Köles (Hajdina) lenliszt lepény

Köles (hajdina) lenliszt lepény

Alapvetően a vegyes táplálkozás híveként -, de kipróbálva más étkezési irányzatokat is azt gondolom, hogy be fogok csempészni az étrendembe olyan alapanyagokat, melyek számomra valamilyen ok miatt jótékonyak. Soha nem mondtam, hogy „szentírásként” tekintsetek az elveimre, sőőőőt, én már többször kifejtettem, hogy „A paleo nem vallás!” Ettől én még tisztelem Szendi Gábort, Jaminetet, tisztelem Mercolát és Fungot, sőt Cyrt és Moskowitzot is, és még felsorolhatnék jó néhány gurut, akinek a szemléletével úgy-ahogy, de tisztában vagyok. Némelyiküket követtem, majd elvetettem. A vegyes táplálkozásra egyáltalán nem egyszerű visszatérni ketogénezés után. A ketogénben Hashimosként és idősként a reggeli cukraim kezdtek emelkedni, a vegyes táplálkozástól meg meghökkent a szervezetem, hiszen a ketonos anyagcsere ismét át kell, hogy váltson inzulin alapúvá. … Kezd alakulni a dolog, talán-talán. Amit észrevettem, hogy este (kb. 18 órakor) nem szabad csak szénhidrátot ennem, s akkor jobb az éhomi cukrom. Nos ennek a kísérletnek a szellemében született a következő recept.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

    • 4-6 púpozott ek. köleslisztet keverjünk el 2 ek. hajdina liszttel, ha személyesen nem okoz problémát! (Wentz régi Hashimotosoknak nem tiltja!),  és 1 púpozott ek. lenmagliszttel (lisztté darált lenmag!, nem olajtalanított).
    • Ezt a keveréket fűszerezzük:
      • Megszerettem az indiai fűszer keveréket, melyet lehet készen is kapni – de jól meg kell nézni az összetevőit! – pl. kurkuma, fokhagyma, római kömény, citrom, gyömbér.   Pl. „Hummus alapporként” is kapható hasonló.
      • A képen látható lepény tésztájába kizárólag sót tettem, majd fokhagymaporral megszórtam és póréhagyma, valamint kígyóuborka karikákat szeleteltem rá.
    • A lisztekhez hozzákeverjük a fűszereket, s természetesen ízlés szerint meg is sózzuk;
    • A fenti lisztmennyiséghez 0.5 l vizet öntsünk hozzá s hagyjuk a tészta alapot megduzzadni; majd kevés kacsa, liba vagy sertés zsíron teflon vagy kerámia sütőedényben süssük ki előbb az egyik, majd a másik oldalát.
    • A lepények nagyon finomak és bármilyen főzelékes, salátás köret illik hozzá.

A későbbiekben majd megismertetlek benneteket

az alapanyagok tulajdonságaival is!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.