A receptet Aurora küldte
Hozzávalók:
A tésztához:
- 100 g darált mandula vagy dió, kb. 30 g szezámliszt, kb. 20 g kókuszliszt (a lisztfélék tetszés szerint variálhatók)
- 2 db tojás szétválasztva 2 evőkanál olvasztott kókuszzsír
- ½ teáskanál szódabikarbóna pici citromlé (elhagyható)
- Nagyon kevés eritrit vagy stevia
A töltelékhez:
- Kb. 60 dkg alma (lehetőleg kevésbé lédús, savanykás)
- 1 teáskanál fahéj, fél teáskanál szegfűszeg nyírfacukor vagy stevia ízlés szerint, az alma édessége függvényében
- Kb. 1 teáskanál kókuszliszt, hogy felszívja az alma nedvességét A tetejére: zselatinpor víz kevés nyírfacukor vagy stevia
A díszítéshez hámozzunk meg és szeleteljünk vékonyra annyi almát, amivel az reszelt almát felső rétegként beborítjuk! – BB ötlete
Elkészítés:
- A darált mandulát (diót) összekeverjük a lisztekkel, a szódabikarbónával, citromlével és az édesítőszerrel
- A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojás sárgáját összekeverjük a felolvasztott kókuszzsírral
- A tojásfehérjét csipet sóval pedig félkeményre verjük. A tojássárgáját összekeverjük a fehérjehabbal, majd az egészet hozzáöntjük a mandulaliszthez. Egy nem túl kemény, gyúrható tésztát kapunk
- A tésztát formába tesszük, célszerű szilikonos formát használni, mert utána azt hűtőbe is lehet tenni
- A tetejét egyenletesen elegyengetjük, majd egy villával megszurkáljuk és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket:
- Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, lereszeljük
- Összekeverjük fahéjjal, szegfűszeggel, édesítőszerrel
- Ha nagyon lédús, kevés kókuszliszttel szilárdítunk rajta.
- Amikor kész az alap, akkor – anélkül, hogy a formából kivennénk – ezt a tölteléket nyersen rátesszük, majd hűtőbe tesszük
- Miközben hűl, zselatint vízben felmelegítünk (ízlés szerint édesítő szer hozzáadásával) elkevergetjük (forralni nem szabad!), ha kész, akkor lehűtjük
- Ha a zselatin már félkemény, akkor ráöntjük a már közben lehűlt süti tetejére. Újra be a hűtőbe, ha megszilárdult, a formából kivehető és szeletelhető! – süthető szögletes és kerek formában is