Paleo túrókrém (6 féle), azaz Totu házilag

Elkészítése I.:

  • 10 db tojás fehérjét pici sóval verd fel kemény habbá
  • A műanyag tálat a habbal tedd mikróba, és a legalacsonyabb fokozaton süsd meg 3 perc alatt, vagy vízben galuskázva főzd meg, majd törd össze; természetesen vízben forró vízben is kifőzheted a habot, ha ódzkodsz a mikrótól
  • Készíts kesudiótejet; 4 dl-t keverj el 3 evőkanál kókuszliszttel (ne legyen túl száraz – folyós legyen -nyugodtan önthetsz hozzá még akár vizet is, ha kell, mert a kókuszlisztnek az a tulajdonsága, hogy felszívja a folyadékot és megduzzad!)
  • Keverd össze a habot a kókuszlisztes keverékkel, és csavarj ebbe az alapba 2 db citromot és 2 evőkanál xukrot = túró!!!

Elkészítése II.:

  • 6 db zselatin lapot áztass be egy kevés vízbe
  • A 20 dkg natúr kesudióból készült kesudió tejfölt – 5 dl víz legyen benne összesen – forrald fel, tegyél bele vanília aromát és steviát vagy xukrot – ízlés szerint
  • A zselatin lapokat tedd a forró tejfölbe, keverd el
  • Hagyd a zselés tejfölt egy kicsit megdermedni

Elkészítés III. – Selyemtúró (Willson receptje) – fázisképekért kattints a linkre

A tojásfehérje jól tűri a lefagyasztást, érdemes a mélyhűtőben gyűjtögetni,  felhasználáskor pedig előbb teljesen kiolvasztani.
Hozzávalók: 
  • 6 tojásfehérje
  • 1 teáskanál citromsav
  • 2 késhegynyi Stevia por
  • 1 késhegynyi só
  • 0,5 liter tisztított víz
  • 2-4 dkg vaj, vagy jászvaj (ghee)

„Elkészítés:

  • A meggyűjtött tojásfehérjét a lassan lobogó, citromsavas vízbe (+pici só, egy kevés Stevia)  belehabartam,
  • amikor megalvadt, még pár percig főztem
  • sűrű szűrőn vagy kéztörlő papíron keresztül kell lecsorgatni
  • majd durva fémszitán áttörni   /esetleg leturmixolni/
  • lágy vajjal összekevertem (Jó minőségű ír vajat használhatsz!, vagy használj jászvajat (ghee-t) /BB/,
  • és hogy a vaj megdermedjen, a hűtőben lehűtöttem
  • majd géz-kendőbe** téve, szorosan összekötöttem,
  • felakasztottam és saját súlyánál fogva alaposan összepréselődött, amíg kicsöpögött
 (6 tojásnyi fehérjéből 12 dkg zsíros „túró” lett:
ez 200 Ft-nál kevesebből kijött)
Az íze üde; enyhén savanykás, a vajtól teljesen túróízű!

BB megjegyzése:

Lehet a tojásfehérje vízmentesítését egyszerűsíteni – gézkendő nélkül főtt tojásfehérjét szitába önteni és fakanállal keverve a víz kifolyását gyorsítani.

Elkészítés IV.

Hozzávalók – 10 dkg túróhoz:

  • 10 db nagy méretű tojás fehérje
  • 2 kávéskanál aszkorbinsav
  • Kevés citromlé (ennek hiányában további aszkorbinsav)
  • 1 evőkanál kókuszliszt
  • 1 evőkanál zsír
  • 3 marék kesudió + 1 dl vízből –> kesutejföl; más magtejszín is megfelelő
  • 1 evőkanál xukor0
  • Csipetnyi só

Elkészítés:

  • 1 evőkanál zsírt hevíts fel
  • Villával habosra verd fel a tojások fehérjét
  • Öntsd rá a forró zsírra, és fakanállal, állandó keveréssel “rántsd” össze a fehérjét
  • Vedd le a tűzről, keverj bele 1 evőkanál kókuszlisztet és ízlés szerint adj hozzá citromot (aszkorbinsavat!)
  • Készítsd el a kesudiótejfölt – a víz és a kesu összeturmixolásával, és ezt keverd el a “túrós” alappal

Elkészítés V.:

  • Kívánt mennyiségben kókuszlisztet keverj el citrommal és valamilyen paleo édesítővel; torta kenésekor keverj ehhez az alaphoz jászvajat (ghee-t), vagy kókuszolajat

Torta és túrógombóc receptet is találsz ezzel a túróval elkészítve!

Elkészítés VI. – Ircsitől:

„…és még a hatodik: KÓKUSZ TÚRÓ 6 evőkanál kókuszreszeléket ledarálok (nem kell lisztesre, csak apróbb legyen, mint a reszelék) hozzáadok 1 teáskanál útifűmaghéj lisztet, elkeverem és leöntöm 1 dl forró vízzel, állni hagyom 10 percig. Majd hozzáadok fél citrom levét és 1 citrom lereszelt héját, ízlés szerint eritritet (kinek mi az édesítő, xilit stb.) és fél dl Cocomast. Alaposan összekeverem, palacsintába töltöm, isteni finom!!”

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Paleo túrókrém (6 féle), azaz Totu házilag”

  1. …és még a hatodik: KÓKUSZ TÚRÓ 6 ek kókuszreszeléket ledarálok (nem kell lisztesre, csak apróbb legyen, mint a reszelék) hozzáadok 1 tk útifűmaghéj lisztet, elkeverem és leöntöm 1 dl forró vízzel, állni hagyom 10 percig. Majd hozzáadok fél citrom levét és 1 citrom lereszelt héját, ízlés szerint eritritet (kinek mi az édesítő, xilit stb) és fél dl Cocomast. Alaposan összekeverem, palacsintába tötöttem, isteni finom!!

    1. Sajnálom, hogy ez csak most derült ki 🙁 Miután a vaj szó szerkesztése különálló a receptedben, valószínűleg ezért követtem el ezt a hibát. Mindketten elfoglaltak voltunk, hogy odafigyeljünk erre a hibára, mert már „ezer éve” – 2013 októberében – átvettem ezt a receptedet. „Késő bánat, eb gondolat” – javítom 😀 Azt látom viszont, hogy a receptben van kókuszolaj, mely zsírrá dermed, szerintem ezt anno ösztönösen, mint hiányzó elemet beletettem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.