Hozzávalók és elkészítés egyben:
- Szedjünk rózsáira egy nagy – legalább 1-1.5 kg-os karfiolt.
- Szódabikarbónás vízben áztassuk a rózsákat kb. fél órát, majd alaposan mossuk meg azokat és várjuk meg, amíg megszáradnak. (az egyik leginkább vegyszerezett növényünk a karfiol. (A zöldségek szódabikarbónában való áztatása és utána alapos öblítése segít a vegyszerek kioldásában.)
- Zsírpapírral béleljünk ki egy tepsit.
- Locsoljuk meg a zöldséget kókusz- vagy olívaolajjal.
- Forgassuk meg a karfiol darabokat földi mandula panírban. Lehetséges más magot is használni – pl. őrölt mandula, őrölt dió stb., de akkor már nem lesz AIP-nak megfelelő az étel. Paleozók készíthetik pl. pirított zabpehelyből, szezámmagból is a panírt!
- Helyezzük a tepsibe a karfiol rózsákat és sózzuk meg. Fokhagymapor és gyömbérpor a kedvenc fűszereim, ezért azt javaslom, hogy ezekkel a fűszerekkel ízesítsük tovább.
- Locsoljuk meg a zöldséget kókusz- vagy olívaolajjal.
- 180 fokra előmelegített sütőben visszavéve 160 fokra süssük meg a karfiolt úgy, hogy 15 perc után nézzünk rá, majd ezután 5-10 percenként, hogy nehogy szenesre égjen az étel.
- Mindezek után lehet tálalni önálló ételként vagy köretnek.
Nagyon jól néz ki! De miért kell szódabikarbónás vízben áztatni?
Kedves Juli! Szerintem az egyik leginkább vegyszerezett növényünk a karfiol. A zöldségek szódabikarbónában való áztatása és utána alapos öblítése segít a vegyszerek kioldásában. Lám, lám, nem gondoltam rá, hogy le kellene ezt írnom. Jó, hogy szóltál. Márta
Nagyon tetszik,de földi mandula panir nélkül nem lehet?Illetve azt hol lehet beszerezni?
Kedves József! A földi mandula kizárólag azért szerepel a receptben, hogy az Autoimmun Protokollt követőknek kompatibilis legyen. Helyettesíthető pl. darált dióval, darált mandulával, melyeket érdemes egy picit megpirítani. A földi mandula nem mag, hanem egy növény gumója, egyébként pedig biztosan a Paleocentrum forgalmazza liszt, panír és gumó formájában. Ők on-line is árusítanak és van néhány üzletük is Budapesten. Márta