A króm bevitelének jelentősége

Már írtam arról az elmúlt napokban Speciális étrendem, hogy a vércukrom szintjével nagyon elégedetlen vagyok. Csak egy-két posztnyit kell visszalapoznotok!, vagy kattints a megadott linkre!

Az elmúlt 9 évből 7 évet paleoztam, 2 évet ketogéneztem, …, s egyre rosszabbá váltak a cukorértékeim. Mellesleg az én példámból nehogy általánosítsatok!!! Én csak elmesélem azt, amit én tapasztaltam, mint anno elsorvadt pajzsmirigyes, Hashimotos.

Mostanában a napjaim szelén és Q10 együttes reggeli bevételével kezdődnek, majd a déli étkezéssel egy időben bio krómot is szedek.

Halkan megjegyzem, hogy a D-vitamin szintem tökéletes 🙂 -, gyógyszertári D-vitaminnal + K2-vel 🙂

„A króm egy létfontosságú nyomelem, amely fontos a szénhirdátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjéhez. Továbbá a króm olyan biológiai folyamatokat támogat, mint például a normális vércukorszint fenntartása. A szervetlen krómnak általában gyengébb a felszívódása a szervezetben. …https://www.pharmanord.hu/termekek/krom

Vettem króm pikolinátot is, de csak azért is, mert időközben döntök, hogy mi is legyen a végső szer. A Vitaking-nek és a Swanson-nak is van ilyen típusú krómja. Elolvastam most már több szakanyagot és az látszik számomra kitűnni, hogy bár a krómot túl lehet adagolni (az ajánlás 200 ugr/nap – általában!), de azért olvastam olyan leírást is, mely szerint jelentős túlsúly esetén 600 ugr-ig biztosan (1000-et is láttam leírva!) felvihető. Egy nagyon nagy kérésem lenne, hogy mindenki alaposan gondolja át mindennemű szer szedését, mert én nem vagyok tanácsadó, amit csinálok, azt kirázólag a saját felelősségemre teszem!!! Olvastam olyan szakirodalmat is, hogy a króm mellé a cinken kívül érdemes niacint szedni, mely más néven B3 vitamin. Még boldogult Lenkeis vitaminszedős korszakomból nagyon jól emlékszem arra, hogy a niacin bizony komoly mellékhatásokat – erőteljes bőrpír, viszketés, szédülés – okozhat az arra érzékenyeknek, mint pl. nekem is. A magam részéről nem kockáztatok ismét! Aki bármit szed, gondolja végig a saját betegségét, a szedett gyógyszereit, az egyéni érzékenységét!!! Ez nem tréfa.

A megadott linken részletesebben is olvashattok a krómról, és igen, a kannásat szedem.

Milyen ételek tartalmaznak krómot?

  • kagyló
  • hagyma
  • paradicsom
  • gomba
  • diófélék
  • mazsola
  • húsok
  • bab
  • bors

Kagylót – kizárt, hogy fogok enni, mert undorodom még a gondolatától is. A kertünkben lévő lehullott diót éppen folyamatosan legelem. A húsokat mostanában nagyon mértékletesen fogyasztom, mert az állati fehérjékre nagyon nagy inzulinválaszt adok. Ha nem bírom ki, és este állati fehérjével fejezem be a napot, akkor 100%, hogy reggel 9 körüli lesz a cukrom!

Most először merek leírni egy olyan szót, hogy pregán, holott szorosan véve nem vagyok az. Úgy váltottam elsősorban föld feletti zöldségek evésére, hogy nem tudom és nem is akarom az alapvető paleos és sok szempontból ma is helyesnek ítélt elveket megtagadni. …, hát kérem szépen, ezen elvek alapján bizony mostanában eszem babot is, borsót (kevés borsot!), lencsét, csicseri borsót – imádom a humuszt, kölest …, mert nem szeretném, ha a létfontosságú fehérjékből hiányt szenvedne a szervezetem.

A mazsola nem lesz jellemző, hiszen irdatlan sok cukor van benne, az Autoimmun Protokoll hatására pedig erősen mérsékeltem a bors használatát! A paradicsomot úgyszintén nem ajánlják autoimmun betegeknek.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.