ÖNIGAZOLÁS – 2017 MÁRCIUSA

A tegnapi napon, s bár már évek óta létező oldal, rátaláltam a zimonyi.hu oldalra. Már 2005 óta írja a szerző, melyről – emlékeztettek rá, hogy anno a Szendi-blogon is beszéltünk, de én teljesen elsikkadtam felette. A blogger jó ideig szüneteltette az írást és most ismét belevágott. Tegnap és ma sokat olvastam az oldalát. “Te jó ég!” – mondtam magamban már 2010 környékén a blogger hölgy Livia (kórboncnok 30 akárhány éves orvos) már akkor beszélt az oldalán azokról a dolgokról, melyeket én csak ennyi év után fedezek fel számomra igazságként?!

Egy szó, mint száz, meglehetősen meghökkentem – pozitív értelemben – az oldalán talált mondanivalótól. Nem csak az étkezés mikéntjéről szól az oldala a “Konyha, kert” kategória címszava alatti posztokban, hanem ír más személyes témákról is. Ezeket, ha megnyitjátok az oldalt, majd láthatjátok.

Gyakorlatilag azokat az elveket vallja és követi, ahova az életmódomban én – sok-sok kísérletezés után – most jutottam el. Nála is van veseprobléma indíttatás arra, hogy belevágott egy egyéni étkezési módba, mint ahogy nálam is a Hashimoto. Ő már évekkel ezelőtt az Intermitted fasting követője volt, amiről én a Leangains módszer című posztom alatt írok. A különbség az, hogy ő 18/6 órás intervallumban étkezik, én pedig 16/8-ban. A szakaszos böjtöt tehát ő már jóval korábban követte. Rábukkantam az oldalán, hogy hivatkozik Gery Taubesre is. Gyakorlatilag LCHF diétát követ, de nem a paleos változatát, amennyiben ő eszik tej származékokat – tejszínt és sajtokat. A tejszín és sajt ajánlása egyébként megtalálható Dr. Fungnál és Moskowitznál is.

Nem is tudom, hogy nem kellene-e az oldalam nevét PaleoVital-ról valami másra változtatni? -, hiszen a blogon található tartalom iszonyatosan sokat változott az elmúlt lassan 7 blogos év során?! Persze nekem a paleo szó soha nem jelentette az “ősbarlangos” életérzést, amellyel még ma is gúnyolódnak a hozzá nem értők, illetve a téma kapcsán felületes emberek, és csak a kezdetekben volt egyenlő Szendi paleojával. Paleo akár lehet a tiszta étkezés szinonímája?! – nekem kb. ezt jelenti.

Visszatérve Lívire – szinte kísérteties, ahogy jelenleg étkezem, az mennyire egyezik az ő életvitelével. A szakaszos böjtről már beszéltem. …, s akkor nézzük, hogy miből áll az ő és az én étrendem:

Livinél – zsír, tojás, szinte alig izomhús (ha igen, akkor marha), jó minőségű házi virsli és kolbász, sajt, tejszín némi joghurttal keverve (ezt összeérleli) és bogyós gyümölcsökkel eszi, hosszan főzött kollagénes levesek, zöldséglevesek, nyers leveles zöldségek nagy mennyiségben és nagyon ritkán egy-egy alma, egy-egy szem nem bogyós gyümölcs bűnözésként. Remélem, hogy pontosan vázoltam fel az étrendjét?! Ja, a mostani cikkében “Mit együnk 2017-ben” leírja: vajat, tejszínt, teljes túrót, húst, májat, tojást, olívaolajat, olajos magvakat, sajtot, halszeletet, szalonnát és sokféle zöldséget.

A magamét nyilván, hogy pontosan tudom, mely nagyon hasonló lett az elmúlt lassan egy évben. Én eddig semmiféle joghurtot nem ettem az inzulinválasza miatt, vajat viszont igen, eszem 100% NoCarb rost zsemlét (elég domináns az étkezésemben!), kollagénes levest és kollagénes édességet fogyasztok bogyósokkal és tejszínnel. Soha nem csábulok el – kevés málna vagy áfonya, szeder kivételével – más gyümölcsre. Igyekszem minél több leveles zöldséget enni – nyers spenót, madársaláta, leveles saláta, jégsaláta, szárzeller, káposzta stb. Húsfélékből kizárólag jó minőségű csirkét, némi halat, alig valamennyi izomhúst (nem kívánom!) eszem, marhát viszont igen – pl. gyakran tatár beefsteaket és levesben főtt lábszárat és gyakran “burkolok” húsos szalonnaféléket.

