Köles

„Gyakran azt javaslom, hogy a Hashimoto fejlett eseteiben a köles maradjon, mivel olyan mag, amellyel néhány esetben ki lehet váltani a tapiókát /cassavát.” Dr. Izabbella Wencz Hashimoto diéta ajánlása

Köles

Mostanában kölessel egészítem ki az étrendemet, holott pontosan emlékszem és tudom, hogy Szendi Gábor oldalán, illetve a paleos könyvében olvastam a fitátokról, mely miatt általában a gabonafélék, a babfélék és a magok fogyasztása nem ajánlott, illetve csak mérsékelt mennyiségben. https://www.tenyek-tevhitek.hu/fitatok_es_fitinsav-amit_erdemes_tudni.htm " 
"A fitinsav - a foszfor raktározási formája - az egyik bosszantó anti-tápanyag, aminek a kerülésére a paleo közösség folyamatosan figyelmeztet. Gyakran titulálják anti-tápanyagnak, mert az emésztőrendszerben ásványi anyagokat köt meg, amelyek ezáltal kevésbé felhasználhatóak a szervezet számára. "
..., és akkor mindemellett még nézzük a köles goitregén tartalmát is, ami

A köles és egyes zöldségek, mint például a brokkoli, a karfiol, a káposztafélék, a szója és az édesburgonya, úgynevezett goitrogén hatásúak, azaz rendszeres fogyasztásuk pajzsmirigy-problémák kialakulásához vezethet. Ezekben az élelmiszerekben ugyanis olyan természetes növényi összetevők találhatók meg, amelyek gátolják a jód felszívódását, ezáltal a pajzsmirigy hormonjainak képződését.”  Szerencsére azonban ettől alkalmankénti fogyasztás esetén nem kell tartani, de ha valaki rendszeresen, akár hetente többször is eszik ilyen élelmiszereket, akkor érdemes alaposan megfőzni ezeket, mivel a goitrogén vegyületek érzékenyek a hőre és főzés hatására elbomlanak.

http://szupermenta.hu/koles-nem-csak-golyokent-eheto/

Előnyei:

„Sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani”A kölesgolyók is, egyéb összetevők felhasználása vagy technológiai okok miatt tartalmazhatnak glutént, de a magam részéről pl. ökológiai gazdálkodásból és bio körülmények között gyártott kölest fogyasztok, mert alapvetően biztonságosan gluténmentes gabonaféle.”
A köles és a belőle készült termékek jó forrásai számos B-vitaminnak, amelyek leginkább az anyagcserében, ezen belül a szénhidrátok hasznosításában játszanak fontos szerepet. Közelebbről B1, B2, B3, B6 és B9 vitaminokból, valamint E- és K-vitaminból is bőségesen találunk benne. Ásványi anyagok közül cinket, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz említésre méltó mennyiségben.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.