Narancsos kuglóf/csokikuglóf

Mamutfa receptje, BB által kiegészítve

Hozzávalók:
  • 20 dkg étcsoki, ugyanennyi kókuszzsír
  • 10 db tojás
  • 2 db narancs leve és reszelt héja (Alaposan mosd meg a narancsot, vagy használj bio-narancsot!)
  • 2-3 ek. reszelt és xukrozott szárított narancs héj
  • 1 evőkanál nyílgyökérliszt -, de ez el is hagyható, csak egy kicsit merevebb lesz a tészta
  • 2 evőkanál kakaó + 20 dkg csokoládé – amennyiben csokisan készítjük!
  • 20 dkg mandulaliszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • Őrölt dió (a forma „kilisztezéséhez”) – 1 evőkanálnyi vagy kókuszliszt is jó a forma szórásához
  • A tojáshabhoz 1-2 evőkanál eritrit, csipetnyi só vagy kávéskanálnyi citrom
  • Ízlés szerint mehet bele rumba áztatott (sütéskor az alkoholtartalom elillan!) mazsola, de ez el is hagyható
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 1 evőkanál porxukor

 Elkészítés:

Csokis változat:

  • A 10 db tojás fehérjét az xukorral és csipetnyi sóval, vagy citrommal  kemény habbá verjük.
  • Az étcsokit a kókuszzsírral összeolvasztjuk, és hozzátesszük a 6 tojás sárgáját és a kézi mixerrel addig keverjük, amíg selymes fényű masszát nem kapunk.
  • Keverés közben hozzátesszük a narancs levét és héját, a kakaót és a nyílgyökérlisztet.
  • Laza mozdulatokkal elkeverjük a mandula liszttel.
  • Amikor a csokis masszánk kellőképpen összeállt, hozzáadagoljuk a kemény tojáshabot és szilikonlapáttal, nagy mozdulatokkal jól összeforgatjuk.
  • A sütőformát – kuglóf formát kókuszzsírral kikenjük és a dióval vagy kókusz liszttel megszórjuk.
  • Az elkészült masszát beleöntjük (akkor jó a massza, ha nem túl folyós, hanem „rá kell segíteni a lapáttal”) és a tele formát az asztalhoz ütögetjük, hogy a massza jól elrendeződjön.
  • Elő melegített sütőben – lassú tűzön 40-45 percig sütjük, majd tűpróbát végzünk.
  • A dió bele fog sülni a tésztába, úgyhogy a jelenléte nem lesz látványos, de nagyon finom, nagyon könnyű tésztájú süteményt kapunkA kuglóf formából kiborított süteményt szórd meg végül porxukorral.

Narancsos változat:

Ez a változat felel meg a fúziós elveimnek, mert kevés liszttel készült.

  • A tojások fehérjét citromlé és 3 ek. eritrit hozzáadásával verd kemény habbá.
  • Ezután forgassuk a habba a tojások sárgáját és nyomjunk a tésztába 2 nagyobb narancs levét.
  • Szórj a tésztába xukrozott szárított bio narancshéjat is.
  • A habos alaphoz laza mozdulatokkal keverj hozzá 2-2 ek. kókusz és gesztenye lisztet.
  • Egy késhegynyi szódabikarbónát is tegyél a tésztába.
  • A kuglóf formát zsírozd ki és szórd meg kókuszliszttel.
  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  • A kuglóf 150-160 fokon kb. 25 perc alatt fog megsülni. A sütés rövidsége a kevés maglisztnek köszönhető.
  • A tálcára kiborított süteményt szórd meg szárított-xukros narancshéjjal.
  • Tovább gazdagíthatod a süteményt, ha rálocsolsz 1 db narancs levét.
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Narancsos kuglóf/csokikuglóf”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.