- Paleo alaptésza: Sült édes linzer tészta – pl. Linzer
golyók – kakaós, vaníliás – kb. 20 dkg maradékot használtam fel új süteményhez, de érdemes akár édes linzert sütni önállóan ehhez az édességhez! – nem AIP! - Mélyhűtött magozott és felezett szilva, továbbá bármilyen más idény gyümölcs – a képen mandarin látható
- 0,5 dl forró kávé – nem AIP!
- 4 evőkanál zselatin por 2,5 dl vízben feloldva + 2 evőkanál eritrit (nem AIP)
- Fűszerek lehetnek: vanília, gyömbér, citrom, lime
AIP alaptészta hozzávalók és elkészítés egyben:
- 20 dkg földi mandula lisztet keverjünk el 10 dkg kókuszliszttel és akár elkeverheted 1-2 ek. kardamon porral is.
- Keverjünk a lisztekhez 3 púpozott ek. kókuszzsírt.
- Öntsük fel először 2 dl vízzel, majd folyamatos keverés közben annyi továbbival, hogy egybe álljon a tészta masszája.
- Béleljünk ki a tésztával egy – szabadon választott formájú és méretű kifóliázott edényt -, majd egyengessük bele a tésztát. Az alap vastagságát a készítője dönti el. Lehet vastagabb, mint a képen, és lehet vékonyabb nagyobb edényben elegyengetve.
- A gyümölcsök és a zselatin sütire való helyezését lásd a következő fejezetben.
- Megjegyzés: Az édesítést szándékosan nem írtam, mert nincs is rá szükség, miután mindkét liszt édes! Ízlés szerint fűszerezheted a tésztát vaníliával, gyömbérrel, citrommal, lime-mal.
Elkészítés:
- A linzer tésztát morzsold össze és a forró kávéval gyúrd masszává
- Egy csatos formát (lehet kerek és szögletes is!) bélelj ki folpack-kal, és a „keksz”-szel béleld ki a forma alját
- Gyümölcsöket – különböző színben – pl. szilvát és mandarint szurkálj a tésztába
- Készítsd el a zselatint, és amikor már langyosra hűlt, akkor öntsd rá a tortára
- Amikor a zselatin már megdermedt, akkor vedd le a csatos forma oldalát, és óvatosan csúsztasd át egy tálaló tányérra a tortát; a fólia könnyen kihúzható alóla