A zellerszál kiváló választás autoimmun betegségek étrendjében. Ajánlatot olvastam a nyers turmixolásra, majd a szűrt lé éhgyomorra történő fogyasztására.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
Ez a recept főtt zellerszálból készült krém leves, melynek fűszerezése kifejezetten megfelel az Autoimmun Protokollnak is.
- Egy csomag zellerszálat alaposan mossunk meg, mely legalább fél órás szódabikarbónás vagy ecetes vízben való áztatást, majd többszöri tiszta vízzel való öblítést jelent. Erre azért van szükség, mert a zellerszál egyike a leginkább vegyszerezetten kapható zöldségeknek.
- A zellerszálakat főzzük puhára, majd meregessük át húsleves alaplébe – részemről csirke alaplébe tettem! -, és alaposan turmixoljuk össze. Le lehet szűrni, de én rostosan hagytam a levest.
- Sóval, hagymával és fokhagymával fűszerezzük úgy, hogy az egészen apróra vágott hagymával és fokhagymával (-porral) főzzük át forrásig a húsleveslében turmixolt zöldségkrémet.
- A krémleves tetejét meglocsolhatjuk olívaolajjal és szórhatunk az ételre kínáláskor magokat – pl. hántolt tökmagot, apróra vágott makadám diót (szelén tartalmú!) stb.