A pajzsmirigykezelés és fogyás további lehetséges útja

A blog 3. szülinapja
A Családinet.hu oldalán az endokrinológus professzorral folytatott beszélgetésem

2007rólam2011augusztus22012 júniusa -29 kg

2007., …, 2011., 2012. …, a legelső kép 3 hetes

http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg_orvos-valaszol/18071/korunk_egyik_nepbetegsege_az_quot_osztrogen_dominancia_quot/

2013. július 26. és 2013. augusztus 1-je között lefolytatott levelezés a Dr. Balázs Csaba endokrinológussal a csaladinet.hu oldalán.

Tisztelt Professzor Úr! 8 éve már, hogy lezajlott nálam a Hashimoto. Huszonéves koromtól kezdve állandó súlyproblémáim voltak, az életemet diétákkal töltöttem el. Sajnos egyetlen egy orvos nem volt, aki a pajzsmirigy alulműködésére gyanakodott volna. …, de ez már a múlt. Jelenleg orvosi felügyelet alatt – kardiológus, belgyógyász és pharmakológus – folyamatos kontroll mellett gyógyszeresen 0.6 TSH (legutolsó eredmény) élek. Diétával, mozgással, hormonnal – fél év alatt leadtam 25 kg-ot, de hosszú hónapok óta – töretlen diétázással és napi intenzív mozgással sem sikerül több kg-tól megszabadulnom, pedig még legalább 30 kg-ot le kellene adnom. Fenti cikke felkeltette az érdeklődésemet az ösztrogén dominancia esetleges megléte iránt. A kérdésem az lenne, hogy jam gyökér fogyasztása (talán ezt be lehet szerezni) segítene-e a fogyásban? Szelént rapszódikusan szedek, E-vitamint, amennyiben szükséges, akkor ismét bevezethetem a vitaminszedésem repertoárjába. Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel, 64 éves, 8 éve kezelt nőbeteg, Kelpatmar

Tisztelt Kelpatmar!

Mindenekelőtt köszönöm fontos kérdéseit és nagyon sajnálom, ami Önnel történt. Ilyenkor úgy érzem, hogy feladom! Teljesen fölöslegesnek érzem az évtizedeken át tartó egyetemi oktató munkát, a továbbképzéseket, tankönyv és közlemény írásokat. Bízom benn, hogy az alábbiakban feltett kérdésére választ tudok adni.
* Az elhízás egyik fontos tünete a pajzsmirigy csökkent működésének (de nem az egyedüli!). Erre mindig gondolni kell. Arról már többször írtam, hogy a TSH-meghatározás egyik lényeges szűrő módszer lehet a pajzsmirigybetegségeinek kivizsgálásában és kezelésében a kellő szakismerettel és tapasztalattal rendelkező szakorvos számára! Az elmúlt hónapban endokrinológus szakorvosok számára tartottam előadást, amelynek célja az volt, hogy a csökkent pajzsmirigybetegség kezelésének legújabb eredményeiről részletes elméleti és gyakorlati összefoglalást adjak. A kezelési módok körüli viták világszerte fellángoltak és forrongásban vannak. Természetesen a tisztelt Olvasó számára nem kívánom az előadás sok elméleti vonatkozását ismertetni, de az érintettek (a betegek) számára a legfontosabb gyakorlati kérdésekről egy rövid összefoglalót szeretnék adni, amely remélhetőleg segítséget ad a kezelésben és a legújabb kutatási irányok megértésében.

1. „Miért nem érzem olyan jól magam a kezelés hatására, mint a betegség előtt? Ebben a jól ismert kérdésben foglalják össze a betegek a legfőbb panaszaikat, amelyet a szakirodalomban úgy interpretálnak, hogy a betegek életminősége nem megfelelő. Mi ennek a jelenségnek az oka? Ismert, hogy a pajzsmirigy „igazi” hormonja a T3 (trijódtironin), amely 100-szor erősebb hatást fejt ki, mint az elő-hormonnak tekinthető T4 (tiroxin). Az enzimek (fehérjék), a dejodinázok (D1 és D2 enzimek) hatására képződik az aktív T3 és a biológiai hatással nem rendelkező ún. reverz T3 (rT). Ráadásul az egyes szervekben az enzimek mennyisége eltérő lehet, ezért az aktív T3 mennyisége is különböző. Könnyen belátható, hogy a T3 a tulajdonképpeni gyógyszer, amelynek feladata a fenti tünetek megszüntetése. A TSH és a T4 tehát közel normális lehet, mégis a betegnek T3 hiánya van, mert nem képződött a szövetekben elegendő ebből a hormonból. Az esetek egy részében nincs is különösebb probléma, mert a szervezetben található enzimek megfelelő mennyiségű T3 képzését biztosítják. A gond az, hogy az enzim aktivitása nem mindig megfelelő és nem mindenkinél egyforma (!), ezért a fenti tünetek még akkor sem szűnnek meg, ha több T4-t kap a beteg. Ezekben az esetekben ugyanis nem képződik a kívánt mennyiségű T3, amely képes bejutni a megfelelő szervekbe. Napjainkban ez a kérdés ismét rendkívül aktuális és egyre többen javasolják a T4 helyett olyan gyógyszer(ek)
alkalmazását, amelyek a T3 és T4 kívánt keverékét tartalmazzák. Ez annál is inkább indokolt, mert az alábbi tünetek T4-gyel nehezen, ill. nem teljes mértékben befolyásolhatók:

