Elkészítése I.:
- 10 db tojás fehérjét pici sóval verd fel kemény habbá
- A műanyag tálat a habbal tedd mikróba, és a legalacsonyabb fokozaton süsd meg 3 perc alatt, vagy vízben galuskázva főzd meg, majd törd össze; természetesen vízben forró vízben is kifőzheted a habot, ha ódzkodsz a mikrótól
- Készíts kesudiótejet; 4 dl-t keverj el 3 evőkanál kókuszliszttel (ne legyen túl száraz – folyós legyen -nyugodtan önthetsz hozzá még akár vizet is, ha kell, mert a kókuszlisztnek az a tulajdonsága, hogy felszívja a folyadékot és megduzzad!)
- Keverd össze a habot a kókuszlisztes keverékkel, és csavarj ebbe az alapba 2 db citromot és 2 evőkanál xukrot = túró!!!
Elkészítése II.:
- 6 db zselatin lapot áztass be egy kevés vízbe
- A 20 dkg natúr kesudióból készült kesudió tejfölt – 5 dl víz legyen benne összesen – forrald fel, tegyél bele vanília aromát és steviát vagy xukrot – ízlés szerint
- A zselatin lapokat tedd a forró tejfölbe, keverd el
- Hagyd a zselés tejfölt egy kicsit megdermedni
Elkészítés III. – Selyemtúró (Willson receptje) – fázisképekért kattints a linkre
- 6 tojásfehérje
- 1 teáskanál citromsav
- 2 késhegynyi Stevia por
- 1 késhegynyi só
- 0,5 liter tisztított víz
- 2-4 dkg vaj, vagy jászvaj (ghee)
„Elkészítés:
- A meggyűjtött tojásfehérjét a lassan lobogó, citromsavas vízbe (+pici só, egy kevés Stevia) belehabartam,
- amikor megalvadt, még pár percig főztem
- sűrű szűrőn vagy kéztörlő papíron keresztül kell lecsorgatni
- majd durva fémszitán áttörni /esetleg leturmixolni/
- lágy vajjal összekevertem (Jó minőségű ír vajat használhatsz!, vagy használj jászvajat (ghee-t) /BB/,
- és hogy a vaj megdermedjen, a hűtőben lehűtöttem
- majd géz-kendőbe** téve, szorosan összekötöttem,
- felakasztottam és saját súlyánál fogva alaposan összepréselődött, amíg kicsöpögött
ez 200 Ft-nál kevesebből kijött)
BB megjegyzése:
Lehet a tojásfehérje vízmentesítését egyszerűsíteni – gézkendő nélkül főtt tojásfehérjét szitába önteni és fakanállal keverve a víz kifolyását gyorsítani.
Elkészítés IV.
Hozzávalók – 10 dkg túróhoz:
- 10 db nagy méretű tojás fehérje
- 2 kávéskanál aszkorbinsav
- Kevés citromlé (ennek hiányában további aszkorbinsav)
- 1 evőkanál kókuszliszt
- 1 evőkanál zsír
- 3 marék kesudió + 1 dl vízből –> kesutejföl; más magtejszín is megfelelő
- 1 evőkanál xukor0
- Csipetnyi só
Elkészítés:
- 1 evőkanál zsírt hevíts fel
- Villával habosra verd fel a tojások fehérjét
- Öntsd rá a forró zsírra, és fakanállal, állandó keveréssel “rántsd” össze a fehérjét
- Vedd le a tűzről, keverj bele 1 evőkanál kókuszlisztet és ízlés szerint adj hozzá citromot (aszkorbinsavat!)
- Készítsd el a kesudiótejfölt – a víz és a kesu összeturmixolásával, és ezt keverd el a “túrós” alappal
Elkészítés V.:
- Kívánt mennyiségben kókuszlisztet keverj el citrommal és valamilyen paleo édesítővel; torta kenésekor keverj ehhez az alaphoz jászvajat (ghee-t), vagy kókuszolajat
Torta és túrógombóc receptet is találsz ezzel a túróval elkészítve!
Elkészítés VI. – Ircsitől:
„…és még a hatodik: KÓKUSZ TÚRÓ 6 evőkanál kókuszreszeléket ledarálok (nem kell lisztesre, csak apróbb legyen, mint a reszelék) hozzáadok 1 teáskanál útifűmaghéj lisztet, elkeverem és leöntöm 1 dl forró vízzel, állni hagyom 10 percig. Majd hozzáadok fél citrom levét és 1 citrom lereszelt héját, ízlés szerint eritritet (kinek mi az édesítő, xilit stb.) és fél dl Cocomast. Alaposan összekeverem, palacsintába töltöm, isteni finom!!”
…és még a hatodik: KÓKUSZ TÚRÓ 6 ek kókuszreszeléket ledarálok (nem kell lisztesre, csak apróbb legyen, mint a reszelék) hozzáadok 1 tk útifűmaghéj lisztet, elkeverem és leöntöm 1 dl forró vízzel, állni hagyom 10 percig. Majd hozzáadok fél citrom levét és 1 citrom lereszelt héját, ízlés szerint eritritet (kinek mi az édesítő, xilit stb) és fél dl Cocomast. Alaposan összekeverem, palacsintába tötöttem, isteni finom!!
Ezt kicsit elnagyoltad (a Willson féle túrót), mert így tényleg semmilyen lesz! És latyakos! Igazi vajjal (vagy jászvajjal) kell csinálni, jól lehűteni és utána kicsöpögtetni, mint a hagyományos túrót. Akkor akár magában is finom.
http://paleol-dal.blogspot.hu/2013/06/selyemturo.html
Sajnálom, hogy ez csak most derült ki 🙁 Miután a vaj szó szerkesztése különálló a receptedben, valószínűleg ezért követtem el ezt a hibát. Mindketten elfoglaltak voltunk, hogy odafigyeljünk erre a hibára, mert már „ezer éve” – 2013 októberében – átvettem ezt a receptedet. „Késő bánat, eb gondolat” – javítom 😀 Azt látom viszont, hogy a receptben van kókuszolaj, mely zsírrá dermed, szerintem ezt anno ösztönösen, mint hiányzó elemet beletettem.