Kuglóf koszorú


Előfordul, hogy úgy járok, hogy hiába lesz egy sütemény finom, valami miatt a sütemény fő fogyasztói – a család férfi tagjai – nem eszik. Ilyenkor aztán töröm a fejemet, hogy hogyan lehetne a már meglévő alapanyagot más formában sikerrel hasznosítani.

Az alábbi sütemény így született, és mondhatom, hogy másnap reggelre, azaz ma, már csak a fele van meg 😀

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 3 dl magtej – pl. kesudiótej, vagy kókusz-, mandula-
  • 15 dkg NaturCookta kókuszliszt (kb. 6 evőkanállal) – jelen esetben „baleset” történt, mert zutty – hozzáöntöttem a tojásokhoz a megsaccolt mennyiséget 🙂
  • Stevia-xukor4 két késhegynyi
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 2 dkg – lapos evőkanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanálnyi citromlé
  • Nyers-datolyás-szilvás-diós-csokis süti kockái, avagy frissen készített – dióvajas-kakaós-kókuszzsíros-gyümölcsös keverék; illetve megtöltheted akár citromkrémmel is
  • Porxukor (NaturCookta), vagy otthon őrölt eritrit vagy xukor

Elkészítés:

Tészta:

  • A kuglóf forma minden hajlatát alaposan vékonyan zsírozd ki és hintsd be kókuszliszttel – az ilyen borításos szórásokra nekem ez a liszt vált be a legjobban
  • A tojásokat keverd ki, majd szórd bele a kókuszlisztet
  • A kókuszlisztnek az a jellegzetes tulajdonsága, hogy erős a nedvszívó képessége, ezért a tojások hirtelen teljesen eltűntek, és ott állt előttem egy morzsalékos massza
  • A magtej tehát a liszt nedvszívó volta miatt kell a tésztába -, tulajdonképpen annyi, hogy egy se nem kemény, se nem folyós alapanyagot kapjunk
  • Ebbe a masszába keverd el a zsírt, tegyél bele édesítést, szódabikarbónát és citromot
  • Végül öntsd és egyengesd el a sütőformában a tésztát
  • Előmelegített sütőben süsd a tésztát tűpróbáig – kb. 25-30′
  • Ha megsült, akkor borítsd ki egy kerek tálcára a kalácsszerű süteményt

Töltelék:

  • A koszorút kb. 2 cm távolságban folyamatosan körbe vagdosd be
  • A keletkezett vágatokba helyezz el csokis tölteléket, és nyomkodd össze a részeket koszorúba
  • Ezután egy újabb vágás következik, mégpedig úgy, hogy azokon a helyeken, ahol nincs töltelék, vágd fel a süteményt
  • A díszítés befejezéseként szórd meg az egészet porxukorral

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Kuglóf koszorú”

  1. Szia, szeretném elkészíteni ezt a sütit, ugyanabból a megfontolásból, mint a bevezetőd 🙂
    Két apró kérdésem lenne: Mit jelent a tojások kikeverése? Felverés (külön a sárgája cukorral és a fehérje) vagy a sárgája és a fehérje együtt a cukorral?
    Hány fokos légyen az a sütő? Előre is köszi, KAta

    1. A kikerverés – együtt keverés a sárgája a fehérjével és a cukorral.
      A sütőt elő szoktam melegíteni – Karancs régi típusú – forróra – kb. 250 fok, majd visszaveszem a hőfokot kb. 195 fokra. Ezek csak saccolások. A régi mondás az, hogy közepes lángra. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.