Paleos étkezésre való biztatás

Savtúltengéssel, hasmenéssel és némi túlsúllyal küzdő ismerősömnek írt levél részlete. BB

„Spekuláltam rajta, hogy mit is tanácsolhatnék a férjednek úgy, hogy még a Szendi Gábor „Paleolit táplálkozás” c. könyvét nem olvastátok?! Szerintem a férjednek minél előbb tennie kell valamit azért, hogy rendbe jöjjön. Minden esélye megvan rá. Tudatosítsd benne, hogy a kompromisszumokat meg kell kötnie a saját egészsége érdekében.

Pontokba szedem a gondolataimat, hogy egyszerűbb legyen átlátni, hogy mire is gondolok:

Véleményem szerint az immunrendszerét kell újra építenie, mert a tünetek, melyeket produkál, ezt mutatják. Kíváncsi lennék, hogy egy teljes vérkép esetén hány csillag lenne a papírján?! – Egyébként még nekem is sok olyan van, melyek a szervezetemben lévő gyulladásfaktorokra utalnak. Nem véletlenül mondtam, hogy még fogynom kell, mert a hasi, és főleg a gyomornál lévő viscerális zsírok nagyon veszélyesek, főleg a szívre; …, és ha ilyen husika van, akkor a gyulladások is még nagy számmal vannak a szervezetben.

    1. A paleo tulajdonképpen a nyugati táplálkozás kritikája. Az ősember étkezésére való hivatkozást kevésbé szeretem, mert az emberek humort és gúnyt csinálnak belőle (elég helytelenül). A paleo – laktóz (tejtermékek), glutén- (gabonafélék, lektin- (hüvelyesek), glükoz- (répacukor és a szénhidrátokból a szervezet által gyártott cukor) -mentes táplálkozás. A tejtermékek közül egyedül a kemény sajt a megengedett, mely a mi pénztárcánk szerint a ementáli sajt, néha parmezán- (Kemény sajtok: parmezán, cheddar, cheshire, gruyére stb.) Mindezek az a táplálékok, miután ma már nem egyezik pl. az egyiptomi búzával sem a mai búza stb., stb., stb. – gyulladásokat okoznak. A krumpli gumója a földbe való, Amerika felfedezése előtt nem is ismerték Európában, de a kukoricát sem. A paleo szó tehát arra utal, hogy az emberiség történetileg – az évmilliókhoz képest – nem tudott még alkalmazkodni az új élelmiszerekhez. Na még aztán lehetne sorolni az adalékanyagokat, a nem fermentált szóját, kukorica- és burgonyakeményítőket, amivel tele nyomják az élelmiszereinket. Sajnos mindent, még odafigyelve sem tudunk mellőzni, de azért némi tudatossággal elkerülhetőek.
    1. Az immunrendszer építését D-vitamin szedésével (az orvos felírja, vagy étrend-kiegészítőként megvehető), továbbá C-vitamin folyamatos szedésével, és nem utolsó sorban halolajjal Omega3 miatt (vagy sok hal evésével) kellene kezdeni. A mennyiségükről eltérőek a vélemények. A protokoll éppen most kezd megdőlni – D-vitaminból teljes nyugalommal be lehet venni 3000 NE-t – én személy szerint nem szoktam többet (Szendi 10e-t szed; 13 testsúlykilogrammonként ajánl 1000NE-t naponta), C-vitaminból folyamatosan 1000-et (betegség esetén 3e-t is!) – a tetejében a D és a C-vitaminok erősítik egymást. A zsírok közül jól kell választani. A halban a legjobb az O3-06 arány – tisztítja az ereket, segít a gyulladások megszüntetésében. A konyhában vissza kell térni az állati zsírokhoz, az olívát pedig nyersen érdemes használni.
    1. A tiltott élelmiszerek elhagyása után, elég rövid időn belül jó közérzet lesz a jutalom.
    1. A hasmenésre kiválóan használ a koriander mag, melyet minden étkezés előtt egy evőkanállal kellene bevenni, továbbá a széntabletta, ameddig a hasmenéses állapot nem javul. A pro- és prebiotikumok (gyógyszertárban kapható) segítenek a bélflóra rendbehozatalában. Nem mindegy azonban, hogy melyik probiotikumot választod, érdeklődj az összetevők iránt és mondd el a gyógyszerésznek, hogy milyen kór elözménye – pl. antibiotikum szedése lehet a bélflóra tönkremenetelének. Én is küzdöttem ezzel a nyavalyával, és nagyon türelmesnek kell lenni, míg rendbe jön. Sokáig délelőtt csak kemény tojások evésével mertem elindulni itthonról. Nekem a kemény tojás hasmenés ellen bevált. Rendes kaja csak mellékhelyiség-közeli helyzetben jöhetett:-))) Mindenkinek magának kell kitapasztalnia. Lehet, hogy a férjed hipp-hopp rendbe jön.
    1. Küzdelem a kenyérnélküliséggel:-) Nekem semmiféle problémát nem okozott az elhagyása, de a fiúknak nagyon is. Lehet kötni kompromisszumot, mégpedig a zab irányába (mértékkel!!!), márpedig azért mert nagy ugyan a CH-értéke, de legalább gluténmentes. Pl. zabkekszek készen (nem ideális, mert van benne némi búza, de jobb híján elmegy), illetve van egy régi blogom, ahova a kompromisszumos recepteket teszem fel – Na ott van az „Omlós ropogós zabkeksz”, melyet másnaponként sütöm a család férfitagjainak. A PaleoVitalon 53 kenyérrecept található, de ahhoz a pelletek ára elég húzós. Persze lehet erre is áldozni.
    1. Küzdelem a tejnélküliséggel:-) – Na ez is a fiúknál volt nagy harc. A férjemnél prosztatarákot diagnosztizáltak, úgyhogy le mondattam a kenyérkéjéről és a tejecskéjéről, és kiváló referenciaértéket értünk el:-))) – majdnem gyógyult. A fiam tejfüggő volt, mert korábban én neveltem így. Ma már kizárólag a kávéjába tesz egy csöppet. A férjemnek tejet, vagy a főzéshez tejet és tejfölt – kesudióból készítek. A paraszti kultúrában egyébként teljesen ismert a hántolt mandulából készült tej. A kesu azért jobb, mert zsírosabb, és nagyon hasonlít az íze a tej ízére.
  1. A paleoban nagyon sok tojást használunk – magában, habarásra-sűrítésre, tejfölös rakottasok borítására …”
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Paleos étkezésre való biztatás”

  1. Nem igazán tudom, hogy szerezhetnék be D vitamint. Amennyit az orvos hajlandó felírni, az nagyon kevés.
    Van ötletetek ??

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.