Előfordul, hogy úgy járok, hogy hiába lesz egy sütemény finom, valami miatt a sütemény fő fogyasztói – a család férfi tagjai – nem eszik. Ilyenkor aztán töröm a fejemet, hogy hogyan lehetne a már meglévő alapanyagot más formában sikerrel hasznosítani.
Az alábbi sütemény így született, és mondhatom, hogy másnap reggelre, azaz ma, már csak a fele van meg 😀
Hozzávalók:
- 5 db tojás
- 3 dl magtej – pl. kesudiótej, vagy kókusz-, mandula-
- 15 dkg NaturCookta kókuszliszt (kb. 6 evőkanállal) – jelen esetben „baleset” történt, mert zutty – hozzáöntöttem a tojásokhoz a megsaccolt mennyiséget 🙂
- Stevia-xukor4 két késhegynyi
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 dkg – lapos evőkanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanálnyi citromlé
- Nyers-datolyás-szilvás-diós-csokis süti kockái, avagy frissen készített – dióvajas-kakaós-kókuszzsíros-gyümölcsös keverék; illetve megtöltheted akár citromkrémmel is
- Porxukor (NaturCookta), vagy otthon őrölt eritrit vagy xukor
Elkészítés:
Tészta:
- A kuglóf forma minden hajlatát alaposan vékonyan zsírozd ki és hintsd be kókuszliszttel – az ilyen borításos szórásokra nekem ez a liszt vált be a legjobban
- A tojásokat keverd ki, majd szórd bele a kókuszlisztet
- A kókuszlisztnek az a jellegzetes tulajdonsága, hogy erős a nedvszívó képessége, ezért a tojások hirtelen teljesen eltűntek, és ott állt előttem egy morzsalékos massza
- A magtej tehát a liszt nedvszívó volta miatt kell a tésztába -, tulajdonképpen annyi, hogy egy se nem kemény, se nem folyós alapanyagot kapjunk
- Ebbe a masszába keverd el a zsírt, tegyél bele édesítést, szódabikarbónát és citromot
- Végül öntsd és egyengesd el a sütőformában a tésztát
- Előmelegített sütőben süsd a tésztát tűpróbáig – kb. 25-30′
- Ha megsült, akkor borítsd ki egy kerek tálcára a kalácsszerű süteményt
Töltelék:
- A koszorút kb. 2 cm távolságban folyamatosan körbe vagdosd be
- A keletkezett vágatokba helyezz el csokis tölteléket, és nyomkodd össze a részeket koszorúba
- Ezután egy újabb vágás következik, mégpedig úgy, hogy azokon a helyeken, ahol nincs töltelék, vágd fel a süteményt
- A díszítés befejezéseként szórd meg az egészet porxukorral
Szia, szeretném elkészíteni ezt a sütit, ugyanabból a megfontolásból, mint a bevezetőd 🙂
Két apró kérdésem lenne: Mit jelent a tojások kikeverése? Felverés (külön a sárgája cukorral és a fehérje) vagy a sárgája és a fehérje együtt a cukorral?
Hány fokos légyen az a sütő? Előre is köszi, KAta
A kikerverés – együtt keverés a sárgája a fehérjével és a cukorral.
A sütőt elő szoktam melegíteni – Karancs régi típusú – forróra – kb. 250 fok, majd visszaveszem a hőfokot kb. 195 fokra. Ezek csak saccolások. A régi mondás az, hogy közepes lángra. BB
Köszi! Kata