Gyerekkorom kedvenc tortája a Csodatorta, mely tulajdonképpen diókrémes tortát jelent. Ezzel a recepttel ezt próbálom felidézni, természetesen paleosítva.
Hozzávalók:
- 10 db tojás
- 10×2 dkg gesztenyeliszt = 10 lapos evőkanál pellet
- Kávéskanálnyi szódabikarbóna
- 2 db avokádó
- 10 dkg jászvaj (ghee), vagy hidegen sajtolt sertészsír
- 1 marék kesudió
- 1,5 dl víz
- Rumaroma (elhagyható)
- 2 evőkanál kakaópor
- Xukor0 vagy más édesítő
- Kb. 30 dkg őrölt dió
Elkészítés:
- 10 db tojás fehérjét csipet só és édesítés (pl. stevia, vagy más paleo édesítő) hozzáadásával verd fel kemény habbá
- Óvatosan keverd el a habbal a tojások sárgáját és a szódabikarbónát
- A gesztenyelisztet szintén óvatos szórásos módszerrel – több részletben – keverd el a tojásos habbal
- Kizsírozott és valamilyen darált maggal – pl. dió, kesudió, mandula – szórd ki a zsírozott kapcsos óriás tortaformát, hogy majdan a tészta ne ragadjon a sütőedény oldalához
- A tésztát öntsd a formába
- Melegítsd elő a sütőt kb. 200 fokra, majd vedd vissza közepes lángra – 160 fokra, és lassan süsd meg a tortát – tűpróbáig
A csokikrémet most turmixgépben a következőképpen készítheted el:
- 2 érett avokádót vágj ketté, vedd ki a magokat, és kanalazd ki a húsát, dobd a turmixgépbe
- 1 marék kesudiót dobj hozzá az avokádóhoz
- 1,5 dl vizet önts hozzá mindehhez
- A legmagasabb fokozaton daráld pépesre ezt az egyveleget, közben adj hozzá szájíz szerint – 1-2 evőkanál xukrot, és (nem kötelezően!) rumaromát
- Amikor krémes állagú lesz a darált anyag, akkor kanalazz hozzá 2 evőkanál kakaót, melyet géppel is keverheted, de szükség lesz kanalas keverésre is
- Ebbe a masszába őrölt diót keverj (el is hagyható!)
A torta összeállítása:
- A formából kivett és kihűlt tortát vágd ketté
- Kenj a lapok közé csokikrémet, majd a tetejére is
- A torta tetejét bőséges mennyiségű darált dióval fedd be