Ma Gordon Ramsai egyik receptjét paleosítottam.
Hozzávalók 4 személyre (paleo):
- 60-70 dkg finomra darált sertés hús
- 1 evőkanál zsír a dinszteléshez és 1 evőkanál zsír a tepsi kikenéséhez
- 2 nagy fej vörös hagyma
- 1 szál póréhagyma
- 1 egész fokhagyma – 5-6 gerezd
- Só, őrölt bors, bőségesen paprika por (csípős paprika a legjobb) – egyébként mindegyik fűszerből ízlés szerint, de a paprika íz és szín nagyon fontos!
- Vörös bor – 2 dl, vagy vörös balzsamecet 2 evőkanállal
- Legalább 1 dl paradicsomsűrítmény (max. 2 dl)
- 75 dkg karfiol rózsa
- Kesudió tejföl – 1 dl, vagy 5 dkg zsír, esetleg vaj
- Kemény sajt – 5 dkg Cheddar (elhagyható!)
- 1 nagy db újhagyma
- 2 db tojás
Hozzávalók 4 személyre (AIP) megoldások és az előző felsoroláshoz képest eltérések:
- 2 nagy vörös hagyma + póré helyett 2 szál póréhagyma
- Fűszerek: kurkuma, borsikafű, só
- A paradicsomsűrítmény elmarad.
- A kemény sajt elmarad.
- A tojásokat kihagyjuk, helyette NoCarb liszt.
- Sütés előtt az étel tetejét szórd meg kevés fahéjjal.
Elkészítés:
- Tedd oda főni a karfiolt, és főzd egészen porhanyósra
- Vágd apróra a vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket, és dobd rá egy nagyobb edényben felforrósított forró zsírra
- Vágd fel karikákra a póréhagymát is és azt is dobd a hagymákhoz
- Amikor kezd fonnyadni a hagyma alap, akkor tedd hozzá a darált húst és a fűszereket a paradicsom sűrítménnyel együtt
- Egy kisebb tepsit kenj ki zsírral és terítsd el benne a hagymás-paprikás húsos réteget
- A karfiolról öntsd le a vizet és keverd össze vagy kesudió tejföllel, vagy valamilyen zsiradékkal, és törd össze
- Az összetört karfiolt keverd el apróra vágott újhagymával, sóval, a tojással és sajttal (Ma sajt nélkül készítettem!); ezzel a karfiollal borítsd be a húsos réteget
- Tedd a tepsit sütőbe és 180 fokon süsd kb. 20-25 percig; amennyiben sajt is van a borításban, akkor ropogósabbra fog megsülni (Az eredeti receptben itt tört krumpli sajttal elkeverve kerül az étel tetejére.)
Elkészítésbeli különbségek AIP-ban:
- A fűszereket és a hozzávaló hagymákat értelemszerűen cseréld le!
- Az összetört karfiolt a tojás helyett NoCarb liszttel keverd össze úgy, hogy az állag még „folyós” maradjon! Sütés előtt szórd meg kevés fahéjjal. Nem lesz zavaró az íze, sőt, és barnulni fog az étel.
A tojás a karfiolos részbe kell, ugye? Köszönöm a választ előre is.
Igen, természetesen. Kösz, hogy szóltál, a hiányt pótoltam 😀 BB Márta
Nagyon finom, köszi a receptet! Gyerekkoromban nem voltam hajlandó megenni a karfiolt de ma már szeretem. És ez az ehhez hasonló recepteknek köszönhető 🙂
Örülök a sikernek 😀 BB Márta
Ma elkészitettem,finomabb mint az eredeti.Köszönöm 🙂
Örülök, hogy ízlett 😀 BB