  • Fáradékonyság, feledékenység, meglassult gondolkozás
  • Depresszióra hajlam
  • Hízás, csökkent étkezés mellett
  • Menstruációs zavarok, terméketlenség
  • Végtagokban zsibbadásérzés

Hogyan lehet segíteni?

A T4-ből képződő aktív hormon, azaz a T3 mennyiségét a következőképpen növelhetjük:

  • A T4-hez eltérő mennyiségű T3 -t adunk (ez jelenleg az USA-ban 1:2,5, 1:5 , 1:10 arányban)
  • A másik lehetőség, hogy a csökkent aktivitású enzim működését fokozzuk. Erre azért van lehetőség, mert ezek szelént tartalmazó, ún. szelenoproteinek, a szelén hiányában ugyanis a működésük csökken, szelén adásával pedig növelhető. Mivel az agyba a T4 nem tud bejutni csak a T3, ezért a szelén kezelés elősegíti a T3 képződését is és az agyi funkció javulását is. A megfigyelés és az új eljárás célja az egyénre szabott gyógyszerek és azok dózisának meghatározása. Ezeknek egész skálája ismert, melyek közül az összetétel alapján a kezelő orvos a beteg tünetei és laboratóriumi leletei alapján válogathat. Fontos azonban tudni, hogy a kezeléshez szükséges a T3 és a T4 szinteknek, ill. a T4/T3 aránynak a vérben történő meghatározása, mert a TSH önmagában nem elegendő.

A cél tehát nem egyetlen laboratóriumi adat (pl. a TSH) „beállítása”, hanem a komplex kezeléssel a betegek életminőségének javítása és lehetőség
szerinti teljes helyreállítása.

2. Az ösztrogén dominancia oka több tényezőre vezethető vissza:
* A hormonális fogamzásgátlás elterjedése (nem csupán a készítményt szedőnek káros, hanem mindannyiónknak, mert az ivó vízbe is bekerülhet, a
többi élelmiszerről (húsok( már nem is szólva (ezek az ún. fito- és xenoösztrogének, amelyekről korábban már írtam!).

* Fontos, hogy a pajzsmirigybetegség más kórképpel társul(hat). Erről el szoktak feledkezni és hajlamosak egyetlen diagnózissal megelégedni.

* Végezetül nem tanácsolom, hogy vizsgálat nélkül hormonális hatású növényi szerekkel próbálkozzanak (wild yam), ill. a szelént szedjék ellenőrzés nélkül. Vigyázni kell a vitaminokkal is.

Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba

Tisztelt Professzor Úr!

Nagyon köszönöm részletes, mindenre kiterjedő válaszát. Válasza – lakikusként is – teljesebbé tette az általam elszenvedett összetett betegség „gyógyításának” lehetőségeit. Igyekszem elérni, hogy orvosi felügyeletet kapjak az Ön által mutatott irányban. Remélem, hogy tudok készíttetni teljes hormonszintről, a T/3-T/4 arányáról labort, és el tudom érni az egyébként általam jónak ítélt orvosom együttműködését. Miután a pm.-sorvadás komplex betegséghalmazt indukál, így komplex kezelésre van szükségem.

Mindig jót nevetek azon, amikor kórházi helyzetbe képzelem magam (voltam már!), ahol az én betegségem endokrinológust, kardiológust, pszichiátert igényelne -, és ahogy a mai gyakorlat szerint hogyan dobálnak egyik orvostól a másikig, és képtelenek a kórkép szerint összehangoltan gyógyítani.

