Halas saslik

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Mélyhűtött áruként – piaci halasnál lehet kapni! – de az cápaharcsából készül, tehát ne vedd meg!!!
  • Egyébként pedig tonhalat vagy harcsát (Ne cápaharcsát = pangasius!!!, mert a tenyésztése miatt a legmérgezőbb hal /lásd. Zsófinak a recepthez írt hozzászólását/) vastagabb szeletet kockázz fel (a képen kb. 30 dkg hús látható – pálcánként 10 dkg!)
  • A halszeleteket jól sózd, borsozd és szórd meg paprika porral, lehet fokhagymaporral is; AIP-osan sózd és forgasd meg apróra vágott kaporban a haldarabokat, majd locsold meg citrommal!
  • Piros, zöld pritaminpaprikát, valamint vörös hagymát – szintén kockázz fel; a képen látható mennyiséghez 1-1 db paprika és 1 közepes fej hagyma elegendő; AIP-ban a fűszeres haldarabok közé tegyél hagyma és fokhagyma gerezdeket!
  • Húzd a nyársra a következőképpen: hal, paprikák, hagyma, hal stb., stb.; hal, hagyma, fokhagyma
  • Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, mert mélyhűtőben hosszú ideig tárolható
  • A magam részéről teflon sütőben, de lehet grillező vaslapon, vagy hagyományos serpenyőben – nagyon kevés zsíron pirítsd meg úgy, hogy sütés közben forgatod
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Halas saslik”

  1. Ha nem bánjátok, felteszek egy cikket a cárpaharcsáról!
    A pangasius átverés
    A Mekong-delta partvidékén folyó „tenyésztés” minden képzeletet felülmúl. A szűk halketrecekben (állati és emberi ürülékek között) hatvan-nyolcvan cápaharcsa vergődik egy négyzetméteren. Az állatokat döghússal, dél-amerikai csontliszttel, génmanipulált táppal, szójahulladékkal, szerves szeméttel etetik. Egy pangasiushoz képest a tápos csirke fejedelmi ínyenc. A halakat antibiotikummal tömik, nehogy elpusztuljanak a fertőzött vízben, és kínai injekciókkal kezelik.

    Felfedezték, hogy ha az ivarérett példányokat terhes nők vizeletéből kivont hormonnal oltják be, akkor a hal négyszer gyorsabban növekszik, mint természetes környezetében. Az olcsó hal mohó vámszedőinek ez sem elég: a feldolgozás előtt foszfáttal etetik az állatokat, a foszfát ugyanis megköti a vizet, így húszszázalékos súlynövekedés is elérhető fagyasztáskor. Nem árt tehát észben tartani, hogy olcsó halnak híg a leve: ha 1200 forintért vesszük a fagyasztott filé kilóját, akkor 240 forintért vizet vettünk.

    Igaz, vietnami vizet. A délkelet-ázsiaiország 2010-ben másfél millió tonna pangasiust exportált. (A kivitel tíz év alatt a hetvenszeresére növekedett.) Mivel a hal az Egyesült Államokban már 2003-ban tiltólistára került – igaz, azonnal elkezdték catfish néven exportálni -, s 2007-ben a WWF, vagyis a Természetvédelmi Világalap is bojkottálta, az új csapásirány Közép-Európa lett. Három éve még azt sem tudtuk, mi az, ma már a balatoni hekksütők is ezt árulják, hiszen olcsóbb, mint a csacsihal.

    Ráadásul a pangasius „ásványi-anyag-„és baktériumtartalma sokkal magasabb, mint gondolnánk. Gyerekeknek nem, de kalandvágyóknak melegen ajánljuk. Míg egy balatoni fogas legfeljebb omega-3 zsírsavat, zsírban és vízben oldódó vitaminokat tartalmaz, addig a vietnami cápaharcsában jó eséllyel találhatunk arzént, nehézfémeket, klórvegyületeket, hexaklórbenzolt, poliklórozott bifenileket és más csemegéket.

    Aki allergiára vágyik, megkaphatja a trifluralin nevű vegyszert vagy a klóramfenikol antibiotikumot, aki liszteriózisra (bár ez halálos is lehet), annak javasolhatjuk a jól csengő listeria monocytogenes baktériumot. Elvégre a Mekong mégiscsak a bolygó legfertőzöttebb folyója volna, károsanyag-tartalma senkiben sem hagyhat hiányérzetet. Én az ivermectin nevű rovarölő szerrel tálalt pangasiusfilét választanám, praktikusnak tűnik, hiszen nemcsak „hófehér, szálkamentes és olcsó”, de egyből kiirtaná a tetveimet is.

    Akinek ez a választék sem meggyőző, kattintson rá a Kétes Áruk.hu nevű honlapra, ott 165, pangasiusra vonatkozó élelmiszer-riasztást talál (többnyire laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztva). Aki pedig ezek után is fagyasztott vietnami cápaharcsát vesz, annak csak annyit mondhatunk: jó étvágyat! Bátorsága előtt megemeljük a kalapunkat.

    1. Kedves Zsófi, Fogalmam sem volt, hogy a cápaharcsa egyenló a pangasiussal. A harcsát nagyon szeretem, mert szálkamentes és jó ízű. Ezeket a rémisztő dolgokat már hallottam. A receptet majd úgy módosítom, hogy mindenféle más – pl. tonhalból, harcsából (de nem cápaharcsából) ue. a saslik elkészíthető. BB

      1. Nem rémisztgetni akartam!:)(bár lehet, hogy azt kellene :D)De szerintem tudniuk kell az embereknek, hogy mit esznek, és honnan származnak azok!
        Volt szerencsém a Mekong-deltánál járni, és ha visszagondolok arra, amit láttam……abban vízben a cipőmet nem mosnám meg!

  2. Kedves Zsófi !
    Hallottam , meg olvastam én is ezeket a dolgokat a Pangasius-ról. Többféle Pangasius hal kapható, mióta tudom én is óvatosabb vagyok a vásárlásnál ezért csak a drágább fajtát szoktam venni. Pár éve mikor először vettem, megörültem, hogy olcsó, de hamar rájöttem, hogy zsíros kövér és nem jó ízű. Aztán egyszer véletlenül egyik áruházban láttam, hogy Pangasius hal más csomagolású és majdnem a duplájába kerül a másiknak. Kipróbáltam és ez valóban más minőségű. Az igazat megvallva szívesebben eszem a magyar halakat a halasnál, a szokott helyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.