Most érzelmileg éppen azon a ponton vagyok, hogy örülök annak, hogy jelentősen változott a gyulladásra utaló értékem (az évek során az érték az egyharmadára csökkent!), a triglicerid szintem tökéletes, a Hb1ac – háromhavi cukorátlag 5.8.

Istenem, hogy a szedett gyógyszereim nem engedik igazán a további fogyást?! Ez van. Jól vagyok, a mozgás nem esik nehezemre, az ízületeim kisebb döccenőkkel, de rendben vannak.

Apropó egy malőr miatt abba kellett hagynom a Curves tornát. Most vettem egy Verlon Waldlaufer cipőt és gyalogolok, meg egyelőre egyszer egy héten másfél órát táncolok Senior Örömtánc keretében. A Curves malőrt majd elmesélem – hihetetlen story.

Érdeklődéssel fenem a fogam a Zimonyi oldal inzulinos, koleszterines bejegyzéseire. Tegnap olvastam a Livinél a fiziológiás inzulinrezisztenciáról – …, anyám, egészen megdöbbentem, hogy mennyire logikus, hogy mitől következik be?! Olvassátok el, érdemes!

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “ÖNIGAZOLÁS – 2017 MÁRCIUSA”

  1. Kedves MW, Én arra csodálkozom rá, hogy Livia orvosként jóval korábban jutott el azokhoz a megállapításokhoz, melyekhez sokan a Szendi blogozók közül – köztük én is – jó néhány év elteltével. Vegyük pl. a fiziológiás inzulinrezisztencia kérdését, vagy pl. érdemes elolvasni, hogy hogyan vélekedik a Hashimotosok “sok szénhidrát evéséről” – ő ajánlja a ketogént nekik is. Évekkel ezelőtt én még hallani sem akartam a ketogénről, vagy ahogy ő sokszor nevezi a “zsírdiétáról”, mely nem mindig szorosan véve a zsír evését, hanem a szervezet saját zsírjának elfogyasztását is jelenti. Márta

 1. Ja, és szerintem ne változtasd meg a blog nevét, a Paleovital tökéletes és már jól bejáratott – bármerre is kanyarodsz a kísérletezésben (én lgalábbis sajnálnám, ha mgváltozna a neve) 🙂

  1. 😀 Nem változtatom meg, csak már magának a paleo névnek nincs olyan erős marketing hatása, …, már amennyire nekem, mint aki nem ebből élek, számít egyáltalán a marketing. 😀

  1. Kedves Ilina! http://paleovital.hu/?p=25933 Most légy okos – rezisztens keményítők?! címmel 2015 májusában írtam egy posztot. Akkoriban a Tökéletes Egészség Diétával kísérleteztem. A bejegyzésben írom is, hogy az étkezésemben szereplő gyökérzöldségek visszavétele jó hatással volt rám.
   Örülök, hogy írtál, mert bár már egy éve ketogénezek és gyökérzöldségeket nem eszem, csak leveleseket, az akkori bejegyzésemet olvasva nem lenne haszontalan a ketogén mellett néhány 15-30 gr rezisztens keményítőt naponta nekem is fogyasztani. Van itthon zöldbanán lisztem, amit egyáltalán nem használok, de végig fogom gondolni, hogy hogyan iktassam be a fogyasztását az étrendembe – nem meghaladva a fenti gr mennyiséget. Nekem a ketogén 5.8 Hba1c eredményt hozott, alacsonyabb átlag vérnyomást, hibátlan triglicerid szintet, a CRP gyulladás szint drasztikus csökkenését, koleszterin problémám soha nem volt, és most sincs, tehát a magam részéről maradok ketogénes!!!
   Nos – ez a véleményem, azaz, hogy hasznos volt részedről a figyelemfelhívás. Márta

 2. Szendi G.-től…….Rizs és krumpli kihűlve rezisztens keményítő http://www.tenyek-tevhitek.hu/a_rezisztens_kemenyitok-minden_amit_errol_tudni_kell.htm

  Néha a keményítő egy kis része változatlan formában áthalad az emésztőrendszeren.