 Így külön hálás vagyok Önnek, hogy ilyen részletes válaszban magyarázta el nekem a gyógyítás lehetséges útját. Tisztelettel és köszönettel, Kelpatmar

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “A pajzsmirigykezelés és fogyás további lehetséges útja”

  1. Kedves BB!
    Kétszer is elolvastam most mindazt, amit Dr. Balázs Csaba írásaiból felraktál.
    Jó régóta vagyok hashimoto beteg! Ahogy visszagondolok, mikor roggyant meg először az egészségem, az a fogamzásgátló tabletta szedés időszaka. Egy szó: Biszekurin. Ismerős? Iszonytató ösztrogénadag! De most 58 évesen (a hormonokat nálam időközönként megnézeti a vérvizsgálatokkal az endokrinológusom) teljesen rendben vannak a számok. Klímax után mindegyik nagyon alacsony.
    A fogyásról: Folyton váltogatok, keresem az utat. Múltkor olvastam, hogy a reggelinél eldől egész napra, hogy raktározni fog-e a szervezet. Szénhidrátot eszel reggelire? Raktározni fog. Egyél inkább húst. Ezt én úgy változtattam meg a magam számára, hogy köszönöm, nem kérem a húst, és nem eszek szénhidrátot sem. Azaz nem reggelizem. Reggel elmegyek futni, teljes erőbedobással, ez fontos! Megindul a zsírbontás. És délig folyik, mivel semmit sem eszek, csak teát iszom. Délben megebédelek, de már akkor az aznapi zsírbontás túlsúlyba került a raktározással szemben. És láss csodát! A fogyás megindult. Ez is lehet egy módszer. Minden kedves fogyni vágyó sorstársamnak ajánlom kipróbálásra!
    Ágnes

    1. Kedves Ágnes!
      Köszönöm részletes és kedves soraidat. Nekem már teljesen elsorvadt a pajzsmirigyem, tehát a Hashiomoto lezajlott. Igen, én is már mindenféle módszert próbáltam. A Harcosok Étrendjét is csináltam, ami kizárólag a vacsorára épül, és egy darabig azzal is fogytam. Pillanatnyilag Jamineték módszerét követem. 3-szor eszem egy nap – 8-kor, 13-kor és 16 órakor, és 16 órát böjtölök. Ezzel a módszerrel is fogyok:-) …, és aztán mindig eljön egy pont, amikor megáll a fogyás, és gyakorlatilag azonos tartományban –> 3-4 kg le és fel – mozog a súlyom. Iszonyatos adag thyroxinnal – 275 ugr már másfél éve – fogytam 25 kg-ot, de tovább nem megy. Folyamatos orvosi kontroll alatt állok. Nekem Balázs prof. levele azért jelentett sokat, mert ügyesen – a kiváló kardiológus, belgyógyász, farmakológus – orvosomat nem megsértve, tudtam szakmailag, a netre hivatkozva, további útkeresésre rámutatni. Most állok egy hormonlabor és egy vízháztartás vizsgálat előtt. A Hashiomotot nem kell neked bemutatnom, mint komplex betegséget. Most én ahelyett, hogy hagynám magamat orvosok között dobálni, rábízom magamat a jelenlegi kiváló orvosomra. Ő a vérnyomásomat, az idegrendszeremet, a cukorbetegségemet (ami már nincs!) rendben tartja, és bízom abban, hogy sikerül a súlyom vonatkozásában is további áttörést elérni. Sok sikert kívánok neked és az összes sorstársnak. BB

      1. Kedves BB!
        Ismerem ezt a Jamineték módszerét, és nagyon jó!! Jól lehet vele fogyni! A hátulütője az, hogy van-e lehetőség a 16 órakor történő vacsorázásra! Munkára vagy egyéb elfoglaltságra gondolok.
        Más: Nekem személy szerint a paleo étrend nagyon-nagyon sokat javított az életminőségemen, a közérzetemen, az egészségemen, le nem cserélném semmi másra! Kár, hogy nem ismertük korábban!
        Ágnes

  2. Sziasztok!
    Alulműködik a pajzsmirigyem, inzulinrezisztenciám van. Szénhidrátos diétán vagyok, kezel endokrin orvos. Szeretnék másik gyereket, de nem akarok évekig megint kínlódni. Gondoltam belekezdek a paleoba. Tudna valaki Pesten paleos orvost ajánlani, aki ért az endokrin dolgokhoz és terhességi ügyekben is járatos. Köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.