan megdermed
- Ha rögtön szeretnéd fogyasztani, akkor a jégkockatartó tál aljára nyugodtan engedj egy kevés forró vizet, hogy ki tudd borítani a kockákat; a kockák kiszedegetéséhez egy késsel rásegíthetsz
- Ha van időd, akkor majd magától is egy kissé megolvad, és a kivétel így könnyebb lesz
- Tedd egy tálra, és tálald
- A képen látható fehér kakaóvaj pöttyöket csak a dizájn kedvéért tettem a kockákra, de ha eredetileg belenyomkodod a kockákba, akkor akár dominókat is lehet készíteni