  Más szóval, rezisztens az emésztéssel szemben.

  Ezt a típusú keményítőt rezisztens keményítőnek hívják, és úgy működik, mint egy oldható rost.
  Hogyan adjunk rezisztens keményítőket az étrendünkhöz?

  Kétféle módon lehet rezisztens keményítőt adni az étrendhez. Vagy ételek, vagy táplálék kiegészítők formájában.

  Számos rendszeresen fogyasztott élelmiszernek van magas rezisztens keményítő tartalma.

  Ezek közé tartozik a nyers burgonya, vagy a főtt és kihűtött burgonya (ugyanígy a rizs, de ezeket a paleóban nem fogyasztjuk), a zöld, éretlen banán, a különféle hüvelyesek, a kesudió és a nyers zab.

  Mint ahogy látják, ezek mind magas szénhidrát tartalmú ételek, szóval a nagyon alacsony szénhidrát tartalmú étrendet folytatók számára ki vannak zárva (noha bizonyos, még mindig alacsony szénhidrát tartalmúnak számító étrendekbe még beleférnek (napi 50-150 g szénhidrát).

  Azonban anélkül is lehet rezisztens keményítőt adni az étkezéshez, hogy közben emészthető, felszívódó szénhidrátot adnánk hozzá. Erre a célra kiválóan alkalmas a sokak által ajánlott és jó eredményeket hozó Bob’s Red Mill Raw Potato Starch (Bob’s Red Mill márkájú nyers burgonya keményítő).

  Egy evőkanálnyi nyers burgonya keményítőben kb. 8 gramm rezisztens keményítő van, és szinte semennyi felszívódó szénhidrát. Ezen kívül nagyon olcsó is.

  Semleges íze van, és sokféleképpen hozzá lehet adni az ételekhez: rászórni a tetejére, vízzel elkeverve, turmixokba keverve, stb…

  4 evőkanálnyi nyers burgonya keményítő 32 gramm rezisztens keményítőnek felel meg. Fontos a fokozatosság, először csak kis mennyiséggel kezdjük, és lassan emeljük az adagot, mert a túl sok, túl hamar szelesedést és diszkomfort érzést okozhat.

  Nem érdemes ennél többet használni, mert a napi 50-60 grammnál a többlet már egyszerűen csak áthalad az emésztőcsatornán, és távozik.

  Eltarthat egy darabig (2-4 hét) amíg megnövekszik a rövidláncú zsírsavak képződése és amíg észleljük a jótékony hatást, tehát legyünk türelmesek.
  Próbálja-e ki Ön?

  Ha jelenleg azon fáradozik, hogy átverekedje magát a fogyásában beállt platón, ha magas a vércukor szintje, ha emésztési problémái vannak, vagy egyszerűen csak kedve támadt egy kis kísérletezéshez, akkor a rezisztens keményítők kipróbálása jó ötletnek tűnik.
  A rezisztens keményítők szuperételek az emésztőrendszer számára

  Tehát, amikor rezisztens keményítőket eszünk, akkor az a vastagbélben köt ki, ahol a baktériumok elfogyasztják, és rövidláncú zsírsavakká változtatják (14).

  Ezek közül a rövidláncú zsírsavak közül a legfontosabb a butirát (15).

  A butirát valójában a bélsejtek preferált üzemanyaga (16).

  Ezért a rezisztens keményítők a jótékony bélbaktériumokat, és közvetett módon a bélsejteket is táplálják azáltal, hogy megnövelik a butirát mennyiségét.

  A rezisztens keményítőknek számos jótékony hatása van a vastagbélre.

  Lecsökkentik a pH szintet, erőteljesen csökkentik a gyulladást, és számos olyan pozitív változáshoz vezetnek, amelyek nagy valószínűséggel lecsökkentik a vastagbélrák kockázatát, ami egyébként a világon a negyedik leggyakoribb rákhalálozási ok (17, 18).

  Azok a rövidláncú zsírsavak, amelyeket a bélsejtek nem használnak fel, a véráramba, a májba és egyéb helyekre kerülnek a szervezetben, ahol különféle jótékony változásokat idézhetnek elő (19, 20).

