Zselatinos almáspite

Zselatinos almáspite – A kép a Google imagesről való.

A receptet Aurora küldte

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 100 g darált mandula vagy dió, kb. 30 g szezámliszt, kb. 20 g kókuszliszt (a lisztfélék tetszés szerint variálhatók)
  • 2 db tojás szétválasztva 2 evőkanál olvasztott kókuszzsír
  • ½ teáskanál szódabikarbóna pici citromlé (elhagyható)
  • Nagyon kevés eritrit vagy stevia

A töltelékhez:

  • Kb. 60 dkg alma (lehetőleg kevésbé lédús, savanykás)
  • 1 teáskanál fahéj, fél teáskanál szegfűszeg nyírfacukor vagy stevia ízlés szerint, az alma édessége függvényében
  • Kb. 1 teáskanál kókuszliszt, hogy felszívja az alma nedvességét A tetejére: zselatinpor víz kevés nyírfacukor vagy stevia

A díszítéshez hámozzunk meg és szeleteljünk vékonyra annyi almát, amivel az reszelt almát felső rétegként beborítjuk! – BB ötlete

Elkészítés:

  • A darált mandulát (diót) összekeverjük a lisztekkel, a szódabikarbónával, citromlével és az édesítőszerrel
  • A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojás sárgáját összekeverjük a felolvasztott kókuszzsírral
  • A tojásfehérjét csipet sóval pedig félkeményre verjük. A tojássárgáját összekeverjük a fehérjehabbal, majd az egészet hozzáöntjük a mandulaliszthez. Egy nem túl kemény, gyúrható tésztát kapunk
  • A tésztát formába tesszük, célszerű szilikonos formát használni, mert utána azt hűtőbe is lehet tenni
  • A tetejét egyenletesen elegyengetjük, majd egy villával megszurkáljuk és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket:

  • Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, lereszeljük
  • Összekeverjük fahéjjal, szegfűszeggel, édesítőszerrel
  • Ha nagyon lédús, kevés kókuszliszttel szilárdítunk rajta.
  • Amikor kész az alap, akkor – anélkül, hogy a formából kivennénk – ezt a tölteléket nyersen rátesszük, majd hűtőbe tesszük
  • Miközben hűl, zselatint vízben felmelegítünk (ízlés szerint édesítő szer hozzáadásával) elkevergetjük (forralni nem szabad!), ha kész, akkor lehűtjük
  • Ha a zselatin már félkemény, akkor ráöntjük a már közben lehűlt süti tetejére. Újra be a hűtőbe, ha megszilárdult, a formából kivehető és szeletelhető! – süthető szögletes és kerek formában is
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.