DR. IzABELLA WENtZ HÍRLEVELÉBŐL 2019.01.25.

Dr. Izabella Wentz hírlevele

A továbbiakban még majd jelentkezem a gyógyszerész doktornő blog oldalán https://thyroidpharmacist.com/articles/best-diet-for-hashimotos-hypothyroidism/?fbclid=IwAR34mLdi7GihPGhawgwSgkfwS7Um-aVZDrlWXKw_exnpAge5r7A1YcYemO  a megjelent cikk fordításával is.

Most egyelőre nézzük a ma érkezett hírlevelének a tartalmát. A lényeg ebben az anyagban is benne van.

Új kutatási eredmények

Milyen diéta segít a Hashimotosoknak?

Lehet-e az étrenddel csökkenteni a pajzsmirigy antitesteket?

Olasz kutatók egy csoportja nemrégiben közzétett egy tanulmányt a táplálkozás Hashimoto-ra gyakorolt ​​hatásairól, és a következőket mondják: „Igen”!

3 hétre a Hashimoto-val rendelkező 180 embert véletlenszerűen vontak be egy kísérletbe, hogy vizsgálati étrendet fogyasszanak, mint egy standard alacsony kalóriatartalmú étrendet. Végül csak 108 beteg követte ezt a vizsgálati étrendet, míg 72 fős kontroll-csoportot állítottak mellé, akik pusztán csak alacsony kalóriatartalmú étrenden voltak élelmiszer-korlátozások és iránymutatások nélkül.

A vizsgálat megkezdése és a vizsgálat befejezése után a pajzsmirigy antitestek (pajzsmirigy-peroxidáz antitestek (TPO antitestek), tiroglobulin antitestek (TG antitestek) és antimikroszóma antitestek), TS3, szabad T3, szabad T4, valamint testtömeg, tömeg és összetétel kerültek meghatározásra. A vizsgálat befejezése
mind a vizsgálati csoportban, mind a kontrollcsoportban 3 héttel később történt meg.

Íme a tanulmány eredményei

Mindössze 21 nap elteltével, a vizsgálati csoportban lévő összes beteg pajzsmirigy antitestek szintje jelentősen csökkent, amelyekről egyébként ismert, hogy agresszívan a támadják a pajzsmirigyet! (Minél magasabbak az antitestek, annál agresszívabb a támadás, és 10% -os vagy annál nagyobb alulműködés diagnosztizálható!)

  • A tiroglobulin (TG) antitestek 40% -kal csökkentek (−40%, P <−0,013)
  • A pajzsmirigy-peroxidáz (TPO) antitestek 44% -kal csökkentek (−44%, P <0,029).
  • Az anti-mikroszomális antitestek 57% -kal csökkentek! (−57%, P <0,000)

Ezzel szemben a „normál étrendet” követő embereknél a pajzsmirigy antitest markerei növekedtek. Ez azt jelenti, hogy állapotuk rosszabbodott…

  • A tiroglobulin (TG) antitestek 9% -kal nőttek (+ 9%, P <0,017).
  • A pajzsmirigy-peroxidáz (TPO) antitestek 16% -kal (+ 16%, P <0,004) növekedtek.
  • Az anti-mikroszomális antitestek 30% -kal nőttek! (+ 30%, P <0,028)

21 nap elteltével a vizsgálatban résztvevő pajzsmirigyes betegeknél a testtömeg, a testtömegindex és az elvesztett zsírtömeg enyhe csökkenést mutattak! „A testtömeg (-5%, P <0,000) és a testtömegindex (-4%, P <0,000) csökkenése volt megfigyelhető.

Íme a tanulmányozott étrend sajátosságai:

Alacsony szénhidrát – A vizsgálati étrend a következő irányelvek alapján készült: 12-15% szénhidrát, 50-60% fehérje és 25-30% zsír (a standard nyugati étrend 50% szénhidrátot, 15% fehérjét és 35% zsírt tartalmaz) .

Zöldségben gazdag – A betegeknek azt mondták, hogy mindenekelőtt zöldségeket fogyasszanak, beleértve a nagy leveles zöldeket is (a goitrogens kizárását lásd alább).

Húsok – A betegeknek azt mondták, hogy csak a vörös és fehér hús sovány részeit fogyasszák.

Zárják ki a goitrogéneketGoitrogénkénes ételek a következők:„keresztes (zöldség) (brassicaceae) család (repce vagy repceolaj, káposzta, fehérrépa, vízitorma, sült saláta kivételével, retek, torma); tej, szója, spenót, köles, tapióka és saláta.

Az élelmiszer-adalékanyagok, azaz a halak és a húsmegőrzéshez használt nitrátok [goitrogéneknek tekinthetők]. Ebbe a tartósított csoportba nem tartoznak a tojás, hüvelyesek, tejtermékek, kenyér, tészta, gyümölcs és rizs.

Összehasonlító megközelítés

Nagyon izgatott voltam, hogy egy olyan étrend, amely nagyon hasonlít ahhoz, amit 2012 óta ajánlok, azt most már kutatják is.

Az alábbiakban olvashatod, hogy mit tartok követendőnek az általam javasolt Hashimotos diétámban:

  • Mindig támogatom a gluténmentes étrendet (a Hashimoto-val rendelkező emberek 88% -ának érzékenysége van a gluténra), a szója, repce és repceolaj, potenciális goitrogén tulajdonságokkal bírnak, emiatt kerüljék a Hashimotosok.
  • Azt is javaslom, hogy kerüljük a tejtermékeket (nem a goitrogén tartalom miatt, hanem a tejfehérje-érzékenység miatt, ami a Hashimoto-val rendelkező emberek 80% -ában van jelen).
  • A legjobb, ha nitrátmentes húsokat eszünk, és korlátozzuk a feldolgozott ételeket és a húsokat.
  • Sok esetben javaslom az Autoimmun Paleo diétát (kivéve a rizsféléket és a kukoricát, a dióféléket és a magokat a hüvelyeseket és a tojást). Gyakran azt javaslom, hogy a Hashimoto fejlett eseteiben a köles maradjon, mivel olyan mag, amellyel néhány esetben ki lehet váltani a tapiókát /cassavát. A keményítőtartalmú tartalmú ételeket korlátozva fogyasszuk!
  • Bizonyos esetekben ajánlom a gyümölcs korlátozását is.

Íme az általam ajánlott étrend és a kísérlet közötti különbségek:

Korábban írtam egy cikket arról, hogy a goitrogén minden olyan anyag, amely zavarja a pajzsmirigy működését – a trükkös rész az, hogy nem mindegyikük hat egyformán és nem mindegyikük működik ugyanúgy. Összességében megállapítható, hogy a goitrogenseknél, mint például a brokkoli, káposzta, fehérrépa és hasonlók – egészségesek a legtöbb Hashimotos számára is, és segítenek a szervezet méregtelenítésében, különösen akkor, ha főtt, erjesztett vagy enyhén párolt, és még adott esetben nyers állapotúak is lehetnek. A legtöbb betegnél nem láttam problémát a keresztes zöldségek fogyasztásával kapcsolatban.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.