Ebben a sütiben a kötőanyag az arany lenmagpehely, ezért nem kell beletenni tojást, és ezért lesz a tészta világos; ha barna lenmagot teszel a tésztába, akkor sötét lesz a színe!
A sütött gyümölcs elveszíti minden pozitív beltartalmát, csupán cukor lesz belőle!
A kép a Google images-ről való!
Hozzávalók:
- 25 dkg lenmagpehely -, ha aranylent használsz, akkor világos marad a tészta
- 1 dl langyos víz
- 20 dkg őrölt mandula vagy őrölt dió (használhatsz zsírtalanított mandula lisztet is!)
- 125 gr natúr mélyhűtött gesztenyemassza
- Paleolit édesítő (stevia, vaníliás porxukor)
- Paleolit pikáns lekvár (sárgabarack vagy szilva vagy meggy)
Elkészítés:
- A lenmagpelyhet borítsd egy tálba, és önts rá 1 dl langyos vizet
- Legalább 1 órán át hagyd duzzadni
- A lenmagpehelybe keverd bele a mandulát vagy diót (avagy a maglisztet) és a gesztenyemasszát
- Tegyél a tésztába édesítőt (a magam részéről steviát)
- A tésztát jól gyúrd össze
- A kapott gombócot tedd két zsírpapír közé vagy fóliák közé és nyújtsd ki kb. 3-4 mm vastagságúra
- Egy pohárral vagy egy nagyméretű pogácsaszaggatóval vágj ki köröket, melyeket meg fogsz tölteni
- Tegyél kisebb lekvár-halmokat a kiszaggatott körök közepére, és kifli formára nyomkodd össze azokat
- Gondosan nyomkodd le a kiflik széleit, hogy a lekvár ne folyjon ki
- Előmelegített sütőben süsd a tésztát kb. 25-30 percig
- Nyugodtan nézz rá, nehogy odaégjen!
- A vaníliás-xukrot (nyírfacukor) kávédarálóban őröld porcukorrá
- Amikor a kiflik kihűltek, szórd meg őket porxukorral!
Vaníliás-xukrot úgy lehet készíteni, hogy a nyírfacukros zacskóban vaníliarudat tartasz, s így a xukor átveszi a vanília ízét!
Kedves BB!
Köszönöm ezt az oldalt, nagyon sok ötletet merítettem már innen. 🙂
Kérdésem az volna, hogy a natúr gesztenyemasszát lehet-e helyettesíteni gesztenyeliszttel? (Természetesen a folyadékarányt akkor gondolom növelni kellene egy kicsit. :))
Válaszod előre is köszönöm. További jó egészséget kívánok mindenkinek! 🙂
Márti
Kedves Márti, Köszönöm elismerő szavaidat 😀 Próbáld meg, szerintem lehet. Magtejjel próbálkoznék, és valahogy meg kellene oldani a massza zsírosságát is, mondjuk kókuszzsírral, ami persze kérdés, hogy sütéskor nem folyik-e ki. Az biztos, hogy végül visszadermed. Mindenképpen csinálnék egy próbasütést kicsiben, mert a gesztenyeliszt nem olcsó mulatság. Érdekel, hogy mire jutottál?! Majd feltétlenül írd meg a kísérlet eredményét. Szia, Márta BB