  A belekre gyakorolt terápiás hatásuk miatt a rezisztens keményítők hasznosak lehetnek különféle emésztési zavarok esetén. Ebbe beletartoznak a gyulladásos bélbetegségek, mint pl. a fekélyes kolitisz, a Crohn betegség, a székrekedés, a divertikulitisz és a hasmenés (21).

  Azonban, mielőtt konkrét ajánlásokat fogalmaznánk meg, ezt alaposan meg kell vizsgálni kontrollált humán vizsgálatokban.

  Állatkísérletekben a rezisztens keményítők az ásványi anyagok felszívódását is segítették (22, 23).

  A lényeg: A butirát termelés megnövelésével a rezisztens keményítők a bélsejteket táplálják, és különféle javulásokhoz vezetnek az emésztőrendszer működésében.
  A rezisztens keményítők javítják az inzulin érzékenységet, csökkentik a vércukorszintet, és javítják az anyagcsere egészségét

  A rezisztens keményítőknek különböző jótékony hatásai vannak az anyagcsere egészségére nézve.

  Számos vizsgálatban mutatták ki, hogy képesek javítani az inzulin érzékenységet, vagyis azt, hogy a szervezetünk sejtjei mennyire jól reagálnak az inzulinra (24).

  A rezisztens keményítők ugyancsak nagyon hatékonyak az étkezés utáni vércukorszint csökkentésében (25, 26, 27).
  Egy “második étkezés hatása” is van, ami azt jelenti, hogy ha eszünk valamennyi rezisztens keményítőt a reggelihez, akkor az az ebéd utáni vércukorszint kiugrást is csökkenteni fogja (2

  A glükóz- és az inzulin anyagcserére tett hatása nagyon lenyűgöző. Bizonyos vizsgálatokban négy hét alatt, napi 15-30 gramm fogyasztása 33-50%-al javította az inzulin érzékenységet (29, 30).

  Az inzulin érzékenység fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

  Az alacsony inzulin érzékenységet (inzulinrezisztencia) több komoly betegségnél az egyik fő oknak tartják, beleértve a metabolikus szindrómát, a 2-es típusú cukorbetegséget, az elhízást, a szív- és érrendszeri betegségeket és az Alzheimer kórt.

  Az inzulin érzékenység javítása és a vércukor szint csökkentése által a rezisztens keményítők segíthetnek elkerülni a krónikus betegségeket és meghosszabbíthatják az életet, illetve javíthatják annak minőségét.

  Azonban nem minden vizsgálat ért egyet abban, hogy a rezisztens keményítők rendelkeznek ezekkel a jótékony hatásokkal. Az egyénen is múlik, és a dózison, illetve a rezisztens keményítő típusán.

  A lényeg: Sok vizsgálat kimutatta, hogy a rezisztens keményítők javítják az inzulin érzékenységet, és csökkentik a vércukorszintet, különösen evés után.
  A rezisztens keményítők a jóllakottság érzés fokozásával segíthetnek a fogyásban

  A rezisztens keményítőkben kevesebb kalória van, mint a rendes keményítőkben (2 kontra 4 kalória per gramm).

  Tehát, minél több rezisztens keményítő van egy ételben, annál kevesebb kalóriát tartalmaz.

  Számos vizsgálat mutatta ki, hogy az oldható rost táplálék kiegészítők hozzájárulhatnak a fogyáshoz, elsősorban az által, hogy növelik a telítettség érzését és csökkentik az étvágyat (31, 32).

  Úgy tűnik, hogy a rezisztens keményítőknek ugyanilyen hatása van. Az étkezésekhez való hozzáadásuk megnöveli a telítettség érzését, és kevesebb kalória fogyasztására sarkallja az embereket (33, 34, 35).

  Vannak olyan, állatokon végzett vizsgálatok, amelyek szerint a rezisztens keményítők használata súlycsökkenést eredményezhet, de ugyanezt még nem tanulmányozták rendesen embereken.

  Én személy szerint kétlem, hogy a rezisztens keményítők hozzáadása az étrendhez bármilyen jelentős hatással lenne a testsúlyra, de megkönnyítheti a különböző egyéb módszerekkel való fogyást.

  A lényeg: A rezisztens keményítőkben kevesebb kalória van, mint a rendes keményítőkben. Megnövelhetik a jóllakottság érzését és segíthetnek az embereknek kevesebbet enni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.